Hoppa till innehåll

Nr 97 2020

  • av

Venus passeras av BepiColombo

Ett notabelt Twitter som berättar om Merkuriusfararen BepiColombos flyby förbi Venus härom dan:

BepiColombo tar god tid på sig till minstingen Merkurius, sonden som består av två delar kommer att gå in i omloppsbana 2025. Fakta här.

Bakom projektet står europeiska ESA och japanska JAXA.

Senaste nytt om Betelgeuse

Vårt favoritobjekt på stjärnhimlen Betelgeuse, Alfa Ori, är både mindre och ligger närmare oss, än vad vi tidigare trott. Sägs här.

Dagens siffror är dessa:

* Avstånd 530 ljusår, ca en fjärdedel närmare än vi tidigare beräknat.

*  Storlek 2/3-delar av tidigare mätningar, där vi ofta sagt att Betelgeuse är så stor att stjärnans yttre når ut längre än Jupiters bana.

* Radien 750 ggr solens.

Basfakta om Mars – en Youtubefilm från oss

Vår Youtube-satsning har senast resulterat i denna informativa lilla film, med Tomas Diez som guidar oss ut till den röda planeten.

Själv håller jag på med gamla Marsoppositioner. En inträffade 1862 och Herman Schultz i Uppsala observerade planeten. Det mesta i hans rapport handlade om träiga mikrometerobservationer, reduktioner och liknande, så mycket spännande hade han inte att säga om planeten “som sådan”.

På Astronet.se diskuteras nytagna bilder av svenska amatörer där vi även kan se något av det mest svårobserverade i vårt planetsystem, Mars pyttemånar.

För att avsluta – för denna gång – kapitlet Mars, undrar jag vad du ser i bilden? Mina ögon luras ofta, är det sfärer, kupoler eller fördjupningar?


Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Rätt svar är en kluster av små kratrar på Mars, orsakade av en och samma meteorit. Noggrannheten i bilden är faktiskt fantastisk: Den största kratern är fyra meter tvärsöver.

Att vi lever i nya tider bevisas av att det är ett AI-system som följde upp bilden från HiRISE, kamerasystemet som finns ombord på NASA:s Mars Reconnaissance Orbiter.

Är det inte märkligt att bilderna från Mars är klarare än alla övervakningskameror som bevakar stadsbilden och t ex bankomater på jordklotet?

Arecibo knegar på

Alla som tror att Coronan gör att alla observatorier lagt sig i stabsläge, tror faktiskt fel. Inte minst från radioastronomin dyker det upp intressanta nyheter, som här i Arecibo Observatorys newsletter i höst.

Planetariet flyttar?

Det är mycket diskussioner på våra institutioner i Lund. Flytta ut till Brunnshög och det skissade Science Centret där – inte flytta ut? Studenterna vill vara där institutionerna ligger i dag.

Sannolikt hänger i alla fall planetariet i Vattenhallen med i flytten

Fysikerna vill nog, men inte om inte astronomerna hänger på i flyttkarusellen.

Ingen smäll – denna gång…

Det blev ingen trafikolycka mellan rymdskroten (se förra W-bloggen). Men det var nära, runt 10 meter skilde, rapporteras.

Nils-Udes favoritstjärnbild

Lars Yngve är en av de sista äkta Skåneförfattarna, han försvarar gärna det klassiska Österlenmålet, och han har de senaste åren tillsammans med  illustratören Martin Reslow fått en egen fanclub med sin osannolike figur Nils-Ude, han som vi aldrig får se framifrån.

Det är svårt att klassifisera Nils-Ude, han är mycket jordnära i sina stövlar men också en tänkare och filosof. Inte för inte spökar Leonardo da Vincis vitruvianske man på bokomslaget.

I höstens bilderbok Hagestamannen (Bokförlaget Håll Truten) har Nils-Ude och hans kamrat hittat stjärnbilden “Korvavåjnen” (Korvvagnen). Håll till godo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.