Nr 24 2015

Häftig månbild

Att vi har några riktigt framstående astrofotografer inom landets hank och stör, det vet jag ju. Och ibland överraskar de oss med helt otroliga bilder – som nu Göran Strand, astrofotgrafen i Jämtland, som härom dan släppte denna pedagogiska bild på halv/fullmånen… bilden finns både på astronet.se, spaceweather.com och naturligtvis på Görans egen hemsida. Och nu här!

gs_20150225_moon_0608_hdr

Foto: Göran Strand

Göran berättar (lördag e m, 28.2) att han precis kommit fram till sin och hustruns stuga i republiken Jämtlands fjäll, där månen brukar gå vakt.

Månbilden är sammansatt  av flera exponeringar för att få fram månens båda halvor. Göran  har ökat på mättnaden en del för att också plocka fram lite färger på månens yta.

– För er som undrar, stjärnorna nere till vänster är HIP20877 (Mag. 4,93) samt TYC1265-499-1 (Mag. 8,18), berättar Göran.

Vattenhallen bjuder in

Ett tips från Håkan Barregård:

Lunchseminar_ESA-Astronaut_150304_B

Rymdpromenad live i dag

– Söndag 1 mars ska två astronauter ut på en rymdpromenad för att förbereda ISS för kommande privata farkoster. Man kan se det live från kl 12.00 till klockan 20.00 svensk tid. De har redan varit ute två gånger de senaste dagarna, .Information finns här och man kommer att kunna se det live här. Spännande! 

– JPK

Dagens Ceres

Den stora dvärgplaneten Ceres får fint besök med start 6 mars, då NASA:s Dawn-sond går in i en bana runt dvärgplaneten. Till de senaste bilderna hör dokumentationen på 46 000 km:s avstånd av den märkliga vita "dubbeln" inuti en av Ceres stora kratrar (Bengt Rosengren presenterade bilden på senaste ASTB-mötet):

PIA19185_modest

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA.

Vad det handlar om? En dubbel asteroidkrasch efter den stora kraterns tillblivelse? Kanske. Att det vita sannolikt är beviset på den is eller de issjöar som många tror döljer sig under dvärgplanetens yta?  Det ska bli mycket intressant att se om ytterligare vita fläckar dyker upp i området  ju närmare Dawn kommer. Märkligt är den stora fläckens centrala placering inuti kratern. Vad betyder det? Ett spännande mysterium är det!

ceres

JPL:s sajt med senaste nytt finns här.

Lärdomsgigant ur tiden

I dag (1.3) stod dödsannonsen i Sydsvenskan över Gert Cervin, som gått bort 89 år gammal. Vi träffades inom Rotary och fann varandra direkt – Gert var nyfiken på allt, och han spred gärna sin attiska sälta över oss i massmedierna. Gert var i ordets finaste mening "lundalärd", med sina djupa musikaliska insikter var det självklart för honom att förekomma i Sten Bromans Kontrapunkt-program i tv när programmet hade kört igång på 60-talet –  och han var den förste som på riktig svenska översatte de grekiska  försokratikerna, av vilka ju flera funderade över kosmos.

I det lokala Anton Bruckner-sällskapet var Gert länge en drivande kraft, ett litet sällskap där även vår egen Anders Nyholm avhörts och setts.

Gert lärde oss på Kvällsposten vad slogan "Kvällsposten – den sanna kvällstidningen" blev på latin, och så sent som i fjor hjälpte han oss här på W-bloggen hur Antikhytera ska uttalas. Citat:

– Med tanke på att den gudsförgätna ön har fått sin berömmelse i modern tid genom den där mystiska manicken föreslår jag, att du i talarstolen går in för den moderna grekiska fonetiken. Då blir formen lämpligen transkriberad som "ANTIKITHIRA",  med tonvikten på tredje stavelsen från början, alltså precis i mitten av ordet.  Och glöm för all del inte läspljudet -TH!

En härlig medmänniska på jordklotet har lämnat oss.

ALMA (1):

Livsmolekyler nära "dödens fält"

Med hjälp av ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Arra) har forskarna upptäckt områden med organiska molekyler oväntat nära det centrala supermassiva svarta hål i galaxen M77/NGC 1068. Enligt den rådande teoribildningen borde den intensiva strålningen i röntgen- och UV-området slå itu dessa molekyler, men det finns alltså undantag. Dessa "fickor" nära dödens fält i kosmos skyddas av det interstellära stoftet och den interstellära gasen.

NGC1068composite_nrao_940x940

Den centrala delen av M77-galaxen. Gul färg markarar närvaron av cyanacetylen HC3N,röd färg kolsulfid CS,  blått koloxid CO, Koloxiden finns företrädesvis i en stjärnbildningsring. Bildkälla :ALMA(ESO/NAOJ/NRAO), S. Takano et al., NASA/ESA Hubble Space Telescope

ALMA (2):

Fyrbenta vänner på studiebesök

Då och dä vågar sig fyrbenta vänner fram vid våra observaorier. Lika kul alltid att uppmärksamma dem, även när de är småsmå mössliknande filurer som ställer till det för astronomerna och som är så fräcka att de t o m promenerar omkring inne i kupolerna  ocvh avsätter små nätta spår på speglarna.

På TBO vilar sig gärna kaniner och härom dan tyckte vi att vi såg en nyfiken hare. I Chile, vid ALMA-maskineriet, dyker då och då idisslare som vicuñas upp. De är välkomna!

10995345_665145330263810_9109165283988823408_n

Bildkälla: S. Otarola/ESO

Kommentarer inaktiverade.