Hoppa till innehåll

Nr 38 2010

  • av

Saturnus månar på pallen!

Som Malmöbo älskar “man” naturligtvis Saturnus, inte minst för att det fantastiska essensföretaget med planetens namn finns här sedan år 1893 (grundat av den framsynte apotekaren Fritz Borg) och fortfarande, faktiskt,  verkar (“värkar”?) i stan.

Samtidigt som jag har mycket att ta igen som bloggare, så en tacksamhetens tanke till bestämmarna på Nasa som ytterligare en gång förlängt Cassini-farkostens studier av vår ringkransade  jättegranne därute. Nu är bortre parentesen satt till 2017, då Cassini ska specialobservera Saturnus under planetens sommarsolstånd på norra halvklotet.

Saturnus har i dag, om jag fattat det rätt, minst 62 månar (mörkertalet är helt enkelt – astronomiskt!) , och nedan följer tre av Nasa-farkostens, tycker jag, tre bästa månbilder.

Översta bilden visar den atmosfärlösa månen Dione fotad 2005 med den väldiga moderplaneten i bakgrunden, den mellersta är tagen så sent som 13 februari i år  och visar månen Mimas med 10-milakratern Herschel och den understa “tvättsvamps”-bilden är en kompositbild av månen Hyperion tagen med  infrarött. grönt och ultraviolett filter (2005).

Det är en hel vetenskap att hålla reda på Saturnus-månarnas rotationer och växelverkan sinsemellan och med Saturnus självt. Tala om trekropparsproblem – i kubik!

Fotocredit för samtliga tre bilder nedan : JPL/NASA

1.

2.

3.

Efterföljare till Tunguska

Knappt hade Tunguska-smällen ägt rum 1908, förrän det kunde varit dags igen: I dagarna för hundra år sen, 9 maj 1910,  passerade uppenbarligen  en asteroid på 30 meters diameter bara 0,6 månavtånd från jorden. Asteroiden bär i dag namnet 2007 JB21 (H = 25.4 mag, D ≈ 30 m) och klassas som ett “impact risk”-objekt, vilket gör att teleskopen håller  benhård koll på himlakroppen.

30 meter är ingenting att leka med, och så sent som i november i fjor var hon och sniffade i vår utomlunära närhet igen.

Bra rubrik i…

.. veckans nummer av min danska favorittidning Weekend Avisen:

Eyjafjallakaos.

I artikeln erinras om att “Eyja” är granne till kaos, alltså en annan viril krater, som fått namna den elaka hondraken i Astrid Lindgens förnämliga roman Bröderna Lejonhjärta:

Katla.

Jag säger inte mer så har jag ingenting sagt, inte mer än att Islands Katla är en lynnig dam –  hon brukar hänga på “Eyja” så ropa inte hej ännu  – även om ni som jag sett kondensslingorna efter flygplanen  över det sydvästskånska luftrummet i dag.

Ibland korsade slingorna varandra så de påminde om vissa scener ur Slaget om Storbritannien.

Olympiska ringar!

Supernovavärldens olympiska ringar... Foto:

I samband med att Hubble-teleskopet lämnat tonåren och nu går in i “20-årskrisen” på allvar berättar Robert Cumming på PopAsts hemsida om sin förkärlek  till Hubble-bilden av smällen i Lilla Magellanska molnet 1987.

Bilden på trippelringarna är mystisk och har fortfarande, erinrar Robert, inte fått sin definitiva förklaring.

Citat från PopAst-sajten:

“Min favorit bland Hubbles upptäckter? Trippelringen runt supernovan 1987A, utan tvekan. Jag hade själv observerat samma ringar från marken men inte kunnat föreställa mig något så vackert och märkligt – och som förresten ännu inte riktigt har förklarats.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.