Hoppa till innehåll

Nr 102 2015

  • av

"Badankan" var två från början

Inledningsvis var "Rosetta-kometen", alltså Comet  67P/Churyumov-Gerasimenko, faktiskt två kometer – därav himlakroppens utseende som en badanka i dag!

8308177-origpic-408eda.jpg_0_0_100_100_300_251_100

Alternativet att "nacken" skulle vara en kraftigt eroderad mittdel på en från början hel och intakt komet avförs, utan nu ser berättelsen ut så här:
I solsystemets barndom kolliderade i låg hastighet två tidigare åtskilda kometer. Detta bevisas av alla de bilder som Rosetta tagit mellan 6 augusti 2014 och 17 mars 2015 och som fokuserats på ytmaterialen och dess beskaffenhet, deras stora djup, deras riktningar m m. Ytskikten vid de bägge loberna  tycks vända  i närmast motsatt riktningar vid nacken.

ESA:s story här.

Rosetta_CometLayersMethods_600

Kometens bägge halvor synade. Bildkälla: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA; M. Massironi et al. (2015)

Rosetta_CometLayers_600

Olika lager synas på kometen. Bildkälla: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA; M. Massironi et al. (2015)

 I pressmesset ovan erinras om att även andra kometer har en badanke- eller jordnötsform.

Rotary besökte oss

Allmänheten är alltid välkommen upp till oss på Tycho Brahe-observatoriet, och nu på lördag är det dags för storsatsningen på Astronomins dag och natt.

Så sent som igår (onsdag 7.10)  gästades vi av Limhamns Rotaryklubb, ett tjugotal personer, som fick höra om observatoriets historia,  se teleskopen (det var molnigt),  Peter Linde berättade om jakten på exoplaneter och liv i universum och W-bloggsredaktören visade lite 3 D-bilder. Bildbevis nedan!

20151007_195536

3 D-visning på gång. Tycho Brahe övervakar… Foto: Peter Linde

Rotarianer är ett generöst släkte. De både handlade böcker och tidskrifter och gav ett extra bidrag till vår barnverksamhet.

bag-money-dollars-2699409

Medierna gillar oss

Tecknen är otvetydiga: De flesta medier har upptäckt oss i den astronomiska communityn och rapporterar gärna om vad som är på gång. I morse Skype-intervjuades t ex  vår ordförande Peter Linde av Aftonbladets webb om rådande stora planetkonjunktion och public service-företaget SVT börjar leva upp till bde bägge honnörsorden "public" och "service" – flera underhållande och intressanta tv-program har visats och fler kommer.

Lotta Bromé hetsade upp sig i P4 i dag över en obskyr nyhet om Pluto, som vi får reda ut så småningom. Det finns de som tror att det finns aliens på dvärgplaneten…otroligt! Kolla på nätet.

Bättre dock: Kommande lördagkväll (10.10), berättar Peter Hemborg, är det premiär på Kunskapskanalen kl 21.45 för en tvådelad serie om Månens hemligheter. Denna franska serie kommer säkert att ligga kvar på SVTPlay en tid.

manenshemligheter-jpg

Bildkälla:Kunskapskanalen

Apollos rika arkiv

Project Apollo Archive består av över 12000 bilder, noteras. Tack för länken, Lars Olefeldt!

Tycho lekte med Copernicus idéer

Varför tog det så lång tid för Tycho Brahe att komma fram till sin världsbild, kompromissen mellan det geocentriska och heliocentriska systemet?

När jag läser en av klenoderna på vårt nya bibliotek på Tycho Brahe-observatoriet, Owen Gingerichs The Eye of Heaven: Ptolemy, Copernicus,Kepler (1993) berättar denne hur han kom över ett ex av Copernicus De revolutionibus. I denna fanns i slutet inbundet en manus med anteckningar och skisser, som snabbt visade sig ha Tychos omisskännliga handstil. Och Tycho räknade uppenbarligen febrilt runt 1578 på Copernicus planetteori. Bl a lät han de yttre planeternas epicykler ha samma storlekar som solens bana runt jorden, bara det en spännande eftergift åt Copernicus! Men efter tio år var vår Venastronom mogen att publicera sin alldeles egen världsbild. Varför funderade han så länge?

m5fznrkSG6GeFS4v8vGMx1w

Copernicus-boken finns i Vatikanens bibliotek och ägdes en tid av – drottning Kristina!!! Gingerich skriver om saken även i sin till svenska översatta Boken som ingen läste – I spåren av Copernicus Revolution (2005).

Lise-Lotte Lybeck-Erixon, som kan drottning Kristina och har kontakter med Rom, har lovat hjälpa mig få veta mer – Lotta var en av gästerna på "Sveriges minsta bokmässa" i lördags.

Det är också Lotta som berättar att i Palazzo Corsini, där Accademia dei Lincei är inhyst, finns i taket ett Tycho-porträtt, som jag ALDRIG hört talas om. Någon som varit där? Jag hittar inte porträttet på nätet.

Animerat om månförmörkelsen

ASTB-kompisen Hans Hilderfors tipsar om en flott animation av månförmörkelsen senast:

– Animationen är gjord av amatörkollega Jim Fakatselis, USA.  Teleskop 130 mm f8 refraktor och kamera Canon 60 DSLR. Sammanställd av 309 stillbilder.

Upptäckt som förvånar

Med hjälp av bilder från ESO:s Very Large Telescope och NASA/ESA:s rymdteleskop Hubble har astronomer upptäckt aldrig tidigare sedda strukturer inuti en stoftskiva som omringar en närliggande stjärna. Snabba vågor tycks röra sig inuti skivan runt stjärnan AU Microscopii.

eso1538a

Bildkälla: ESO/NASa/HST/VLT

Fenomenet liknar inte något som tidigare observerats, eller ens förutspåtts, och dess ursprung blir nu ett nytt mysterium för astronomer att utforska. Forskningsresultaten publiceras i tidsskriften Nature i dag8 oktober.

ESO:s svenska pressrelease här.

På lördag brakar det loss!

adon2015

Välkomna! Programmet återfinns på

www.tbobs.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.