Hoppa till innehåll

Nr 27 2016

  • av

Första utrop:

Östra Grevie-elever ställer ut i påsk hos oss

Traditionellt blir det en påskutställning på Tycho Brahe-observatoriet. Denna gång gästas vi av Östra Grevies välrenommerade folkhögskola och eleverna på Konst & design.

De besökte oss för en tid sedan med bl a läraren Max Andersson och entusiasmen var stor inför rymdtemat.

Invigning långfredag 25 mars (mars!!!, det blev fel månad i tidigare version) kl 13 med sedvanlig förtäring i form av vatten,läsk, chips.

Utställningen "Rymdkonst – Konstrymd" är öppen alla påskdagar kl 12-15 och står, det är förhoppningen, fram till och med vårt årsmöte 31 mars ute på observatoriet.

Bl a kommer pyramider att placeras  utomhus, förankrade i marken och med tryck och målningar på plast och plywoodytor.

pyramid

Snart på ett obsis nära dig.

– Grafiken på Östra Grevie är en av få dedikerade grafikutbildningar i landet. Vi lär oss de flesta tekniker och implementerar också grafiken i rörlig bild och tredimensionella verk. Utbildningen är tvåårig och första- och andraårsstuderande arbetar tillsammans i verkstaden, noterar Max.

– Vi samarbetar med ett stort nätverk av människor. Vi har teckning varje vecka och föreläsningar av olika konstnärer, gallerister och företrädare för institutioner. Varje termin kommer gästlärare till skolan för att inspirera och ge kritik och kommentarer.

– För varje år utökar vi också samarbetet mellan de olika avdelningarna på skolan och söker oss utanför skolan med utställningar, föredrag och workshops.

grevie

Gänget på språng. Foto: Max Andersson

Fakta:

Östra Grevie Folkhögskola på skånska Söderslätt är en av Sveriges största folkhögskolor.
Sedan invigningen 1914 har skolan kontinuerligt vuxit med en flora av spännande byggnader; ateljéer och klassrum, bibliotek, restaurang, konferenscenter, bostäder och tränings- och fritidsmiljöer.
Skolan, som är politiskt och religiöst obunden, drivs med en folkhögskoleförening som huvudman. Skolan har ett stort fokus på individens mål, möjligheter och personliga utveckling.

färg

Lämpliga ingredienser för rymdkonst…

Gravitationsvågorna har nått Lund

Rykten gör gällande att det redan finns flera bevis på lyckade iakttagelser av gravitationsvågor. I alla händelser inbjuder ALVA, alltså astronomistudenterna i Lund, och ungdomsföreningen Nova Stella till en föreläsning i ämnet 15 mars – Lundmarksalen, astronomiska institutionen  – med start kl 18.00.

gravkallelse

Trottoarastronomi m/1800-talet

– Trottoarastronomin har visst gamla anor!, utropar Christian "Den gode" Vestergaard.

–  Konstverket nedan heter “Boston evening street scene at the corner of Court and Brattle Street” och är målat anno 1857.

Downloader

– Tuben är visst en Alvan Clark-kikare och konstnären heter Winslow Homer.

MAVEN synar Phobos

Det är inte bara det att MAVEN som i Mars Atmosphere and Volatile Evolution observerat hur Siding Spring-kometen härom året trasade itu Mars magnetfält, nu har sonden även i ultraviolett granskat Phobos, en av Mars två månar. På 30 mils avstånd (ung Malmö-Göteborg).

phobos_composite

Bildkälla: CU/LASP och NASA

Med MAVEN:s data hoppas Marsforskarna kunna reda ut om Phobos är en infångad asteroid, vilket många tror, eller om himlakroppen har annat ursprung. Förhoppningsvis får vi också så småningom veta om misstankarna om organiska molekyler på månytan kan bekräftas.

Stjärnströmmar på drift

Flera av de mest framträdande stjärnorna på himlavalvet hör faktist ihop på ett eller annat vis i Vintergatan. Senaste rapporten jag hittat om de stjärnströmmar som kallas Castor-strömmen och Ursa Major-strömmen finns här.

Världens fulaste byggnad?

Med jämna och ojämna mellanrum läser jag George Orwell och upptäckte senast att han i en "As I please"-kolumn (Tribune, 31.12 1943) skriver om  Greenwich Observatory så här:

"… the ugliest building in the world."

330px-Royalobs

Ful, fulare… fulast? Bildkälla: Wikipedia

Hm. Jag vet inte om jag håller med. Byggnaden är för laddad av vetenskapshistoria för mig för att jag ska våga ha synpunkter på arkitekturen. Bland observatoriebyggnader kan jag utpeka flera plåtschabrak som direkt fula av de som byggs i dag. I dag är det funktionen som gäller, inte snickar- eller tegelglädje.

Jag väntar förresten med stora spänning på Gamla Lunds bok nästa år om Helgo Zettervall, som ju ritade gamla obsis i Stadsparken (1867).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.