Nr 192 2010

Tycho begravs på nytt – med dronningen på plats?

Gipsavgjutning av Tychos kranium. Foto: Nationalmuseet, Köpenhamn.

Det är väl inte 100-procentigt säkert ännu, men eftersom den danska dronningen Margrethe II och hennes prinsgemål för en tid sen var på Ven, så kanske deras plan är att ta sig till Prag när Tycho Brahe återbegravs i Thyn-katedralen i en vacker men enkel träkista den 19 eller 20 november.

Detta är en spekulation, ja, men inte kan dronningen, som ju själv är arkeologiskt bildad, undgå att vara på plats?

Graven öppnas 15 november, med en tjeckisk-dansk forskargrupp på plats ledd av vår ASTB-vän Jens Vellev. Teamet kommer att jobba intensivt i 4-5 dagar för att utreda allt som vi vill veta om vår store Ven-astronom och namngivare till vårt sällskap.

Senast Tychos grav öppnades var 1901, i samband med 300-årsminnet av hans bortgång. Nu kommer hans stoft att undersökas med vår tids absolut mest avancerade teknik, och det är klart att vi vill veta t ex dödsorsaken. Var det en  självordinerad kur av kvicksilver som förkortade hans liv, handlade det om en prostataförstoring, blev han rentav kvicksilvermördad på Christian IV:s uppdrag av sin  svenske Brahe-släkting Erik Brahe?

Ny jordnära asteroid

– Det rapporteras om asteroiden 2003 UV11 som kommer passera oss på ett avstånd av 5.5 måndiametrar. Risken att den träffar jorden är väl minimal men den kommer hur som helst synas från Australien, berättar Christian Vestergaard i ett mail.
All info här!

Svenskt flyg 100 år firas nu i Lund

Lunds stadsbibliotek är värd all heder, som ställer upp för oss med högtflygande planer! Senaste berättar W-bloggens medarbetare i Vejbystrand Lars Olefeldt att lundabibblan, som vi astronomi- och kulturintresserade gästade senaste i torsdags, nu uppmärksammar att svenskt flyg fyller 100 år i år.

Flygaresset Thulin laddar upp...

– Under veckan med start på måndag 1 november kan du se utställningen ”Svenskt flyg 100 år” som berättar om den trevande starten med ”flygbaronen” Carl Cederström 1910, via Enoch Thulins Aeroplanfabrik i Landskrona och SAAB:s framgångsrika produktion av militära och civila flygplan, fram till dagens extrema överljudsstridsplan som JAS 39 Gripen.
Biblioteket visar i samarbete med SFF, Svensk Flyghistorisk Förening, och IPMS Öresund även upp en samling plastmodeller av svenska flygplan som speglar denna spännande utveckling.

Måndag 1/11 kl 18.30 berättar Sven Stridsberg (regionordförande i SFF, tillika redaktör för föreningens tidskrift) om den svenska flyghistorien och visar unika bilder från olika epoker.

Onsdag 3/11 kl 18.30 besöker Sveriges i särklass mest framgångsrika segelflygare Gunilla och Ronny
Lindell från Vallåkra stadsbiblioteket och berättar om segelflygandets sköna konst och visar sina egna bilder.

Arkeoastronomin lever!

Ryktet om arkeoastronomins död är betydligt överdrivet, för i senaste Weekend Avisen berättar Niels Bohr Institutets Anja C Andersen om sin kollega Claes Clausen, som pumpat nytt liv i ämnet. Han har bland annat i nordiska Acta Archaeologica och internationella Journal for the History of Astronomy redovisat mätningar från 150 ”jættestuer”, alltså de stora stenåldersgravarna med välriktade gångar som Clausen menar kan ha med ritualer kring månförmörkelser att göra – han tycks ha fastslagit riktiga siktlinjer mot fullmåneuppgångar vid horisonten med åtföljande månförmörkelser för 3500-3000 år f Kr.

Det är projekt som Clausen – också han skolad vid NBI i Köpenhamn – jobbat med senaste år.

Jættestuen vid Tustrup, Jylland. Foto:Wikipedia commons

Förra året besökte vi i ASTB jættestuer på ort och plats på Själland och byggnationerna väcker onekligen massor av frågor.

Anja C Andersen ser dagens internationella  byggande av jätteteleskop i världen som exempel på vår tids jættestuer. Ingen dum liknelse alls. För även stenålders- och bronsåldersfolken måste ha arbetat koordinerat och  ”internationellt” för att t ex få fason på ett bygge som Newgrange på Irland. Vad sen byggena handlar/handlade om, är en annan historia. En del arkeoastronomer tycker jag har tagit ut svängarna alltför vidlyftigt. Clausen verkar däremot rakt igenom vettig.

Pedagogiskt om stjärnors storlekar

Lars Olefeldt har verkligen varit i farten för W-bloggens räkning och tipsar om denna pedagogiska film om stjärndimensioner:

http://www.wimp.com/sizestar/

Kommentarer inaktiverade.