Hoppa till innehåll

Nr 15 2012

  • av

Allt ljus på norra Sverige:

Pärlemormoln över Jämtland

Vår förnämlige astrofotograf i Östersund Göran Strand berättar om helt fantastiska kvällar med pärlemormoln.
-Tipsa gärna folk om att ge sig ut i solnedgången så här års för att med lite tur få syn på denna vackra företeelse, mailar Göran till oss på W-bloggen..

Pärlemormoln bildas i stratosfären i polartrakterna på en höjd av 15 000–25 000 m över havet då vatten, salpetersyra och svavelsyra fryser vid mycket låga temperaturer. De har en aktiv roll i bildandet av ozonhål över Antarktis.

Wikipedia har även detta att berätta:

Att stratosfären är mycket torr och moln liknande de i troposfären bildas därför sällan på så hög höjd. Undantag utgör dock de extremt kalla vintrarna kring Norra ishavet och, i ännu högre grad, i Antarktis då temperaturen kan sjunka ned under – 80°C.

När dessa moln bildas där gör jordens krökning i kombination med molnens höga höjd att de träffas av solljus före gryning och efter skymning. Molnen reflekterar solljuset ned till marken där de upplevs som fluorescenta.

Grattis samtidigt till Göran av ett annat skäl: Han ställer ut astronomiska motiv i i Rådhuset. Östersund, i samband med  Vinterfestivalen (start 27 januari).

Norrsken över Arjeplog

W-bloggens vicegeneral Christian Vestergaard har fokuserat  korpgluggarna på norrskensfotografen Nenne Åman och hennes ouvre. Här finns en del bedövande vackra aurora borealis-studier:

http://www.arjeplognature.se/galleri/norrsken-5025705

Tjusig Lappland-sajt

Ännu mer PR för övre Sverige: Gamle turistkompisen Ove Persson här i Malmö har försänkningar även i Lappland och tipsar om denna matiga Lapplandslänk.
Esrange Space Center är med på ett hörn, ser jag, vilket inte hindrar att på den sajten borde våra astrofotografer där uppe se till att representeras med några slagkraftiga astronomiska bilder. Många åker faktiskt till Lappland för att “se på stjärnor” och norrsken, inte bara för att bryta benen i pisterna.

När sänds Tycho Brahe-filmen i tv?

Lisbeth Jessen, firad dansk dokumentärfilmare, berättar om Tycho Brahe-filmens status just nu, en dokumentär som följt öppningen av Tychos grav i Prag tills slutresultatet så småningom föreligger:

“Så småningom” är en nödvändig reservation:

– Hvi havde regnet med at færdiggøre og også sende dokumentarfilmen om Tycho Brahe i november 2011 i forbindelse med et symposium, hvor forskerne fremlagde deres resultater af undersøgelserne.

– Men da forskerne ikke er blevet færdige, er symposiet blevet udsat – og derfor har vi også måttet vente med vores film.

– Den er faktisk næsten færdig men mangler jo en officiel slutning.
– Vi håber og regner med, at symposiet kommer til at foregå i løbet af foråret, men vi har endnu ikke en dato.
– DR coproducerer med Sverige, så du må væbne dig med tålmodighed. Filmen kommer.

Med andra ord: Den som väntar på något gott!!!!

Kvasikristaller från yttre rymden

Tack till alltid observante Lars Olefeldt som upptäckt en artikel på nätet som berättar att de naturskapade -i rymden? – kvasikristaller, som indirekt gav Dan Shechtman Nobelpriset i kemi 2011, sannolikt kommer från yttre rymden. Shechtmans specialitet är den syntetiska varianten av dessa kristaller, som spelar stor roll inom materiallorskningen och dess praktiska tillämpningar.

Hela storyn är ännu en av dessa närmast detektiva pusselgåtor som med jämna mellanrum dyker upp inom astronomin och närliggande geovetenskapliga forskningsområden.

“Naturkvasikristallerna” damp en gång ner i Ryssland på en meteorit.

Tack för uppmärksamheten!

Uppenbarligen störtade ryssarnas Phobos-Grunt i går kväll utan att ställa till något större elände på jordytan. Det ska vi vara glada för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.