Hoppa till innehåll

Nr 60 2016

  • av

Bonus för galaxastronomerna:

"Rosetta"-kometen kom med i blickfånget

Varje kvadratbågsekund av himlavalvet verkar ha ett gigantiskt stort teleskop riktat mot sig. Nyligen, det vill säga i mars månad,  styrdes den japanska Subaru-bamsen (8 m) med dess nya vidvinkliga Hyper Suprime-Cam in mot en kompakt galaxgrupp med katalogbeteckningen HCG 59 (= Hickson's Compact Groups of Galaxies Catalog) och av en ren slump visade det sig att vår favvo Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko kom med på bilderna. 

* Det helt otroliga Rosetta-projektet är ju på väg att avslutas i höst, det vill säga den aktiva utforskningen av Comet 67P in situ, och sen får vi fortsätta studera kometer som vi alltid gjort: Med hjälp av våra teleskop. Som här då, där kometen visar upp en fin koma, långa svansar och en påtagligt synlig stoftsträng ("dust trail").

* Avståndet från jorden var i mars 200 miljoner km.

fig2e_s

På HCG 59-bilden kan uppe t h skymtas ett svagt objekt, en sannolik "ultradiffus" galax. Bildkälla: http://subarutelescope.org

* Hela storyn från Subaru-teamet berättas här.

fig3

Kometens koma i rörelse, tre bilder tagna inom en 20-minuters period. De vita gapen har med instrumentets rörelse att göra. Bildstorleken 5,6 x 5,6 bågminuter.

* För jämförelsens skull: "Rosetta"-kometen har imponerande storlek:

fig1-3e
Subaru-forskarna diskuterar speciellt stoftsträngen med Rosetta-expertisen.

Jens pappersremsa

Den pappersremsa vi fick av Jens Vellev under hans dagar i Lund (se förrförra W-bloggen) är mer unik än vad jag hann uppfatta vid gåvotillfället. Det är en verklig raritet – en modern relik!

Remsan utgör en del av det handgjorda papper med Tychos vattenmärke som Jens fick gjort efter konstens alla regler vid "det arbejdende papirværk" i Silkeborg, där Jens samarbetade med chefen och återskapade det papper som Tycho gjorde på Ven.
– Et nyt ark blev lavet hvorpå vi fik skrevet en orientering om genåbningen af graven. Det er en stump at dette
papir, som du fik overdraget. Arket blev  rullet og lagt i er metalrør, hvor der ikke var alt for meget plads.
Så stumpen du fik er en slags relikvie.

TB_AUDK_17

Dokumentet ligger nu i Tychos grav i Prag och vi har en liten remsa av det. Bildkälla: Århus University

Metallröret ligger sedan november 2010 i Tychos grav i Prag.

PS.

Papperstillverkningens väg från ax till kaka kan ju beskrivas som "lumpens väg till papper". H C Andersen skrev en kortsaga om fenomenet (Laserne), och jag erinrar mig min gamle bortgångne vän Bertil Mauritzon, Malmökonstnären, som gjorde eget papper. En gång stod jag nere i hans källarateljé på Nydala och imponerades av ett av hans grafiska blad.

– Hur har du gjort det vackra papperet?

– Det? Det är mina gamla jeans!, löd svaret.

Birger Wassenius protuberansupptäckt nu på nätet

Äntligen! Christian Vestergaard, min bistittare på W-bloggen, är en fantastisk uppspårare av intressant historiskt material på nätet. Som nu av Birger Wassenius originaluppsats i Philosophical Transactions från 1733, där han berättar om sin upptäckt av solens protuberanser 1733 (fast Wassenius trodde själv att det han såg var moln i månatmosfären)

journal_logo

Larmet går:

Supernova har briserat  i M66!

Vi hade knappt hunnit skriva om Brutus-teleskopet på Hawaii (se förra W-bloggen) förrän Anders Nyholm berättar att med samma instrumentering har astronomer avslöjat en ny supernova i M66, en av galaxerna i den så kallade Leo-tripletten.

Magnituden vid upptäckstillfället: 16,66.

Fortsättning följer garanterat. Särskilt inväntar Anders och hans supernovaforskarkolleger världen över supernovans spektralklass.

PS söndag morgon 29.5:

Anders tror att det rör sig om supernova Typ IIP, av spektrum att döma ( http://www.astronomerstelegram.org/?read=9093).

– Troligen är det en röd jättestjärna som slutat sina dagar.

CHEOPS tar med sig barnteckningar

Alla som besökt vårt fina observatorium i Oxie vet att på väggarna hänger kuliga barnteckningar av ET, galaxer, raketer och planeter. Nu visar det sig att även ESA, vår gemensamma europeiska rymdorganisation, tänker ta med sig  3000 förminskade barnteckningar ombord på CHEOPS, en astronomisk satellit med primäruppgiften att studera stjärnor med redan påvisade planetsystem. Uppsändning 2017.

Barnteckningarna (alla i svartvitt) har förminskats 1000 ggr och ingraverats på två metallplattor på rymdteleskopet. CHEOPS står för CHaracterising ExOPlanet Satellite.

Här är några av bilderna i en mosaik:

CHEOPS_competition_entries_600

Bildkälla: ESA/University of Bern

Ny glosa: Protohop

Astronomins klassificeringsraseri grasserar världen över, och nu har en ny glosa kommit i svang efter W M Keck/Kitt Peak-forskarnas upptäckt av en tidig galaxhop, från en tid då universum bara var 1,7 miljarder år gasmmalt:

Proto-cluster, protohop på svenska.  Rapporten här.

Söndagsbudskap

Uppenbarligen var Fritz Zwicky en extremt humörhäftig person, det finns massor av bevis på det, och han skällde mer än en gång astronomer i sin närhet. Walter Baade var stundtals livrädd för honom. Samtidigt var han ett astronomiskt geni!

Som ett psykologiskt borderline-fall inom vår vetenskap är han extra mänsklig. God vän var han dessutom med Knut Lundmark! Bara en sån sak.

quote-astronomers-are-spherical-bastards-no-matter-how-you-look-at-them-they-are-just-bastards-fritz-zwicky-74-33-10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.