Hoppa till innehåll

Nr 195 2010

  • av

Tychos gravöppning närmar sig

Vi önskar naturligtvis vår ASTB-vän och föredragshållare i våras Jens Vellev lycka till – held og lykke – i samband med gravöppningen i Thyn-katedralen, Prag, 15 november. Och vi hoppas att Jens återkommer till oss för att hålla ett nytt föredrag så småningom, men det kan ta tid. Meningen är att de tio forskarna (fem danskar, fem tjecker) ska samla sig till en större bok, där resultaten återges.

Jens Vellev vid Tycho-bysten utanför Astronomihuset, Lund. Foto: ASTB

Bl a arkeologer, medicinare, kemister, textilkonservatorer, arkitekter och atomfysiker ska granska Tycho stoft ur alla möjliga och omöjliga synvinklar. Utvärderingen sker inte över en eftermiddag.

I oktober mötte Jens alla sina kolleger, men hela teamet ses första gången tillsammans först nu i Prag.

Det har tagit Jens Vellev snart tio år att få alla polletter att falla på plats. Tjeckien må i dag vara EU-land och en demokrati, men öststatsbyråkratin utrotas inte över en natt.

–  Jeg blev sendt fra kontor til kontor. Omsider lykkedes det, da de fandt ud af, at idioten fra Danmark havde samlet et stort forskerhold. Det var ikke bare en dille, han havde fået, sa Jens för en tid sedan i en intervju för Århus Stiftstidende.

Hur massmediavärlden kommer att bevaka öppningen av graven över han som kallats “Årtusendets Skåning”? Jag vet inte hur stort det är. I Danmark och Tjeckien är det helt klart en stor händelse, och Jens har berättat för mig hur det ena tv-sällskapet efter  det andra har hört av sig för att få ensamrätt att bevaka öppningen. Nu minns jag inte exakt vem det var som fick tv-rättigheterna, jag har för mig att danska fjernsynet var det som först visade intresse.Helt gratis är projektet dessutom inte.

Sedan kistan säkrats kommer den att forslas till Nationalmuseets antropologiska avdelning i Prag, där den öppnas under största möjliga… tystnad?

19 november återbegravs Tycho i Thyn-katedralen och en mässa läses.

Till Jens Vellevs övriga Tycho Brahe-projekt hör bl a en utgivning av Tychos Mechanica från 1598, dels ett faksimil av originalet, dels en dansk översättning av boken som innehåller Tychos självbiografi och en presentation av hans 25 astronomiska instrument.

Ljus i mörkret

Vi är ju som astronomer  inga större vänner av upplysta  kvällar och nätter, men danskskånska konstnärinnan Marie Louise Kold tipsar oss ändå om att besöka utställningen kallad Ljusstämning på Sofiero, 6-7 november.

Marie Louise själv har smyckat Orangeriet med nya verk av metall av skiffer. Ett material hon älskar att jobba i.

På Sofiero utlovas vi  magiska, mystiska möten mellan Medelhavets ljus och Österns mystik!

Under tiden på Jorden…

Grimsvötn 2004.

Nu har också den isländska vulkanen Grimsvötn börjat röra på sig. Vattnet har gått… ja, förlåt jag menar att glaciären ovanför vulkanen har värmts upp så mycket att smältvatten börjar synas på allvar.

I gårdagens rapport från NORDVULK (Nordic Vulcanological Center) noteras att GPS-mätningarna visar att magmatrycket stiger och påminner om det vid tiden för utbrottet 2004, varför “there is an increased likelihood of an imminent eruption from the Grimsvötn volcano in the following days”.

Ska du ut och flyga? Tänk på hur det var i april i år.

Discovery drar i väg onsdag kväll

I morgon 3 november  vid 20-tiden svensk tid drar hon i väg, den trotjänande rymdfärjan Discovery. STS-133 sätter punkt för en fantastisk rymdfärjekarriär, som bl a gav oss Hubble-teleskopet i dess bana.

NASA direktsänder förstås på webben.

Nytt mål: Svävande ballong runt  Venus

När ett antal Venus Express-forskare möts i London 12 november, kommer även idén med det föreslagna ballongprojektet EVE som i European Venus Explorer att ventileras. Målet/förhoppningen är att ESA ska dra i väg en farkost 2016-2018, och med i projektet är då även Ryssland, USA., Japan och Canada.

EVE består av tre delar: En orbiter-farkost, en ballong och en landare.

Om mål och teknik kan med fördel läsas här.Idén har ventilerats i flera år och utgör ett spännande inslag i det som kallas ESA:s “Cosmic Vision Programme 2015-2025”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.