Nr 67 2017

Bildbevis från asteroidkvällen

Trots vidriga yttre omständigheter – regnet! – dök bortåt 100 personer upp under fredagskvällen senast (30.6), då vi inom ASTB som enda svenska, kanske enda nordiska, förening firade FN-sponsrade Asteroid Day med öppet hus på Scandic Hotel mitt i Malmö.

* Fyra föredrag med start kl 18, då yrkesastronomen Kalle Wahlberg Jansson pratade om planetbildning och asteroider, därpå diskuterade jag själv ett antal asteroider som haft skånsk anknytning (se notis längre ner), Tomas Diez fyllde på med att berätta om den hotbild som är förenad med närgångna asteroider och Peter Linde avslutade aftonens föreläsningar med att diskutera möjligheterna att nyttja asteroider t o m som kommande boplatser för mänskligheten.

* Bilderna från aftonen är fotade av Fotofirman Dagnegård/Linde:

IMG_0436

Mycket folk sökte sig till oss, bl a medlemmen Lars B Sjöström och hustru Karin…

IMG_0424

… som fick höra lundaastronomen Kalle Wahlberg Jansson föreläsa.

IMG_0423

Tomas Diez intervjuades av Sveriges Radio

IMG_0434

I hotellfoajén mötte trion Jon Saalbach, Peter Larsson och Mirja Markkula

IMG_0440

Intensivt lyssnande. Vid barhänget längst bak syns Anders Nilsson

IMG_0441

Tomas Diez med sonen Nino, sex år. Nino fick pappa att köpa ett teleskop en gång, och på det viset väcktes pappas astronomiintresse. Tack Nino!

* Bonus: Kvällen avslutades med att Tomas via ett robotstyrt teleskop i Spanien visade en snabbt förbipilande asteroid "live".

* En lång kväll, men en kväll fylld med idel spännande info och många kluriga frågor från publiken.

* Detta var första gången som vi förekommit internationellt, och kvällen gav absolut mersmak.  Kan vi nog tacka Malmö som stad och kommun som stöttade projektet? Utvärdering kommer så småningom.

* Som vanligt ställde ett gäng ASTB:are upp och guidade folk, redan vid hotellets entré mötte Anders Nilsson med paraplyet upp för att locka in förbipasserande, och på plats var även tjänstvilliga Eva Dagnegård, Mirja Markkula, Peter Larsson, Jon Saalbach m fl.

* Fler bilder på vår hemsida.

Skånska asteroider – finns dom?

Svaret på frågan är ja. Några av de stora asteroidjägarna som Max Wolf, Yrjö Väisälä, E E Elst, Poul Jensen och Claes-Ingvar Lagerkvist har haft vänligheten att namna nypptäckta småplaneter efter den skånska geografin, efter skåningar och i Skåne verksamma astronomer.

Skåne, som landskap, har en egen asteroid, städerna Malmö, Helsingborg, Lund och Trelleborg har småplaneter uppkallade efter sig. Tycho Brahe – ser ut som en potatis eller badanka! – har en egen asteroid och både Hveen, Venusia och Stjerneborg  är kända småplaneter. Lundaprofessorerna Janne Rydberg, Knut Lundmark, C V L Charlier, Carl Schalén och Arne Ardeberg finns där ute i asteroidbältet liksom kompisarna Björn Stenholm, Johan Warell och Bertil Pettersson (Bertil var en grundlagsfäderna till det som blev ungdomsföreningen MARS).

IMG_0430

W-bloggen föreläser med pedagogisk badanka på bordet. Både kometer och asteroider har drag av badanka…

"The romance of naming asteroids" skulle kunna  bli en bra boktitel. Ta t ex asteroiden Hedwig, som Max Wolf upptäckte 1901 från Heidelberg/Königstuhls horisont. Hedwig är asteroidbältets eget kärleksbarn!

media-113335003-624049-AZ-1-PMASTER-690609

Modell för många asteroider och kometer. T ex asteroiden kallad Tycho Brahe

Efter upptäckten räknade Elis Strömgren, den helsingborgsfödde Köpenhamnsprofessorn, ut himlakroppens bana och undrade om han inte fick  döpa asteroiden. Det fick han, och han döpte småplaneten efter sin  fästmö Hedwig Lidforss, lundafödd i den berömda familjen Lidforss. Brodern var botanikern, den radikale tänkaren Bengt Lidforss.A1a

Hedwig kom så småningom att bli mamma till Bengt Strömgren, som blev en av 1900-tales främsta astronomer och astrofysiker. Denne Bengt Strömgren kom att ta över Albert Einsteins tjänsterum på Princeton Institute for Advanced Studies, varför vi förstår kraften i det strömgrenska/lidforsska DNA:et.

Hedwig Strömgren blev författare och en av Köpenhamns kvinnliga pionjärer inom  tandläkeriet.

Hedwig, asteroiden, ockulterar för övrigt en stjärna 3 juli, om vilket kan läsas här.

Kommentarer inaktiverade.