Hoppa till innehåll

Nr 87 2020

  • av

Mars up-to-date

Senaste Mars-studien, fotad av Hans Hilderfors på “Mt Hindby” – mitt i den malmöitiska ljusföroreningssmeten. Rapporten här:

“Bifogar ny bild på Mars från natten till idag.
Jämfört bilden från 6/9 ser vi nu en annan sida av Mars. CM var denna gång 12,3°, förra gången 122,8°.
Samma utrustning som sist men fler bilder under exponeringen.
Tog 8000 bilder med exponering 15 ms vardera i sammanlagt 3 minuter. De 20% bästa bilderna bearbetades vidare till en bild.”
 Och resultatet? Outstanding! KLICKA/DUBBELKLICKA  UPP BILDEN på din skärm.

Kramgo köttätare från Jura

Denna lilla dinosaurie kallades sciurumimus och fanns i Europa under Juraepoken (eng. Jurassic). En spännande felande länk med något som ser ut som päls och fjädrar. Tyvärr var den köttätare så jag tror inte att den var så kramgo att kela med som den ser ut.

Tack till min gode Skogshillgranne Bengt Härnqvist, som hittat denna informativa sajt: https://dinosaurpictures.org/ancient-earth. Där kan vi både följa hur jordklotets olika plattor flyttat sig genom årmiljonerna och hur geografin förändrats därefter men även hur djurlivet utvecklats på vår hemplanet.

Ämnet dinoisaurier  fascinerar alla, alldeles speciellt de bland oss inom den astronomiska communityn som ju menar att skräcködlans utdöende berodde på ett kraftigt meteorit/asteroidnedslag för 65 miljoner år sedan. Härom året besökte vi inom ASTB Stevns klint på andra sidan Öresund och kunde där se det berömda iridiumlagret som går i dagen och som är kvar över hela jordklotet sedan den ödesdigra smällen.

Tänkbart resmål för ASTB något år: Att besöka de platser här i Skåne där vi kan se spår efter dinosaurierna. De finns.

Två lundatemperament

Tack till Pettzy Ahlström, vår ASTB:are som är knuten till Stadsarkivet i Malmö. Hon har senast kommit över ett ex av Elof Tegnérs (1844-1900) memoarbok, i vilken skildras två lundaastronomer: Axel Möller (1830-1896) och Nils Dunér (1839-1914), bägge legendariska. Möller såg till att nya obsis kom till i Stadsparken, Dunér blev professor i Uppsala och observerade i Lund bl a stjärnsmällen i Andromedasystemet 1885.

Elof Tegnér var barnbarn till Esaias Tegnér, bör påpekas.

Blås upp dessa uppslag ur boken på din skärm  och du upptäcker två olika personligheter, skåningar och temperament i den astronomiska lundasfären.

Om Axel Möller (f i Västra Alstad):

Om Nils Dunér (f i Billeberga):

Knivskarp HST-studie av Jupiter

Från Hubble Space Telescope har kommit dessa förnämliga närbilder av Jupiter:

Bilderna är från 25 augusti.

Och Jupiter kan vi se för blotta ögat här nere i Europa på kvällarna mot söder, ganska lågt.

Gamla teleskopbilder kommer till nytta

Hur har kvasarerna utvecklats över tid? Ett svar finns dolt i de astronomiska observatoriernas digra bildarkiv, och från Yerkes (Chicago) i USA finns denna lilla spännande rapport. 

Sedan kameran blev varje obsis egendom har 10 000-tals fotografier tagits av stjärnhimlen. Många har omedvetet fångat kvasarer i tron att de var stjärnor.

Ritchey-teleskopet på Yerkes. Tog mängder av intressanta fotografier.

Det ultimata bildbeviset!

Om jorden varit platt som en pannkaka borde en månförmörkelse se ut så här:

Vill du bevisa att jorden faktiskt är sfärisk, så rekommenderas t ex denna webbsajt. Trevlig knåphelg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.