Hoppa till innehåll

Nr 131 2016

  • av

Ok kalla Proxima Centauri Proxima Centauri och Betelgeuse Betelgeuse!

IAU, yrkesastronomernas international, har en grupp astronomer i sina led vars uppgift är att namna stjärnor. Så nu är det spikat att Proxima Centauri får heta så officiellt och att Alfa Cen heter Rigil Kentaurus. Betelgeuse får heta Betelgeuse liksom Polstjärnan får heta Polaris liksom alla övriga klassiska stjärnor får bära sina hävdvunna namn. Någon kupp har inte förekommit, vad W-bloggen kan se.

En rad stjärnor med exoplaneter har samtidigt officiellt fått egennamn (Algieba för Gamma-1 Leonis, Hamal för Alfa  Arietis, Muscida för Omicron Ursae Majoris.

Ursa Major, the Great Bear

Omicron i Stora Björnen får nu kallas Muscida. Stjärnan ligger vid nostippen/näsan.  Bildkälla: IAU

Datorhaveri bakom Mars-kraschen

Ett tekniskt fel i datorn orsakade kraschen på Mars för en tid sedan. Datorn "trodde" att landaren Schiaparelli redan landat när den var på väg ner genom Mars atmosfär, rapporteras det nu.

Gud finns – eller gör hen?

Fysikern Michio Kaku har med hjälp av “primitive semi – radius tachyons “ trott sig kunna konstatera att Gud finns (i vissa rapporter "en Gud") – i en eller annan övergripande form.

Tack till Lars Olefeldt för tipset.

Trevlig Lundmark-nyhet

Tack till Helena Bergqvist,  kommunikatör på Lunds universitet, som tipsar oss att vår fantastiska Knut Lundmark-bild inför hans flygande solförmörkelseexpedition 1954 nu ligger dels på naturvetarnas facebook-sida, dels på LUM:s hemsida där vår professor Dainis Dravins berättar om Lundmarks och Erik Holmbergs pionjärtankar avseende mörk materia resp exoplaneter. Redan 1930-talet!!!

Facebook-sidan finns här:

https://www.facebook.com/naturvetenskap/

 LUM-artikeln hittar vi här:

http://www.lum.lu.se/historiska-alster-avslojar-banbrytande-forskning/

På bilden ses även Martin Johnson, Lundmarks förtrogne, sedermera professor i parapsykologi – den förste i Europa (Utrechts Universitet). Lundmark inspirerade honom till parapsykutforsknignen och Martin forskade med sträng naturvetenskaplig metodik och statistik – och fann, kanske till sin besvikelse, inget påtagligt. När det gäller parapsykologi och alla dess fenomen är det mycket tro, lite vetande.

15179051_1403108206368009_6018810715371092591_n

Knut Lundmark i flygarhjälm och Martin Johnson förbereder lyftet inför solförmörkelsen 30 juni 1954. Expeditionen utgick från flygflottiljen i Halmstad. Rapport följde i Cassiopeia, årsboken, för 1954. Bildkälla: www.knutlundmark.se

Ny studie av kataklysmer

I en ny studie av kataklysmiska variabler har upptäckts att dryga dussinet är förmörkelsevariabler med banperioder på 1,5 – 5,1 timmar!

Svensk nattuggla i Science

Science, tidskriften, har bett ett antal unga forskare berätta vad de gjorde kl 2 på natten. Bland de som svarat är nattugglan och radioastronomen Magnus Vilhelm Persson på Onsla. Här är rapporten.

Konstnärs syn på gravitationsvågorna

Vad jag vet så är Cardiff University först i världen med att låta en konstnär syna och inspireras av gravitationsvågorna, som definitivt sattes på kartan tidigare i år. Konstnären heter Penelope Cowley, och på universitetets sida kan även ses hennes  videokonst på temat. Hon har tidigare inspirerats av naturfenomenet med  magnetism.

Konstverket invigs 25 november, det vill säga i dag när denna W-blogg sändes ut i cyberrymden.

infinate-ligo-dreams

Oljan heter "Infinite LIGO Dreams" 1,5×1,25 m i storlek. © Penelope Cowley

Konstnärens egen hemsida finns här:

 www.peneloperosecowley.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.