Hoppa till innehåll

Nr 76 2018

  • av

Vår egen stjärnbild i ikonisk återgivning

Att vi kallar oss Cassiopeiabloggen eller W-bloggen (eller M-bloggen, om du står på huvudet) beror ju på att i denna stjärnbild såg Tycho Brahe den nya stjärnan 1572, en supernova som vi vet i dag. En stjärnsmäll som förändrade hela vår vetenskap.

Tack till Håkan Barregård som sammanställt ett fantastiskt stjärnmyllerrikt foto av stjärnbilden, som syns mot norr och zenit på kvällar och nätter. Stjärnbilden går aldrig under horisonten, den är cirkumpolär. 

Här är W:et (KLICKA UPP BILDEN PÅ DIN SKÄRM) – njut av den kosmiska grannlåten!

cas2mc (1)
Foto: Håkan Barregård

Håkan säger att han mest av en slump beslöt använda Cassiopeia som testobjekt för sin reseutrustning – Håkan åker till Teide om någon vecka.

– För den intresserade så är detta vad man lätt kan åstadkomma med en liten och förhållandevis billig utrustning. En eq3pro (väger ca 5kg efter lite bantning) med en gammal Canon 1000d och en Samyang 85mm lins.

– Bilden är 4x2min tagen i torsdags nere i Beddingestrand under rätt disigt förhållande.

Cassiopeia ligger mitt i Vintergatans stråk på himlavalvet. Hur många tusen stjärnor återger Håkan, mellan tummen och pekfingret? Hur många stjärnhopar (inklusive M 103), dubbelstjärnor,  mörka moln, ljusa moln?

En av M 103:s utforskare var vår egen medlem, Kvistabergsprofessorn Åke Wallenquist.

Cassiopeia kryllar av astronomihistoria.

Månkratern Tycho och dess antipod

En rad nya genomgångar av månens yta visar på något oerhört intressant: Att på den direkt motsatta sidan till Tycho-kratern finns en väl markerad "Tycho antipod", på baksidan av månen från oss sett.

De bägge verkar dessutom ha ett direkt fysiskt samband. Sedan nedslaget som skapade Tycho för 100+ miljoner år sedan tog det inte många timmar förrän även antipoden genom Tychos ejekta fanns på plats på månkartan.

Här är en lättförståelig rapport från en forskarkongress i år.

images

Annorlunda månkarta med Tycho i botten. Strålsystemet leder upp snett till höger till antipoden. Bildkälla: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/2017JE005387

images

Bildkälla: https://www.hou.usra.edu/meetings/lpsc2018/pdf/2757.pdf

Påpassligt

Mer apropå månen: En annorlunda månbild kommer från W-bloggsmedarbetaren Lars Olefeldt, som alltid hittar kul saker på nätet:

vyb3710qpkr11 (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.