Hoppa till innehåll

Nr 64 2020

  • av

Upphittat: Supernova med efterföljande unik UV-flash

Det supernovajagande Zwickey-teamet med prof Jesper Sollerman som svensk teamleader har nu offentliggjort detaljerna kring en av de mera spektakulära smällarna: Först en Typ 1a-explosion med en vit dvärg som knallhatt, som sen följdes timmarna efter av en UV-flash! Detta är extremt sällsynt i vårt kända universum.

* Bonus genom upptäckten är att vi i ett huj får veta mer om hur det går till där ute, vad är det som gör att  vita dvärgar överhuvud taget exploderar, hur den mörka energin accelerar upp vårt universums expansion och hur tunga metaller, t ex järn, bildas i universum.

* Jesper Sollerman tipsar om en fyllig populärvetenskaplig rapport återgiven  på Northwestern Universitys hemsida:
* Denna supernova upptäcktes i december i fjor genom Zwicky Transient Facility i Californien, Palomar Mountains rentav, och forskarna fick fatt i supernovan SN2019yvq ett dygn efter explosionen i en galax 140 miljoner ljusår bort i Drakens stjärnbild.
* Genom  NASA’s Neil Gehrels Swift Observatory fick astronomerna grepp om fenomenet i UV- och röntgenområdena av spektrumet. Då upptäcktes den unika UV-flashen (den utspanns över några dagar) , som tillhör de raraste av rara fenomen i kosmos – det är i själva verket bara andra gången fenomenet har upptäckts.

En sammansatt bild av  SN2019yvq (blå pricken) i den så kallade gästgalaxen  NGC 4441 (den gula fläcken i mitten). Bildkälla: : ZTF/Northwestern/Caltech

* Astrofysiskt är det en spännande utmaning för astronomerna att reda ut exakt vad som ligger bakom. UV-flashar har med våldsamma temperaturer att göra och kompakta vita dvärgar är relativt “kalla” i sin miljö. Så var emanerade UV-flashen ifrån?

* Fyra teorier är i svang:

* Den vita dvärgen slukar material från sin grannstjärna, blir instabil och exploderar, det utslängda gas/stoft-materialet kolliderar med grannstjärnan och vi får en UV-flash.

* Extremt hett radioaktivt material i den vita dvärgens kärna blandas med dvärgstjärnans kyligare yttre lager, som hettas upp och ger oss en UV-flash.

* Ett yttre lager av helium tänder kolet inuti dvärgen, orsakar en dubbelexplosion och en UV-flash.

* Två vita dvärgar kraschar, explosionen som följer skapar utkastad materia som kolliderar och skapar en UV-flash.

– Ge oss ett åt, säger rapportens huvudansvarige Adam Miller, och vi löser gåtan.

När säger vi adjö till NEOWISE?

Loppet är nog kört för den spektakulära NEOWISE-kometen, men ännu kan vi se den och fotografera den. Här kommer två bildbevis härom natten från ASTB:aren Mikael Bengtsson.
– Fint med lite skådespel på himlen i dessa tider, tycker Mikael.

Medhåll!

Även om vi sett det mesta av det bästa av kometen, så är våra svenska kometfotografer flitigt i farten. Kolla gärna astronet.se.

Jag är en usel astrofotograf, jag har inte ens en systemkamera värd namnet, men upptäcker ju samtidigt vilken enorm kvalitet det är på många kometbilder, även om de inte nödvändigtvis kombineras med sofistikerade teleskoputrustningar. Detta skiljer oss från tidigare kometpassager. När nästa stora komet dyker upp har gemene man fått ännu bättre kameror!

Musks industrirobotar

Att vi lever i en ny tid inom rymdfarten bevisas för varje dag. Ta alla nya Mars-sonder som är på väg!

Ett bra bevis på den nya tidens anda är ett bildfynd av Lars Sjöström, som följer Space X-äventyren. Här en bild av Musks raketindustrirobotar, som verkligen för tanken till det löpande bandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.