Nr 70 2010

Aniara lyfte från Näbbeboda!

Dagens ASTB-utflykt till  ”Harry Martinson-land” i västra Blekinge blev en sällsynt trevlig historia, det tror jag alla  ombord på chauffören Johnnys Bergkvarabuss instämmer i. Vi blev extremt väl guidade i Jämshög med omnejder av Bengt Bejmar på Harry Martinson-museet och Birger Johnson, som visade runt i Nobelpristagaren Martinsons uppväxter i barndomen. Plus då underhållning ur egna ASTB-leden,  förstärkt av Arne Strömgrens lysande, dramatiserade läsning av ett antal centrala Aniara-dikter. De långa applåderna efteråt var ett gott betyg om något.

Arne Strömgren tolkar Aniara. Foto: Peter Linde

Uppläsningen skedde i Näbbeboda skola, skolan som med den osannolike läraren Karl Johan Staaf blev skolgossen Harrys andningshål i en tung och obarmhärtig, föräldralös  barndom som sockenbarn. När den unge Harry slutade en vårtermin visste han inte vilket hem han skulle ha utackorderats till när höstterminen startade några månader senare. Det enda han visste var det tunga arbetet hos bönderna, som Staaf varken kunde eller fick lov att neka  när de behövde barnarbetaren Harry hemma på gårdarna.

Så fungerade landsbygdens Sverige för 100 år sen.

Men Harry Martinson hade, trots dessa karga villkor, tidigt  skaparkraft och fantasi, och Bertil Palmqvist, gammal kulturchefskollega på Arbetet och en tid ordförande i Harry Martinson-sällskapet, lär ha sagt om Näbbeboda-skolan:

– Härifrån lyfte Aniara!

En fin dag i Harry Martinsons tecken. Med perspektiv både utåt rymden och det kosmiska och bakåt till dåtidens Sverige.  Och en faktiskt, sensationellt nog,  befriande skolgång, som så mästerligt – bitvis roligt – skildrats i Nässlorna blomma. Läs t ex de underhållande  sidorna som handlar om hur unge Harrys alter ego briljerade i  ”tje”-ljudets alla skrymslen och vrår.

KvP-artikel om Lars-Åke

Så trevligt att min egen gamla tidning, Kvällsposten, uppmärksammade ASTB:aren Lars-Åke Truedsson och hans intresse för solen i en stort uppslagen artikel 4 juni. Magnus Gatemark heter reportern, en kollega med näsa för goda och annorlunda nyheter, och bilderna togs av Joachim Wall.

Grattis till Lars-Åke, som passar på att söndag  6 juni  dra igång solkursen på TBO.

Kul debattinlägg

Min stringer i Vejbystrand, Lars Olefeldt, tipsar om detta tv-debattinlägg med  populäre astronomen och planetariechefen i New York Neil Degrasse Tyson.

Tyson  är verkligen  i god form när han diskuterar intelligens och intelligenser i kosmos och vad skillnaden på några procent i DNA mellan människa och chimpans och mellan ET och människa kan betyda.

Kvinnor är från Venus…

… och bara män testas för kommande långresa till  Mars. Mars 500-projektet inleddes härom dan i Moskva: Sex killar stängs in i 520 dagar för att leka Mars-astronauter. Inga kvinnor ombord! Inga kvinnor på rummet ens efter kl 23…

Det vore konstigt  om saken inte diskuterades. Här hemma har t ex Anna-Mi Wendel bloggat om saken, och i den internationella pressen uppmärksammas snedfördelningen överallt. Det är bara till att googla.

Den största kometen hittills?

Det är en bra fråga, och jag undrar om inte McNaughts komet –  Comet C/2006 P1 McNaught – nu säkert tronar överst på pallen. För ett antal veckor  sedan bekantgjorde ju brittiska astronomer att de med hjälp av ESA/NASA:s Ulysses-sond specialstuderat McNaught-kometens plasmasvans och upptäckt att svansens längd sträcker sig ofattbara 1,5 AE (= 1,5 ggr jordens avstånd från solen). Betydligt längre utsträckning således  än den synliga stoftsvansen, som ändå imponerade stort på världen – den flottaste kometsynen på 40 år på södra stjärnhimlen.

Grandios kometsyn härom året! Foto: Sebastian Deiries/ESO

Kommentarer inaktiverade.