Hoppa till innehåll

Nr 18 2019

  • av

Bennu inspekteras på plats

Det händer mycket inom asteroidsutforskningen just nu. Flera sonder är på plats där ute och "gräver" och det är en smaksak vilket uppdrag som verkar mest lovande och utmanande. Just nu fokuserar vi på OSIRIS-REx, som har har spottat fram en del bilder från sitt mål, asteroiden Bennu.

Bilderna visar hur komplicerad himlakroppens yta ser ut. Meningen är att en del av detta material ska plockas upp och, när det burkats, sändas tillbaka till jorden.

Bilderna från OSIRIS-REx är tagna 17 januari i år på den söda delen av himlakroppen på ett avstånd av 1,6 km. Stenbumlingen mitt i bilden är ca 50 m i diameter.

bennu-boulders[1]

Bildkälla: NASA/Goddard/UA/Lockheed Martin

Nature har publicerat en del rapporter nyligen.

Himlkroppen är extremt mörk, den snurrar fortare och fortare och omges dessutom av småpartiklar som ska utforskas mera i detalj.

Vad hände över Kamtjatka-halvön i december?

Först nu har vi förstått att det small rejält över Behrings sund 18 december i fjor: En 10-meters meteorit drog in över jordklotet och exploderade med en energi som motsvarar 10 Hiroshima-bomber.

science-environment-47607696

Bildkälla: NASA/Terra

Senaste dagar har smällen diskuterats i de internationella massmedierna. Bilder finns också från japanska och amerikanska vädersatelliter.

Tora gästar Scifiworld

Vår flitiga sf-författande ASTB-medlem Tora Greve ska vara med på Scifiworld i Malmö under helgen 30-31 mars kl. 
10-18. 

– Det är på det vanliga stället på Stadiongatan 20, tipsar Tora.

Malmös största teleskop?

Med Pettzy Ahlström på Malmö Stadsarkiv gräver jag hela tiden efter material med astronomiskt Malmöinnehåll. Häromdan överraskade mig Pettzy med denna bild från den tyska paviljongen, Baltiska utställningen 1914. Ett bamseteleskop, kanske från Zeiss, det får vi gräva vidare efter.

Teleskopets optiska prestanda? Jag tror ju personligen inte att det brädar våra maskiner ute på Tycho Brahe-observatoriet i dag eller instrument av den typ som våra astrofotograferande medlemmar Hans Hilderfors, Håkan Barregård, Peter Larsson och andra förfogar över. Aber doch!

EM 002403 (1)

Bildkälla: Malmö Museers bildarkiv Carlotta.

Här är Tvillingkvasaren

​Grattis till Hans Bengtsson, en räv i vår community, som först av alla löste gåtan (se förra W-bloggen) – var finns Tvillingtkvasaren i den bild som Peter Linde testade oss på? Här är resultatet: Scrolla ner så finner du dubbelkvasaren uppe t h i Peters bild. Imponerande, Hans!

Svaret på frågan

Jag tror vi kommer att få höra mer om bild och teori på kommande ASTB-stormöte, för varför är kvasaren dubbel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.