Hoppa till innehåll

Nr 8 2019

  • av

Kvinnodagen i Lund 11 februari

I samband med International Day of Women and Girls in Science kommande måndag 11 februari arrangeras på kvällstid (start kl 18.30, Lundmarksalen) en träff på astronomiska institutionen i Lund.

Programmet:
* Astronomiska studentföreningen ALVA, ASTB:s kvinnosektion Lyriderna och Astronomisk Ungdom hälsar välkomna
* Studenter/doktorander presenterar sina projekt
* Anna Arnadottir berättar om Planetariet i Vattenhallen
* Skype-intervju med Gabriella Stenberg-Wieser från Rymdinstitutet i Kiruna
* Linda Jarlskog berättar om Komvux-studier samt visar kosmiska konstverk
 * Bokutställning

  tjej[1]

Tre kvinnliga förebilder: Sepideh​, den iranska amatörastronomen som blev föremål för en unik dokumentärfilm (visad på TBO med regissören närvarande), Frida Palmér i sin himmel och på mera jordisk nivå t h Gabriella Stenberg-Wieser

Arrangörer är alltså ALVA, astronomistudenternas förening, vår egen kvinnogruppering Lyriderna ledd av Mirja Markkula och  Astronomisk Ungdom (som mer och mer gör avtryck – spännande!).

Nybildade stjärnor lyser upp i LMC

Detta färgsprakande område med nybildade stjärnor i Stora Magellanska molnet, LMC, fotograferades med MUSE-instrumentet (Multi Unit Spectroscopic Exprorer) på ESO:s Very Large Telescope. Den relativt låga stofthalten i LMC gjorde det möjligt för MUSE att avslöja intrikata detaljer i synligt ljus.
Djupt inne i gasmolnet har MUSE hittat en jetstråle som avges av en purung stjärna med 12 gånger solens massa. Jetstrålen går under beteckningen Herbig-Haro 1177 (HH 1177).

Jet Infographic

Djupt inne i HII-regionen LHA 120-N 180B har MUSE hittatten jetstråle från en nybildad massiv stjärna. Detta är en förstagångsupptäckt av fenomenet i synligt ljus utanför Vin tergatan. Biildkälla: ESO, A McLeod et al.

KLICKA upp bilden!!!

Det är den relativt stoftfria interstellära rymden i LMC som gör det möjligt att studera HH 1177 i synliga våglängder. Jetstrålens längd är nästan 33 ljusår, vilket gör den till den längsta av sitt slag som har observerats.
Hela ESO-messet här.

MarCO har tappat rösten

De två små CubeSats-sonderna som åtföljde NASA:s Mars InSight-mission för en tid sedan har nu kommit så långt bort att de inte längre är nåbara för kommunikation med jorden.

Ännu ett nedslag på "blodmånen"

Ytterligare en meteorid har observerats slå ner på månen under den totala månförmörkelsen i slutet av januari ("blodmånen").

Kjell Thorsson ur tiden

Kyrkoherden i Svalöv Kjell Thorsson, som så vänligt tog emot vår löst sammansatta gruppering "Historiska klubben" i fjor i Torrlösa, har gått ur tiden, bara 54 år gammal. Mycket tråkigt!

Alla som var på plats kommer ihåg en synnerligen vänlig "prelle", som gjorde kaffe till oss och som hade köpt kakor, som serverades inne i kyrkan. En god man.

7e9e4171a2e07991f7449a762cd3438c-423x400[1]

Bildkälla: Norra Skåne/Lennart Andersson

Vi var i Torrlösa utanför Svalöv för att ihågkomma  Tycho Brahes lärda syster Sophie Brahe, vars benknotor ligger i marken där den gamla kyrkan låg.

Astronomi för hörselskadade

Det finns forskande astronomer som är blinda, och nu har amerikanska tekniker och forskare även utvecklat pedagogiska  verktyg för gravt hörselskadade inom vår community.

Nya MARS-loggan

Alla gamla MARS:ianer uppskattar att ASTB:s nya ungdomsgruppering vill kalla sig MARS, detta efter vår ursprungliga ungdomsförening i Malmö skapad 1962.

Carsten (Nilsson), en av de ursprungliga krafterna, har fått uppdraget att skissa på en ny MARS-logga. Den ser ut så här:

Logo_MARS_700_px

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.