Hoppa till innehåll

Nr 86 2019

  • av

Nostalgiskt från Lund

Denna vackra höstbild från Gamla obsis i Lund togs för snart två veckor sen av Leif Jansson, som på facebook gärna publicerar sina foton med skånska motiv.

75328707_10156875118093137_6993545417589784576_o[2]

Klicka upp bilden! Foto: Leif Jansson

Och frågan ställer sig självt: Vad händer med alla propåerna om obsis? Tre huvudförslag vaskades fram från idétävlingen i fjor (ett 30-tal idéer ventilerades), texten nedan från Lunds hemsida.:

1. Astronomiskt museum med planetarium och datamuseum

  • Förslaget i korthet: Astronomiskt museum med ursprungliga inventarier i Observatoriebyggnaden, planetarium och datamuseum i Räknehuset och Café i portvakthuset.

Juryns motivering: Föreningen Gamla Lund har i sitt förslag en varsam inställning till platsen och en god historisk förankring. Förslaget har även en idé för hur de ursprungliga mätinstrumenten kan återställas, vilket skulle sluta cirkeln för ett av Lunds viktigaste historiska landmärken.

2. Observatorielundens bryggeri och restaurang

  • Förslaget i korthet: Restaurang med astronomi/rymdtema i Observatoriet, mikrobryggeri i Seismografhuset, inglasad uteservering däremellan.

Juryns motivering: En ny funktion skulle skapas i Stadsparken som lockar besökare och vitaliserar området, även under kvällstid. Förslaget stöder kopplingen till staden och en levande stadsmiljö, samt bidrar till att skapa en trygg miljö under kvällstid.

3. Observatoriet Eduscape i Lund

  • Förslaget i korthet: Skolklasser upptäcker och ”tar sig igenom” byggnaden via problemlösning i en interaktiv lärmiljö. På helger och kvällar används byggnaden av eventbolag riktat mot företag och allmänhet.

Juryns motivering: Nyskapande idé med bra koppling till Lunds identitet och platsens möjligheter. Ett lekfullt förslag med bredd i konceptet och attraktivitet där även parken inkluderas.

Nyaste nytt från SAS

Från vårt moderskepp Svenska Astronomiska Sällskapet meddelas:

* Att  Gabriella Stenberg Wiesers Nordenmarkföreläsning burkades och nu finns att se här.

* Att 4 december gästar vår pensionerade lundaprofessor Lennart Lindegren SAS i Stockholm för att prata om Gaia. Info här.

* Att 30 januari 2020 är prof em Dainis Dravins, vår lundavän, på plats för att presentera sina tankar kring temat "Astronomin om 100 år".

gpxgkhj6vc0xf0le36km[1]

Hur bör vi bemöta ET?

Carl Olof Börjeson rekommenderar läsning av denna understreckare i Svenska Dagbladet:

https://www.svd.se/vett-och-etikett-i-motet-med-utomjordingar

Författare är Jesper Olsson, professorn vid Linköpings universitet.

W-bloggens jultomte tipsar:

Här är några nördiga paket i vår smak

Om tomten själv får bestämma, finns det en hel astronomiskt att fynda  denna jul. Det är ju så att rymd- och astronomirelaterade presenter är, detta mer än anar vi, ett fenomen i tilltagande. Vår vetenskap är inne!

Vad ska hon ha? W-tomten tycker att en t-shirt som denna – från spreadshirt.se – säkert går hem:best-girlfriend-in-the-galaxy-t-shirt-dam[2]

Är hon å sin sida smart köper hon till honom en slips med motivet Krabbnebulosan (från Zazzle)…

crab_nebula_tie-r60dcc2cee8824ae6b93b0ae126c29e76_z5ndj_140[1]

… och genomför vi nånsin ett Malmö Star Party tycker W-tomten denna kostym från Blossom Costumes skulle passa:

Blossom Costumes (2)

Minstingen i familjen behöver ett litet nybörjarteleskop, kanske detta?:alga-hd-teleskop[1]En äldre astronomiintresserad förutsätts ha glädje av denna julgåva:

77242777_10157009379022632_8984057584403087360_o

Julaftonens surpris till hela familjen är detta hemplanetarium, av märket Sega:

th[2]

En annan kul och annorlunda sak är fototapeter med astronomiska motiv. Kolla t ex här.

Ja, detta var några tips från W-tomten aka Christian Vestergaard bosatt i Uddevalla nära nordpolen. Kanske återkommer han med några sista-minuten-tips.

DSC01160 (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.