Hoppa till innehåll

Nr 83 2020

  • av

Solforskning på g!

Tack till Jorge de Sousa Pires, som tipsar om en artikel i Smithsonian Magazine om det Schlaraffenland som väntar solforskarna med två nya solteleskop (Parker Solar Probe, Solar Orbiter) i rymden och ett nytt jordbaserat solteleskop i faggorna:

Daniel K. Inouye Solar Telescope står på toppen av berget Haleakala, Hawaii, och väntas komma igång våren 2021. Coronaviruset har satt käppar i hjulet.

Det nya solteleskopet blir en värdig utmanare till vårt eget svenska solteleskop. Spegeln på det nya teleskopet har diametern 4 meter och kan se detaljer som ingen har sett förut.

Celebert & cerebralt besök på Mt Wilson

I samband med skogsbränderna i närheten av Mt Wilson-observatoriet i Kalifornien ett litet bildbevis från redaktörn´s visit på det ikoniska observatoriet. Det har bara gått 45 år sen besöket.

Tack till Hans Hilderfors som fyndat ungdomsfotot i sina samlingar. Hans studerade på den tiden borta i Kalifornien.

PS lördag 12.9

Det brinner igen på Mt Wilson-observatoriets östra sida, berättas på observatoriets Facebook-sida.

Mt Wilsons egen webbkamera sänder ständiga bildbevis på utvecklingen.

Lundmark på ålagille hos Piraten

Att Knut Lundmark  var god vän med Fritiof Nilsson Piraten har vi goda bevis på, bl a ett brev från Piraten till Lundmark som ligger i LUB:s Lundmarksamling.

I en dedikation skrev Piraten till vännen att han var en “forskare bland stjärna och stjärna bland forskare”. Om allt detta har jag själv skrivit i Piraten Posten och i min lilla bok, “Ulf R:s lilla röda” kallad Stjärnfall (2013).

I senaste Piraten Posten (nr 3 2020) skriver tidskriftens redaktör Tomas Ekström om den märkliga föreningen Ben-Gnagare-Bröderna som hösten 1946 kallade till ålagille på Hotell Svea i Simrishamn. Med på inbjudan var Professor Knut Lundmark, Observatoriet Lund.

Lundmark var i mycket en festprisse och missade aldrig trevliga tillställningar. Bl a blev han paltmästare bland nerflyttade norrlänningar  i Lund.

Kräftkalas på gamla Obsis i Lund, Lundmark trea från höger.

Asteroid hittad innanför Venus bana

Mitt i coronaattackerna sker det ändå en mängd nya astronomiska upptäckter, som lite grand skakar om skolboksastronomin. Senast har våra forskare upptäckt att det finns en asteroid som går i en  bana innanför Venus.

Tack till Dainis Dravins, prof i Lund, som tipsat om upptäckten som även involverat Jesper Sollerman, prof i Stockholm. För upptäckten svarar i högsta grad Zwicky-“fabriken”, som ju jagar supernovor men även får in annat i Palomarkikaren av bara farten.

Caltech briefade tidigare i år om upptäckten.

Himlakroppen bär katalognumret 2020 AV2 och upptäcktes när den låg ungefär 40 gr från solen. Den beskrivs som lätt rödaktig. Omloppstiden är 151 dagar. Storleken ett par km.

Teoretikerna har krafsat sig i huvudet och funderat över hur vanligt det kan vara med denna sortens asteroider och var de härrör ifrån. Kanske är denna stenklump en överlevare från tiden då stenplaneterna bildades i solsystemets barndom. Spännande är det!

Ill från ovan åberopade Caltech-mess:

.

Cassiopeia var en älg!

Om stjärnbilden Cassiopeia –  vår stjärnbild – och  dess betydelse inom den samiska kulturen, står i en artikel i Stargate (Club Cosmos medlemsblad) som Bertil Falk tipsar om.

Cassiopeia enligt samerna var i själva verket en älg, de fem stjärnorna bildar hornen på älgen.

Karlavagnen sågs som en pilbåge i den samiska mytologin.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.