Hoppa till innehåll

Nr 2 2021

  • av

Så har aldrig Mars setts från Sverige

Tack till Peter Rosén som låter oss återge denna fantastiska dokumentation av Mars opposition senast. På astronet.se skriver Peter bl a:

“Nu har Johan Warell och jag kommit igång med bearbetningen av bilderna från höstens fina Marsopposition viewtopic.php?f=59&t=19329 .
Bilderna som ingår är tagna av Johan Warell, Hans Hilderfors, Bengt Rutersten, Torbjörn Holmqvist och mig.
Johan har mappat alla bilder i Winjupos till ekvirektangulära kartor, dels en omgång fotograferade i IR kompletterade med rödkanalen från färgbilderna samt en omgång av alla RGB bilder.
Dessa har jag stitchat ihop i Photoshop till 2 heltäckande kartor, en för IR/R och en för RGB.
Efter att ha gjort detta på tusentals bilder i våra båda Jupiterprojekt 2014 och 2016 gick det ganska lätt även om färgbilderna stretade lite åt olika håll i både färgton, luminans, kontrast och skärpa så blev slutresultatet väldigt enhetligt.
Jag har sedan tonat ihop IR kartan till ca 50% som luminans i RGB-kartan och mappat tillbaka den på Mars i programmet StarryNightPro+ för att kunna göra denna animation på planeten.

Tack till alla ni som har bidragit med era bilder till detta projekt, fortsättning följer…”

Obs. KLICKA UPP BILDEN på din skärm så får du igång animationen.

Så kul att ASTB:aren Hans Hilderfors även är med. Grattis alla till det lyckade resultatet!

12 miljoner till Evan O´ Connor

Stockholmsastronomen Evan O´Connor har tilldelats 12 miljoner kr i sex år, ett så kallat konsolideringsbidrag för att möjliggöra hans utforskning av kärnkollapsande supernovor.

ALMA synar döende galax

Från ESO kommer idag ett pressmess om att astronomer nu med hjälp av ALMA-maskineriet observerat en avlägsen galax i färd med att kasta bort ungefär hälften av sin stjärnbildade gas. Detta sker med en häpnadsväckande hastighet, motsvarande 10 000 solmassor per år, vilket betyder att galaxen i mycket snabb takt förlorar byggmaterialet till nya stjärnor.

Forskarlaget tror att denna spektakulära händelse orsakades av en kollision med en annan galax, vilket kan ge ny kunskap om processen.

Rymdkonstnärens uppfattning av dramat vid ID2299

Ljuset lämnade galaxen, ID2299, för 9 miljarder år sedan, då universum bara var 4,5 miljarder år gammalt.

Eftersom ID2299 också bildar stjärnor i en extremt snabb takt, hundratals gånger fortare än i Vintergatan, kommer den återstående gasen snabbt att konsumeras. Det betyder att stjärnbildningen i ID2299 kommer att upphöra om bara några tiotals miljoner år. 

Orsaken till gasförlusten är troligen en kollision mellan två galaxer som smälte samman till ID2299. Ledtråden till detta scenario är en “tidvattensvans” av utkastad gas och stjärnor som sträcker sig ut i den intergalaktiska rymden. Vanligtvis är sådana alltför svaga för att ses i så avlägsna galaxer, men eftersom denna formation är ung är den också ovanligt ljus.

Trevliga pubar

Christian Vestergaard har upptäckt att det finns pubar i England som heter “The Observatory”. Ett förnämligt initiativ för alla törstiga astronomer.

Tyvärr är dock pubarna just nu nerstängda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.