Hoppa till innehåll

Nr 109 2020

  • av

Novasmäll i Perseus – och vad håller Betelgeuse på med?

En klassisk nova har briserat i Perseus (Nova Per 2020) och hade i natt den visuella magnituden 9,5, framgår ur Astronet.se.

Astronet-sajten har kartor.

Om jag nu räknat rätt bör föregångsstjärnan finnas med i flera djupgående kart- och katalogverk. Möjligen, möjligen med i Gaia (vars tredje version snart anländer).

3 december kommer lundaastronomen Nils Ryde att berätta för ASTB:arna om sin medverkan i den aktuella utforskningen av röda jätten Betelgeuse, som verkar fladdra ner igen i ljusstyrka.

Repris på Clavius-kratern

– Jag har lagt in denna bild på på Astronet idag. Visserligen repris men jag var inte helt nöjd med upplösningen på min förra bild på månens Clavius/Tycho – kratrar, berättar Hans Hilderfors.

– Jag tog därför en ny bild i onsdags för att pressa utrustningen. Använde nu samma barlow som när jag tog bilderna på Mars. Resultatet ser bättre ut. Upplösningen är nu nere mot teoretiska 0,7″ för min refraktor med objektivöppning på 16 cm. Man ser på bilden strukturer ner mot storleksordningen 1 km.

Clavius med sekundärkratrar. BLÅS upp bilden på sin skärm! Foto Hans Hilderfors

Tekniskt tog Hans 3000 bilder och valde ut de 500 bästa för vidare bearbetning till en bild.

Eget teleskop i Spanien?

Gud ska veta att vädret är som det är på våra latituder, varför propåer från Håkan Barregård rests om vi rentav ska köpa in oss med SAAF:arna i ett större sydteleskop, i Spanien?

Frågan lär komma upp på kommande zoomsända ASTB-stormöte 3 december.

Copernicus besöker London

Nästa år, från slutet av mars framåt, kommer Jan Matejkos jättemålning från 1873 av Copernicus att visas på National Gallery i London.

Bildkälla: National Gallery

Tavlan hänger i vanliga fall i Krakow.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.