Hoppa till innehåll

Nr 57 2019

  • av

Vintergatan kroknar vid kanterna

Tack till ASTB:aren Jorge de Sousa Pires som tipsar om en helt ny upptäckt: Att Vintergatan inte är platt som en pannkaka utan är, om vi följer det galaktiska planet, uppåtvänd vid ena kanten och nedåtvänd vid den andra. Det påminner nästan om en sorts metalltrötthet. KLICKA upp bilden!!!!

warped_galaxy[1]

Stjärnor 60 000 ljusår från Vintergatans mitt kan ligga 5000 ljusår från det galaktiska planet.

Vi kan ju inte se Vintergatan utifrån kosmos eftersom solen ligger inbäddad i systemet, men det går ändå att skapa en 3 D-uppfattning.

Polska astronomer har använt sig av en instrumentering kallad  Optical Gravitational Lensing Experiment vid Las Campanas-observatoriet i Chile. Fokus var på klassiska cepheider, 2 341 av dem fotograferades ett stort antal gånger längs hela Vintergatan vilket möjliggjort noggranna avståndsbestämningar både i djup- och sidled.

Sannolikt ligger tidvatteneffekter bakom det skruvade utseendet. Vintergatan interagerar med andra galaxer i den lokala hopen. Fenomenet med dessa böjningar är välkända i galaxvärlden.

Om upptäckten skrivs i Nature och rapporten i sin helhet återfinns i Science.

file_from_ios[1]

Klicka på bilden så kommer animationen igång. Bildkälla: J. Skowron / OGLE / Astronomical Observatory, University of Warsaw

En god sajt är:

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/new-3d-map-shows-milky-ways-big-twist-180972797/#zSd7Dq5IlchhXqzF.99

Perseiderna på väg in

Som vanligt på denna tid av året slår vi ett slag på Tycho Brahe-observatoriet för meteorsvärmen Perseiderna, och vi håller öppet för allmänheten kommande söndag- och måndagkväll (11 och 12 aug). Se info här.

Härom kvällen fångade en NASA-kamera både månljuset och en meteor, vars ljus kastade en märklig skjugga på linsen: En spindel hade nästlat sig in i optiken!

spider_strip[1]

Ingen vanlig linslus… Bildkälla: NASA

NASA och SpaceX samarbetar

Tomas Diez berättar om en undanskymd rymdnyhet att NASA och SpaceX ska börja samarbeta inom fältet "orbital refueling".

– Detta är ny teknik av vital betydelse för nästa steg i rymdfarten och öppnar upp helt nya möjligheter, obligatoriskt för SpaceX upplägg för Marsresor.

Måsnebulosan lägger stjärnägg

Från ESO kommer ett mess om nya spektakulära bilder av stjärnkrubban "Måsnebulosan".

The Rosy Glow of a Cosmic Seagull

Den färggranna nebulosan Sharpless 2-292 utgör vingarna i Måsnebulosan – en kosmisk fågel i flykten. I området finns flera typer av astronomiska objekt, som lysande emissionsnebulosor, mörka stoftmnoln och nybildade stjärnor. Fiskmåsnebulosan består av stoft, väte, helium samt spår av tyngre grundämnen och är en födelseplats för stjärnor.

Bildkälla: ESO/VPHAS+ team/N.J. Wright (Keele University)

Välkomna, sa Tintin

Tack till Gunnar Bernstrup, som passar på i samband med 50-årsjubileet av den första månlandningen översända Hergés Tintin-omslag:

tintinism

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.