Nr 133 2016

Magnifika Orion

Orion är min favoritstjärnbild, och det blir inte sämre  för att Håkan Barregård via facebook överlämnat denna fotografiska studie till allmänhetens kännedom – notera t ex snedställda Hästhuvudnebulosan ovan M42 under understa stjärnan i bältet:

15259675_1800688013521269_1353815747918881971_o

Foto: Håkan Barregård

Hur långt ner i magnitudskalan har Håkan kommit?

Själv håller jag på att rota i Orion med min fältkikare. Jag har börjat så smått – efter 45 år -att  syna ljusa variabler igen. Det går så där när man är ringrostig.

Proplyd 133-353

Det noteras, att vår gode professor emeritus Gösta Gahm och hans globuletter diskuteras i en ny rapport om en protoplanetskiva  kallad Proplyd 133-353 i Orion-nebulositeten, nära en av Omikronstjärnorna.

Supernova gav oss sol- och planetsystemet

Nya beräkningar pekar på att för 4,6 miljarder år sen störde en supernovaexplosion ett gas-och stoftmoln i Vintergatan så mycket att molnet kollapsade, gav oss först en protosol med gas/stoftskiva och så småningom både en väldefinierad sol och planeter. Vårt astronomiska hem. Spännande!

Supernovor både ger och tar i kosmos.

Hur aktiv är solen?

Det är svårt att tro på expertisen när de säger att solen är ovanligt lugn just nu. Dessutom visar en ny rapport att solen är en oväntat nerdämpad ("chill") solliknande stjärna. Detta framgår genom spektrala studier av reflekterat solljus från – månen!

Så här såg vår hemmastjärna ut under ett varv nu i september-oktober-november i år:

current_eit_284

Bildkälla: ESA/NASA/SOHO

Kvantastronomi

En märklig koppling mellan en neutronstjärna, vakuum och kvantfysisk har studerats av ESO:s stora Chile-teleskop.

Eldklot över Skåne

Svenska, danska och norska meteorkameror registrerade ett eldklot över  Skåne runt 18.25 CET i måndags (28.11). Även från Oxies horisont noterades fenomenet.

Meteorforskaren Eric Stempels briefar om sin sajt (toppas av den nya Ölandssmällen):
http://www.astro.uu.se/meteorwiki/FirstResults
Danska massmedier uppmärksammade "intränglingen" i måndags som kan ha varit på 125 kg innan den brann upp under den sekundsnabba passagen längs en bana ovan Trelleborg-Karlshamn, ungefär.

Erasmus öde delas av många

Situationen är inte den allra bästa i Europa. Här är det Schweiz som får på tafsen, men egentligen handlar den om oss alla.

erasmus-chappatte

Erasmus liv och verk är temat för årets Augustpristagare, fackbok, Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution. Författare: Nina Burton.
Erasmus  var västvärldens förste bästsäljare, en flitigt nätverkande humanist som med boktryckarkonsten byggde broar mellan religion och vetenskap.

I en fantasieggande berättelse får vi följa den litterära stjärnan Erasmus av Rotterdam under 1500-talets medierevolution i Europa. Med ett livfullt språk ges en historielektion med perspektiv på vår egen tid.

Så står det i reklamen, men det behöver inte vara fel för det. Boken SKA läsas!

Kommentarer inaktiverade.