Nr 66 2017

Regnig asteroiddags färd mot natt….

Vi får återkomma  med en utvärdering av Asteroid Day-projektet på Scandic Hotel, Malmö, i går kväll fredag  30 juni. Så här omedelbart mot småtimmarna efter, när ovädret fortfarande håller i sig, noteras att 50-60 personer sökte sig till oss – mycket bra! En hel del nya ansikten noterades.

* Storet grattis till Tomas "Kometen" Diez, vår vice ordförande, som lagt ner mycket arbete, mycket slit och tänk, på projektet, som fått med oss på den internationella  kartan. Det är ju faktiskt ett FN-initiativ som ligger bakom, och Malmö kommun stötte oss. Storartat!

* Jag tror också att föredragen uppskattades, att döma av applåderna. Väldigt roligt att nyblivne fil dr-examinerade astronomen Karl Wahlberg Jansson från institutionen i Lund kom för att berätta om planetbildning och asteroider, en uppskattad föreläsning som öppnade upp kvällen och angav tonen med humor och kunskap.

* Mellan föredragen kunde de som så ville besöka baren och förfriska sig.

AD_LOGO_BLOG_NAV

* Det var hyggligt med förhandsinfo – punktvis. Skånska Dagbladet och Lokaltidningen skrev om oss, Populär Astronomi hade god förhandsinfo, Astrasatellitens hemsida puffade också, sociala medier har varit flitigt i farten. Radion dök upp. Tidningen, som har sin redaktionen i samma hus som hotellet, hörde aldrig av sig.

* Bildbevis dyker upp vad det lider, både här och på vår hemsida. Håll utkik!

Lyssna in Filosofiska rummet igen och igen och…

Peter Lindes och Ulf Danielssons samtal om liv i universum i P1:s Filosofiska rummet finns nu att ladda ner i radions arkiv.

Zwicky och det trötta ljuset

En matig, genomforskad och läsvärd historisk artikel om Fritz Zwicky och andras tidiga förklaring av den galaktiska rödförskjutningen som ett trötthetsfenomen hos ljuset, inte en Doppler-effekt pga den universiella excpansionen, diskuteras här av danske NBI-astronomen Helge Kragh.

Efter andra världskriget tappade teorin terräng bland astronomer och astrofysiker men in på 1950-talet spekulerades fortfarande i saken (av ingen mindre än Einstein-vännen Erwin Finlay-Freundlich), och så sent som 1986 publicerades ett inlägg i Astrophysical Journal av en ung PhD-graduate Paul LaViolette som försvarade "tired light"-teorin, att fotoner tappar energi över långa distanser. (LaViolette tycks ha många ickekonforma åsikter när man läser på honom på nätet, t ex här.)

– Zwickys spirit was still alive! summerar Kragh.

Zwicky2

Zwicky tillhörde verkligen  inte "main stream"-astronomerna. Bildkälla: Mythack

PS om Helge Kragh.

Helge Kragh är professor emeritus vid Niels Bohr Institutet i Köpenhamn, har tidigare varit professor i vetenskapshistoria i Århus, haft tjänster utomlands. Han har forskat mycket inom tvärvetenskapliga områden där astronomi och övrig naturvetenskap, filosofi och religion möts.

Kragh är värd att uppmärksammas överhuvud taget. I TBO-biblioteket ingår t erx Kraghs stora prisvinnande bok Cosmology and Controversy.

Den som är nyfiken på honom i hans egenskap av föreläsare, rekommenderas denna 44 minuter långa film på Youtube där Kragh diskuterar spännande aspekter på temat "theories of everything", ett bidrag från en vetenskapshistorisk träff i Krakow. Spänn säkerhetsbältet!

Svenska rymdentreprenörer ser upp

Ny Teknik synar den svenska rymdindustrin och dess ambitioner just nu. Rymden rycker närmare!

Tomas Diez tipsade.

Aina Elvius ser tillbaka

Legenden Aina Elvius fyllde för några dagar sedan 100 år och påpassligt återpubliceras på PopAsts hemsida hennes artikel 1990 i dåvarande Astronomisk Tidsskrift.

Artikeln heter "Mitt liv bland galaxer", en förnämlig retrospektiv.

Vilket trevligt professorspar det var när maken Tord var boss i Lund.

Är radioblixtarnas gåta löst?

De snabba radioblixtarnas gåta verkar intimt förbundet med unga  neutronstjärnor och magnetarer. God hjälp i utforskningen har astronomer haft av radioblixtar som upprepas i ett stjärnbildningsområde i en avlägsen dvärggalax. Rapporten om FRB 121102 här.

Vackert vykort från TBO

Omgivningen kring vårt obsis i Oxie har skönhetskvaliteter, vilket fick Peter Linde tidigare i år, när rapsfälten runt oss blommade, att ta denna vackra bild. Ett fint fotominne från sommaren 2017!

Ännu finare blir det när vi har ett konstverk på gården.

IMG_0289sm

Kommentarer inaktiverade.