Hoppa till innehåll

Nr 104 2020

  • av

Ikoniska Arecibo skadat – på nytt!

Tack till vår “ASTB-professor” i Lund Dainis Dravins som tipsar om ännu en olycka på Arecibo-radioobservatoriet: I augusti brast en stödjande kabel, och nu, dvs 7 november, smällde det igen med följden att den över 300 meter (diameter) stora skålen fått stora skador. Ingen människor har dock farit illa, vilket får ses som “tur i oturen”.

Senaste nytt om olyckan här.

Radioobservatoriet har fungerat i över ett halvsekel, men nu börjar ålderskrämporna i form av metalltrötthet att infinna sig. Under stormen Maria 2017 drabbades radioteleskopet av skador, även jordskalv har satt sina spår.

Men höstens kabelbristningar är värst och arbetet nu går ut på att försöka staga upp och säkra disken och dess antenn. Vad som fruktas är en dominoeffekt, smäller den ena kabeln av smäller även de andra. Stora krafter är i spel.

Så såg det ut i augusti. Bildkälla: Arecibo Observatory

Arecibo är ett ikoniskt radioteleskop. Flera gånger har det varit farozonen men då av ekonomiska skäl. Nu är det naturens egna krafter som spökar för teknikerna.

Detta är inte första gången som stora radioteleskop kollapsar.

På Youtube kan vi se denna CBS-snutt från olyckan i augusti:

Jag har inte varit i denna del av världen (Puerto Rico) men en tidigare arbetskamrat, Anna-Mi Wendel, var där i yngre år och berättar:

“Anlände genom djungeln mitt i natten på en slingrande bergsväg. Vi hade letat länge och slutligen såg vi pylonerna med de röda flygvarningsljusen högt däruppe höja sig ovanför träden och bergstopparna. Häftigt!

Minns också den lilla utställningen som fanns i den publika delen av Areceiboobservatoriet. Man visade bland annat foton från världens länder och i Stockholm gick det isbjörnar på gatorna…”

Leoniderna toppar i nästa vecka

Meteorskuren Leoniderna har en topp före gryningen den 17 november. Vår vägastronomigrupp inom ASTB, ledd av Filip Jönsson, är på gång, vi får se hur resultatet utfaller.

Det lär inte bli något klassisk Leonid-regn. Väderprognosen för Skånes södra del är inte heller den bästa.

ADASS live på nätet

Vår ordförande Peter Linde var pionjär inom den astronomiska bildbehandlingen på Lunds Obsis för några årtionden sedan. Naturligtvis följer han årets virtuella konferens inom ADASS (Astronomical Data Analysis Software and Systems) och kommer säkert att avrapportera vad han hört och sett. Sista dag i morgon 12.11.

KVA inbjuder till webbinarium om vår framtid

25 november, tid 18.00-19.00, sänder KVA, Kungliga Vetenskapsakademien, ett webbinarium på temat “Jordens framtid i Antropocen”. Föreläsare/domedagsprofet: Johan Rockström.

Info här: https://www.kva.se/sv/kalendarium/webbinarum-jordens-framtid-i-antropocen

Stjärnkemi i ny gigantisk databas

I förra veckan släpptes en ny gigantisk databas med fokus på Vintergatans stjärnor, det så kallade GALAH-projektet (Galactic Archeaology with HERMES) med info om åtminstone 600 000 stjärnors kemiska sammansättningar.

I Stockholm har Karin Lind varit en av kuggarna i det gigantiska arkivet och dess utvärdering. Hennes tidigare doktorand Sven Buder jobbar med projektet från Australiens horisont.

Pressrelisen från Stockholm finns här med ytterligare länkar.

Ny astrokonst av Frida Åstrand

Jag blev glatt överraskad när jag gick in om mitt gamla lokus på S Skolgatan 43 i Malmö, Ölkaféet, och upptäckte att Frida Åstrand ställer ut på etablissemanget.

Frida gästade härom året oss ute på TBO i samband med en påskutställning. Hon fortsätter glädjande nog att i sina akrylmålningar fascineras av de astronomiska motiven. Hon har även ställt ut på astronomiska institutionen i Lund.










Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.