Hoppa till innehåll

Nr 64 2016

  • av

Fotbolls-EM väntar – utan Bohr Brothers…

Från och med fredagkväll (= 10.6)  är Fotbolls-EM över oss och det är värt att påpeka att idrott inte är främmande för astronomer och fysiker. De är rätt så normala människor  ändå. Edwin P Hubble boxades t ex  i sin ungdom.

Bilden nedan på Niels Bohr med fotboll ljuger inte –  både Niels och hans bror Harald Bohr, matematikern, spelade fotboll för Akademisk Boldklub i yngre år. Niels som målvakt!

Harald var så bra att han spelade in sig i landslaget och bl a deltog i det danska OS-laget i London 1908, som i finalen förlorade med 0-2 mot värdnationen.

bohr-football

På bilden syns Niels Bohr t h  med boll, barn och berömda kollegerna Wolfgang Pauli (1900-58) och George Gamow (1904-68). Bildkälla: © Science Museum / Science & Society Picture Library
 

Harald-Bohr-en-la-Selección-Olímpica-danesa-de-fútbol

Landslagsspelaren Harald Bohr. Bildkälla: http://www.fodboldhistorik.dk

Som vi upproriska skåningar säger: Vi ses om inte vid Rynge så vid tv-apparaterna!

euro_2016_logo_detail

PS.

Denna elaka cyberkommentar om Danmarks frånvaro i årets EM – någon som minns Zlatans frispark? – kommer förstås från Lars Olefeldts cyberskafferi:

zjOCoQz

 

Frida får eget sällskap?

Det är möjligt att Frida Palmér får ett eget sällskap; detta är en idé som poppat upp efter vårt besök vid hennes grav i Blentarp i måndags (scrolla ner till förra W-bloggen), som redan alltså avsatt ringar på vattnet. Och funderingar kring hur intresset för henne bäst kan tas till vara.

Det är lätt att se möjligheterna i ett sådant projekt, inte svårigheterna. Om man dessutom lite grand vidgar perspektiven utöver just Frida så finns det ju en massa saker att diskutera och hantera inom den ram som rör kvinnliga pionjärer inom naturvetenskapen överhuvud taget, inte minst i den akademiska miljön.

Återkommer!

2019 Graven

Intresset var stort för Frida Palmér när astronomicommunityn i syd gjorde sitt besök 6 juni. Så här mycket folk har aldrig  tidigare fylkats kring hennes grav. Foto: Bo Bergman

En fyllig rapport om vår Blentarps-utflykt finns här på ASTB:s hemsida. Fler bilder finns där dessutom.

Röda klumpstjärnor visar vägen

Med hjälp av röda klumpstjärnor har avståndet till en stor mängd klassiska novor i Vintergatan nu kunnat fastställas.

Och så kul att bortgångne vännen Hilmar W Duerbecks forskning fortfarande ses som så användbar.

ISS observerar nattlysande moln

ESA-astronauten Tim Peake ombord på ISS, den internationella rymdstationen, har twittrat över denna vackra  bild tagen 2 juni på nattlysande moln:

Cj9rimRWgAALOdd

Kosmiskt regn

Vi pratar ibland om rymdväder och då tänker vi mest på flödet av strålning och partiklar från solen. Men det finns ett kosmiskt väder också, och det har ALMA-astronomerna nu fått korn på:  En hop av stora intergalaktiska gasmoln regnar ner mot det supermassiva svarta hålet i mitten av en enorm galax som ligger en miljard ljusår från jorden.

fulton-huntsman-svart

Forskningsresultaten, som publicerats i tidsskriften Nature  9 juni 2016, är de första direkta beläggen för att kalla, täta moln kan bildas ur het intergalaktisk gas och störta in i hjärtat av en galax för att mata det supermassiva svarta hål i galaxens mitt.

Pressrelisen från ESA här.

Cosmos-serien ett varv till

Lördag 11 juni kl 21.50 drar reprisen av Cosmos-serien igång igen, tipsar Peter Hemborg. I Kunskapskanalen!

E-zine om meteorer

Den vise W-bloggsvicen Christian Vestergaard berättar att den flitige belgiske meteorobservatören Paul Roggemans har startat ett Ezine kallat Metweornews. Finns här:

http://meteornews.org/first-issue-e-zine-meteornews/

Världens bästa planet

Ur sin cybershop rekommenderar Lars Olefeldt detta fynd med empatiskt budskap:

19c9f2af00a84b47901beb23b9007f4c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.