Hoppa till innehåll

Nr 85 2020

  • av

Konst möter en tillknycklad Vintergatan med fantasieggande resultat

BBC har rapporterat om de vinnande bidragen i årets upplaga av “Astronomy Photographer of the Year 2020”.

Flera riktigt förnämliga bidrag presenteras men mest annorlunda och häpnadsväckande tycker jag vinnaren är i avd “Annie Maunder Prize for Image Innovation”, verket Dark River, skapat av Julie F Hill från Storbritannien:

Dark River är en skulptur som återspeglar Vintergatans centrum med ungefär 84 miljoner stjärnor. 

Vinnarbilderna visas på National Maritime Museum i Greenwich, granngårds till det gamla klassiska observatoriet i London, 23 oktober 2020 – 8 auguasti 2021.

Julie har en egen hemsida som verkligen rekommenderas. Där kan vi t ex se hur stora  hennes Dark River-varianter gestaltas i verklighetens gallerilandskap:

Glöm inte BLÅSA upp bilderna på din skärm genom att klicka/dubbelklicka på bilderna.

Lick-observatoriet farligt nära

Även Lick Observatory i Californien har varit nära att stryka med, men där verkar faran (just nu) vara över. I slutet av augusti såg det ut så här i  en webbkamera:

Väntans tider

Stockholmsastronomerna Jesper Sollerman m fl är med i ett stort projekt som går ut på att identifiera tänkbara “synliga” (transients) källor till gravitationsvågor, t ex när svarta hål slukar neutronstjärnor.

Trots intensivt sökande har Jesper och hans kolleger ännu inte kunnat utbrista i ett unisont:

– Bingo!

Men det kommer gissar vi med amatörastronomens visshet om dessa ting.

Ekvationerna stämmer inte med verkligheten

UR-MARS:ianen och ASTB:aren  Carsten Nilsson har hittat en intressant artikel i Ny teknik, som tar fasta på diskrepansen mellan observerad materia i galaxer och galaxhopar (Hubble/VLT-fynd) och förekomsten av mörk materia. Ekvationerna går inte ihop.

– Dj-a natur som ständigt gäckas med oss, som en astroteoriker sa härom dan till W-bloggen

Vinterns höjdpunkt: Mötet Jupiter och Saturnus

Håkan Barregård slår ett slag för vår slumrande väggastronomi-satsning, som nu med Filip Jönssons förhoppninbgsvis ska få luft under vingarna.

Håkan puffar även för ett planetmöte i vinter: 21.12 på eftermiddan när mörkret börjar lägga sig ligger Jupiter och Saturnus bara 6 bågminuter från varandra och vi borde kunna i vårt Mead-teleskop på TBO få inte bägge planeterna med deras ljusaste månar.

– Detta är den närmsta konjunktionen sedan 1623, noterar Håkan.

Detta måste vi återkomma till! Det ser väldigt spektakulärt ut redan när vi går in på Stellarium. Här är en illustration lånad från sajten https://beforeitsnews.com:

Tycho på vykort

Tycho Brahe på frimärken känner vi ju till, men Tycho på vykort? Pettzy Ahlström, vår ASTB:are på Malmö Stadsarkiv, har på Facebook hittat detta ex från gamla obsis i Köpenhamn, granngårds med Botaniskan i den danska huvudstan. Vi gjorde vår ASTB-utflykt dit härom året.

Vykortet är från 1906:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.