Hoppa till innehåll

Nr 96 2018

  • av

Gott Nytt År

Härmed årets sista blogg. Jag brukar få tillstånd av Göran Strand, vår eminente astrofotograf i idrotts/fotbolls-metropolen Östersund, att nyttja hans bilder, och det gör jag här också.

Så Gott Nytt År med Görans fantastiska foto av Orion-området, med Plejaderna, med Hyaderna.och med kometen Wirtanen! Fotot togs för någon vecka sen.

48272945_10156653318220560_5254262548097662976_n[1]

DUBBELKLICKA upp bilden på din skärm! Foto: Göran Strand

Men det finns mer att upptäcka i bilden. Rosettnebulosan mot öster (vänster i bilden), t ex, variabeln W Ori lyser grant röd och Lambda-områdets nebulositet syns förnämligt. Likaså Orionnebulosan och Barnards båge – är det en supernovarest, en fladdrig sfär som expanderar? Det skulle vara intressant att se Orion "från sidan" för att åtminstone kunna greppa de relativa avstånden mellan nebulosor och enskilda stjärnor. (Matig artikel i PopAst om bågen signerad Johan Kärnefelt finns här.)

Orion har allt, dock inte några i små teleskop  synliga galaxer eller galaxhopar. Där måste andra doningar till för att tränga igenom Vintergatans stoft- och gasmoln som syns som "kolsäckar" i Görans pedagogiska bild.

Görans hemsida återfinns här. Han har fb-sajt också.

Ultima Thule får besök

Kuiperbälts-objektet Ultima Thule förväntas få uppleva New Horizons flyby 1 januari. Data här!

Notabelt är att NASA:s eget PR-maskineri hackar till följd av att regeringsapparaten delvis stängts ner genom konflikten mellan presidenten och kongressen.

Tack för alla bidrag

Trots begynnande senilitet och allmänt begynnande slöhet, hann vi med 96 W-bloggar i år. Inte så pjåkigt!

Som alltid är jag evigt tacksam till alla som tipsar bloggen om nyheter och annat inom den astronomiska sfären. Ingen nämnd men heller ingen glömd! Ni är helt enkelt oumbärliga.

Om ett år, om vi lever och har hälsan, 10-årsjubilerar vi.

NASA-Apollo8-Dec24-Earthrise[1]

Ikoniskt foto som firade 50 år 24 december 2018: Jorduppgången sedd från Apollo 8 över månhorisonten. Bildkälla: NASA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.