Hoppa till innehåll

Nr 23 2016

  • av

Paret Lundmarks kärleksbrev uppmärksammade i radion

Sveriges Radios program Släktband berättade för en månad sedan om Birgitta och Knut Lundmarks relation, baserat på kärleksbrev som finns bevarade på Norrbottens museum i Luleå (tack till Leif Petersson som påpekat programmets existens). Vi har tidigare uppmärksammat arkivarien Karin Tjernströms offentliggörande av några av breven.

Eftersom intresset för Knut Emil och hans Birgitta är superstort i detta sällskap och även i denna blogg liksom på www.knutlundmark.se (jaaaa, sajten ska uppdateras!!!!), återges här texten ur radioprogrammet som handlade om dem, vårt lundensiska professorspar:

kbl

Var är bilden på makarna tagen? Bildkälla: Norrbottens museum

Kärleksbrev är nog bland det mest intima man kan få tag i bland gamla dokument. Men väldigt få finns bevarade i öppna arkiv.

I Luleå på Norrbottens museum finns flera hyllmeter med sparade brev mellan ett för dåtiden känt par som levde långa tider på distans. De hette Birgitta och Knut Lundmark.

"Jag kysste dig bestämt alldeles för litet så nu får jag ångra det bland andra dumheter. Knut, huru jag saknar dig nu när du är borta!
Och låt nu snart höra av dig! Jag vill höra om du kommer ihåg mig och om du är något så när nöjd med påsken, och varför.
Stora famnen och kyssar i tusendetal.
Evigt din Birgit

Det här var ett av de många kärleksbrev som Birgitta skrev till Knut i början av deras passionerade kärleksförhållande.

Birgitta och Knut var båda födda i slutet av 1880-talet. Knut som kom från Älvsbyn i Norrbotten var en studiebegåvad ung man som trots sina enkla uppväxtförhållanden kom att ta studenten, få stipendium till Uppsala universitet och så småningom bli professor i astronomi vid Lunds universitet.

Och Birgitta kom även hon från enkla förhållanden. Hon föddes i Jämtland, men flyttade med familjen till Norrbotten där hon med tiden utbildade sig till småskollärare.

imagegen

Karin Tjernström. Bildkälla: Norrbottens museum

Karin Tjernström som är arkivarie på arkivet vid Norrbottens museum har plockat fram flera buntar av brev som skrevs mellan kärleksparet.

– När man läser de här breven sjunker man in i dem och kan föreställa sig hur Birgitta sitter på sin kammare och är alldeles uppfylld av tankar på den hon älskar. Man känner sig väldigt nära den tiden, nästan som om jag får ett titthål och kan spionera litegrand. Och det känns lite förbjudet, men inte som om jag gör något fel, säger Karin Tjernström, när hon bläddrar bland breven.

Knut och Birgitta fick inga barn. Brevsamlingen har donerats av Älvsby Hembygdsförening, men samlingen kommer ursprungligen från Åbo universitet som skänkte samlingen till Älvsbyns gymnasieskola och sen kom den att skänkas vidare till hembygdsföreningen och slutligen till Norrbottens museum.

– Jag tycker att personliga arkivalier som brev, dagböcker och vykort, sånt som alla har skrivit och kanske inte tänkt att det inte var något speciellt när de skrevs och är så annorlunda än myndigheternas arkiv där det finns ett syfte och kan idag förefalla ganska torra, berättar Karin Tjernström.

På frågan om det finns något brev som sticker ut och som Karin blivit extra förtjust visar Karin ett brev från Knut där han oroar sig för förhållandet och det låter också som om de båda har haft den här konversationen förut.

"Birgit kära älskade du!

Om du uppmärksamt genomläser mina brev måste du förstå att jag ej älskar dig bara på avstånd. Nog borde du veta att jag hålla av dig på nära håll också. Och du förstår väl att man inte kan bara hålla på och älska varandra bara på avstånd. Det är emot all kärleks natur.

Varför skriver du bara Käre vän? Är jag ej ens din käraste vän? Nästa gång blir det väl Docenten Fil. Dr Knut Lundmark.

Jag tar ej detta hårt om du snart skriver igen och i kärare tonfall. Det var därför jag frågade för någon tid sedan om du tröttnat på mig då du skrev ett affärsmässigt brevkort; Bäste Knut eller något dylikt. Jag vill ej att du av plikt skall hålla fast vid mig utan det bör nog vara kärlek å ömse hållen.

– Jag vet inte om jag tolkar det rätt, men jag tycker det verkar som om det har ett väldigt kärleksfullt förhållande. Fast inte utan sina problem.

IC1805_--_H-alpha_+_RGB

The Heart Nebula, IC 1805. får symbolisera Knut "Nebulosan" Lundmarks och hans käraste Birgittas relationer. Bildkälla: Wikipedia

De brev som Karin tittat på från Knut till Birgitta är i en annan fas i deras förhållande. De är skrivna sex år efter giftermålet, och Knut befinner sig i USA.  Knut är på ett observatorium där han arbetar mycket och känner sig nog ensam, spekulerar Karin.

– Han skriver jättelånga brev med små små bokstäver och är fyllda med längtan men också av oro. Han oroar sig att hon jobbar för hårt. När de träffas är han uttröttad av arbetet och hon uppriven av nervositet och de kan inte riktigt nå fram till varandra. Han försöker intyga sin kärlek till henne samtidigt som han oroar sig att hon inte älskar honom längre, berättar Karin Tjernström.

"Förlåt om jag i upprördhet använt starka ord. Jag har en så stark känsla av livets korthet nu. Vi får ej slösa med våra dagar. Varje dag ett liv.

Vi måste hålla vårt förhållande som makar högt aldrig låta det sjunka ned till trivialitet och likgiltighet.Gud vare tack att tiden går.

Jag längtar så efter att få vårt hem ordnat i Uppsala nästa höst. Ett år går lyckligtvis undan det vet jag av erfarenhet.

Din Knut

– Jag tror många har skrivit kärleksbrev och många har sparat dem, men kanske inte velat att någon annan ska läsa dem. Kanske har de till och med sagt till sina barn eller barnbarn att de ska bränna breven, berättar Karin.

– Men då glömmer man bort att när man själv är borta och ingen längre minns hur det var, då blir de här breven något annat. De blir ett vittne om en tid som är förgången.

einstein-letter-e1346302878155-300x195

Skrev Einstein brev till Lundmark? Bildkälla: www.openculture.com

Kärleksbrev kan ju vara både intima och ibland lite pinsamma. Men Karin ser att de här kärleksbreven mellan Knut och Birgitta är väldigt fina och kan ibland bli nära inpå, men det är inte så intimt så att man rodnar, berättar Karin.

Breven som Birgitta skriver är uttrycksfulla i skrift, det är många understukningar och utropstecken.

– Man kan läsa mycket i hur breven är skrivna. I Birgittas brev kan man nästan se hennes ansikte framför sig när hon skriver.

"Min Knut, min älskade!!!

Tack för dina båda brev. Du är kärlig och jag älskar dig så. O, Gud så jag älskar dig, det är så att hjärtat ville ur bröstet.

Hur skall dess långa veckor som återstår till sommarn gå? Jag tror att bara vi får komma tillsammans för alltid blir det nog bättre. Vi trivs ju med varandra och har ännu aldrig, tror jag, haft långsamt tillsammans.

Åh, Knut. Vi borde få vara hos varandra. Ingen är så lämpad därtill som vi. Men det blir väl till slut ska vi hoppas.
Din Birgit.

Vad kan man då lära sig av de här breven idag?

– Att vi alla är lika, men samtidigt unika, oavsett ens station i livet, om vi lever nu eller runt förra sekelskiftet. Problemen är de samma. Man älskar varandra, man oroar sig för att den andra inte älskar en lika mycket och man vill hjälpa varandra, berättar Karin Tjernström.

3632228_2048_1152

Unikt fotoalbum. Bildkälla: Norrbottens museum

Brevsamlingen innehåller över tusen brev, både av privat karaktär, men också från affärsbekanta och kollegor. Och det sägs att det finns ett brev från Albert Einstein till Knut i samlingen.

– Det är inte alls omöjligt eftersom de verksamma samtidigt. Knut arbetade med astronomiska observationer medan Albert Einstein var teoretiker. Och observationerna kunde faktiskt påvisa att The Big Bang var på riktigt. Men vi har inte hittat brevet än, avslutar Karin Tjernström.

PS.

Ytterligare material om breven författat av Karin Tjernström finns bl a här på Norrbottens museums hemsida.

Ingen asteroidfara

Redan när TT gick ut med sin larmartikel om en farlig asteroid på gång mot jorden nu i början av mars, hade NEO-observatörerna blåst faran över. Sorry!

Hans Hilderfors fotoalbum på nätet

Vår gamle polare Hans Hilderfors har ju börjat sin astrofotografiska karriär hemma i trädgården (se tidigare W-bloggar) och berättar att han nu lagt sin malmöfotade nebulosasamling på Astrobin:  www.astrobin.com/users/hahied/.

Där hittar vi t ex denna stilstudie av NGC 2264 med "Julgranen och konen" (bilden från 16.2 i år):

92f1f76d6ba63bbd9f8e8df5615b5ee7.1824x0_q100_watermark

Foto: Hans Hilderfors

PS om teckningen i förra W-bloggen

Den där ironiska teckningen sist i förra bloggen i vilken planeter "drabbats" av hudsjukdomen människan (scrolla ner), fick flitige W-bloggsläsaren Arne Strömgren, vår förnämlige skådespelare och regissör i Malmö, att spontant kommentera:

– Jag tänkte omedelbart på en variant på John Steinbecks mästerverk: Löss och människor!

Plejaderna och norrsken

Göran Iveberg, vår sekreterare, besökte ishotellet i Jukkasjärvi för en tid sedan med sin hustru och tog en svit förnämliga bilder av norrsken. I en av dessa kan vi se Plejaderna, vinterns klassiska öppna stjärnhop, och Göran passade på att visa en målning av de sju systrarna från 1800-talets slut. Som ett bevis för att de visst det har funnits i rena rama verkligheten!

Jukkasjärvi Ishotellet Norrsken

Foto:Göran Iveberg

Allvarligare dock: Hur många stjärnor kan du se i Plejaderna för blotta ögat? Testen är vad Göran och jag förstår minstingen Pleione. Jag är inte alls säker på att jag kan se henne, trots nya glasögon, trots gråstarroperation härom året. Vägvisare här:

uks018c_ns

Och bildbeviset från förrförra seklet? Det hänger på Metropolitian Museum i New York och målades 1885 av amerikanen Elihu Vedder (1836–1923):

DT5186

Attackerna mot Shapley

Långfilmen Trumbo rekommenderas av flera skäl. Den handlar om svartlistningen av tio av Hollywoods främsta manusförfattare, som på 40-talet föll offer för drevet som utgick från Washington, Utskottet för oamerikansk verksamhet.

Joe McCarthy med föregångare i senaten ledde attackerna och försökte ju även snärja astronomen Harlow Shapley på Harvard. Denne konstaterade kallt att McCarthy slagit inomhusrekord i lögnaktighet när han i fyra meningar lyckades haspla ur sig sex direkta osanningar om Harvardastronomen.

Någon gång borde göras en Hollywoodfilm om Shapley, astronomin och kommunistjakten.

Avslutningsvis…

Denna bild snurrar på facebook, ursprunglig avsändare tyvärr okänd. Den är en 100-poängare!

12794335_10206044548978122_5095382220726688378_n

Är det mästaren själv, Hans Lindström, som spökar? Fast i så fall har han ändrat stil.

Någon som vet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.