Hoppa till innehåll

Nr 49 2020

  • av

Här tas tempen på Phobos

Astronominyheterna avtar inte proportionellt mot coronavirusets spridning, det kan inte sägas. Lite “stopp i röret” är det, vilket inte hindrar en och annan spännande nyhet. Som dessa sex upptagningar av Marsmånen Phobos dokumenterade av NASA:s Odyssey-orbiter med hjälp av sondens infrarödkänsliga kamera  THEMIS aka Thermal Emission Imaging System.

THEMIS uppgift är att mäta månens temperaturvariationer, vilket ger astronomerna möjlighet att greppa månens fysik och kemi.

Bildkälla:  NASA/JPL-Caltech/ASU/NAU

* 25 februari 2020 förmörkades Phobos helt av Mars. Solljuset försvann och temperaturen nådde minus 123 gr C.

* 27 mars har Phobos trätt ut ur planetens skugga och ytan (mycket järn, mycket nickel) börjar värmas upp igen.

Odyssey är en verklig Ardenner, som gjort 10 000-tals varv runt vår grannplanet under snart två årtionden.

Nytt objekt vid Sgr A*

Ett nytt tidigare okänt filament har upptäckts i närheten av Vintergatans massiva svarta hål Sgr A*. Egenrörelsen uppskattas till 320 km/s.

Ännu mer SS Cyg

Vår SS Cyg-observatör Magnus Larsson har gjort ett gigantiskt antal fotometriska mätningar senaste tiden av oroliga dvärgnovan SS Cyg. Kolla hans gröna fläckar från SAAF:s variabelkatalog över de senaste åren!!!

Observationerna är så många att de bildar dessa fläckar, där vi ser hur snabbt sekundvariationerna sker under ett dramatiskt förlopp som kan handla om halva visuella magnituder. Under denna bild en SAAF-graf från senaste tiden.

Det är en utmaning för astrofysikerna att reda ut vad det är som sker. Härom året pratades det om “rapid flares” på kanske 10 minuter inom radiospektrumet, chockvågor genom skivan som ingår i det binära systemet nämns ibland. Nu är vi nere i sekundområdet, vilket Magnus Larsson effektivt visar. Extremt spännande att följa framöver!

Även tyskarna gör det virtuellt

Nu berättar Astronomische Gesellschaft att även deras stora septemberträff kommer att ske via datorn.

Till konstanterna vid dessa möten hör utdelandet av den fina Karl Schwarzschild-medaljen. Vem som får den i år är inte spikat ännu.

Försiktigt in absurdum…

På facebook hittade vi nedanstående bidrag.

Inom vårt sällskap diskuteras då och då hur vi ska agera vid våra teleskop framöver när allmänheten är på plats i Oxie, men så här lååångt vill vi inte gå.

Bilden från Adam Maunds trevliga Facebook-sida, som rekommenderas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.