Nr 194 2010

Ännu mer Skåne lite grand från ovan…

Tack till Anders Nyholm, ASTB:s vise  viceordförande, som tipsar om fler bilder av vårt hemlandskap fotat från rymden. Bilden nedan togs ombord på internationella rymdstationen och du ser Skåne ”felvänt” 45 gr – Näset sticker ut t v, du kan skymta Öreundsbron ut till Pepperholm och Saltholm, Ven, hela västra Skåne upp över Skälderviken. Du kan till och med ana dig till Kalkbrottet.

Image courtesy of the Image Science & Analysis Laboratory, NASA Johnson Space Center.

– Den bästa källan till astronautfoto av Jorden som jag vet är ”The Gateway to Astronaut Photography of Earth” som finns på http://eol.jsc.nasa.gov/sseop/ och som inte är lika känd som den borde vara — webbplatsen är mycket innehållsrik.

–  För att kika på Skåne – något annat vill man ju inte se – så kan man stoppa in latitudgränserna 55-56
grader norr och longitudgränserna 13-14 grader öst i sökrutorna på denna sajt.

– Det är granna bilder, och en levande människa har hållit i kameran!, utbrister Anders.

En närbild över Malmö, Broen och Kalkbrottet, även den från ISS, ser ut så här:

Image courtesy of the Image Science & Analysis Laboratory, NASA Johnson Space Center.

Meteorvarning!

Om det är klart väder 2 och 3 november, så håll ögonen öppna – det KAN (obs. KAN) enligt NASA förekomma meteorfall som har med Hartley 2-kometen att göra.

Svanen ska utgöra radianten.

Lagun-nebulosan över New Mexico

Jag har för länge sen gett upp när det gäller att skilja på amatörer och proffs inom vår kära vetenskap. Skälet förstår ni av följande:

– Jag får bilder kontinuerligt av min  vän R. Jay GaBany i Californien.Han har ett (fjärrstyrt) 20 tums Ritchey-Chretien teleskop i New Mexico som han tar otroliga astrobilder med, berättar Christian Vestergaard.

– Jag fick nedastående ”animation” i dag av Lagunnebulosan.
Sajten är här:
http://www.cosmotography.com/images/flash_slideshow_plus/ngc6523_slideshow.html
Och så här ser R Ray GaBanys stillbild ut av centrumpartiet:
Lagunnebulosan bär katalogbeteckningen NGC6523 (M8) och ligger i stjärnbilden Sagittarius/Skytten. Nebulosan är ett par gånger större visuellt på himlavalvet  än fullmånen. Här förekommer förstås en mängd stjärnfödslar och de mörka globulerna kan ha en storlek på 10000 AU.
Avståndet till Lagunnebulosan anses vara 5200 ljusår.

Shapley grillades – men varför?

Någon som kan förklara? 1946, 15 november, förhördes astronomlegenden, Harvards  Harlow Shapley (bilden t v) – Knut Lundmarks kollega och vän –  av det kommunistjagande Utskottet för oamerikansk verksamhet (HUAC) i Washington. Varför det?
Så mycket vet jag genom research på nätet att Shapley var på krigshumör och anklagade utskottet för ”Gestapotaktik”.
Och om den famöse Joseph McCarthy sa Shapley att senatorn lyckades haspla ur sig sex lögner i fyra meningar – ”sannolikt ett inomhusrekord i ohederlighet”,
Shapley gick ifrån förhöret med högburet huvud.
In på 50-talet avslöjades McCarthy som en humbug och söp ihjäl sig.

”Valmånen” Prometheus i 3D

Fantastiska bilder på W-bloggen i dag, och får jag bjuda på ett litet extrabildbidrag i 3D? Fram med glasögonen!
Bilden föreställer inte Moby Dick utan Saturnus märkliga ”valmåne” Prometheus, och bilden – tagen från sonden Cassini, förstås – släpptes tidigare i år av NASA.
Allt pekar på att Prometheus, som tillhör ringplanetens innersta månar, gått igenom ett våldsamt förflutet. Med massor av krockar  och blessyrer.. Men nu seglar månen ganska lugnt och fint omkring 140 000 km ovanför Saturnus yta. Dess storlek är 85 km där månen är som tjockast.
Prometheus upptäcktes 1980 av Voyager 1.

Kommentarer inaktiverade.