Nr 24 2016

Snyggt jobbat av Hubble-teleskopet

ESA/NASA/HST-teamet skryter nu med att "man" faktiskt lyckats identifiera den mest avlägsna (och därmed också den tidigaste) galaxen hittills – ljuset från galaxen började sändas ut endast 400 miljoner år efter Big Bang,

De spektrala studierna av galaxen kallad GN-z11 pekar på en rödförskjutning på makalösa 11.1, vilket ger skapelsetiden 400 miljoner år efter BB. Vi befinner oss väl inbäddade i skiktet med återjonisering.

Most distant galaxy

Bildkälla: NASA, ESA, and P. Oesch (Yale University)

Genom att kombinera Hubble-rymdtreleskopet med Spitzer-teleskopet har astronomerna upptäckt att denna tidiga galax är 25 ggr mindre än Vintergatan och att den bara har en procent av Vintergatans massa. Samtidigt förekommer en intensiv stjärnbildning, vilket är förklaringen till att vi överhuvud gtaget kan "se" galaxen. Siffrorna tyder på att 24 solmassor av gas och stoft årligen förvandlas till nya stjärnor.

Hubble spectroscopically confirms remotest galaxy today

Bildkälla: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)

I pressrelisen ovan ingår även en pedagogisk inzoomning i stjärnbilden där galaxrekordet har slagits – Stora Björnen/Ursa Major.

Lundmarks unika mörk materia-rapport

Anders Nyholm tipsar om att Knut Lundmarks epokgörande uppsats – på tyska – om den mörka materien i närbelägna galaxer från 1930, nu finns på nätet.

Lundmark skiljde nu som i tidigare arbeten på 20-talet på galaxers gravitationsmassor och lumonisitetsmassor.

Palomarfilm från 1948…

Christian Vestergaard vill att vi ska se denna Youtube-doku om observatoriet på  Palomar Mountain. Filmen är från 1948.

… och Palomar i dag

Observatoriet har nu försetts med ett snabbt vidvinkelsystem som tillåter CHIMERA-optiken att ta 40  bilder i sekunden, detta i avsikt att kolla NEO och Kuiper-bältesobjekt som under tiondelar av en sekund ockulterar stjärnor. För att testa systemet observerades för en tid sedan den snabba pulsaren i Krabbnebulosan.

Instrumenteringen på 5-metersreflektorn tillåter en vinkelyta på himlavalvet på 5×5 bågminuter och kommer även att användas i det uppgraderade Zwicky-projektet i jakten på supernovor – med starkt svenskt deltagande.

CHIMERA = Caltech HIgh-speed Multi-color camERA.

Astropedagogen underhöll i Svedala

I förra veckan, under sportlovet, gästade Peter Hemborg Svedala bibliotek. Bildbevis här:

2016-02-24 (2)Svedala bibliotek. Star Warsklubb o föreläsning av PH 2

Samtidigt som Star Wars-klubben hade extraordinärt möte…

2016-02-24 (5) Svedala bibliotek avdelning Rymden + Peter Lindes bok

… kunde noteras vissa författares närvaro i bokhyllan på sektionen Rymden. Foto: Privat

unspecified

Vintergatans minispiral

Jag visste inte om att den fanns, minispiralen i Vintergatans mitt nära det massiva svarta hålet (runt 0,5 pc), och jag visste inte heller att här ligger stjärnhopar. Men det vet jag nu, och nu har även ett antal duktiga japanska astronomer med ALMA-instrumenteringen angripit området. Rapport här.

Moln på Pluto

New Horizons-forskarna har identifierat något som misstänkt liknar moln på Pluto.

pic1-attachment-00012-1200x417

Bildkälla: The New Scientist

Vad betyder kometen?

Tack till Peter Modie, ägare av Mustang Media/Historisk Bildbyrå i Ljungbyhed, som låter mig jaga fritt och norpa godsaker i företagets enorma arkiv. Som denna kuliga kometbild från 1910 och Halleys komet, med tysk avsändare:

022c825a23a013a63385f2c61b969bda

Bildkälla: Historisk Bildkälla

– Vad betyder den? Kommer vi kanske snart att få en ny rikskansler?

– Nä, men nya skatter.

Skulle kunna handla om 2016.

Kommentarer inaktiverade.