Hoppa till innehåll

Nr 10 2021

  • av

Upphittat:

Massor av små svarta hål i klothop

Astronomerna hade förväntat sig att hitta ett svart hål i centrum av den kollapsade klotformiga stjärnhopen NGC 6397. I stället pekar nu allt på att där döljs en rad mindre svarta hål, åtminstone runt tjugo.

ESA/ST-rapporten här inklusive Youtubefilmen nedan.

NGC 6397 ligger nära oss (7800 ljusår) och går att skymta för blotta ögat. Det är bara ett krux: Objektet ligger på södra stjärnhimlen.

Naturligtvis har även Gaia-sondens mätningar spelat en roll här när forskarna nu utesluter vita dvärgar och neutronstjärnor och i stället satsar på mindre svarta hål för att förklara stjärnrörelserna i hopen.

Stjärnjägare får träffa nobelpristagaren Genzel

Från Chalmers berättas att i projektet Stjärnjakten har 1 400 högstadieelever, från Malmö i söder till Östersund i norr, hjälpt forskare vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg samla in ny kunskap om hur stjärnor föds. 12 februari är det dags för den digitala finalen där eleverna möter Nobelpristagaren Reinhard Genzel och astronauten Christer Fuglesang.

Stjärnjakten är den tionde upplagan av Forskarhjälpen, ett projekt där Nobel Prize Museum (Nobelmuseet) i Stockholm kopplar samman skolklasser runt om i landet med forskare vid svenska universitet. Eleverna har analyserat detaljer i bilder från rymden och markerat var det kan finnas stoft och partiklar som är på väg att bilda nya stjärnor.

En tidigare pressrelis från Nobelmuseet finns här.

Håll ögat på Betelgeuse

Ljusstyrkan på Alfa Orionis, Betelgeuse, är alltid värd att skatta. Härom kvällen tyckte jag att magnituden 0,7 var den rätta, men jag kan ha fel.

Ökenstaterna på väg mot ökenplaneten

När de Förenade arabemiraten härom dan lyckades placera en sond kallad Hope i omloppsbana runt Mars, undras förstås: Vad har rymdfartsfolket i UAE för andra planer?

Svar är både månexpeditioner och rymdturism. Läs här om Marsprojektet.

Vem är Maria Mitchell på bilden?

Christian Vestergaard skickade över ett foto från 1800-talet, taget utanför Vassar-observatoriet där den kvinnliga astropionjären Maria Mitchell chefade.

Jag har försökt reda ut vem av damerna som är Maria. Gissningsvis är det hon t v om trappan, jag tycker jag känner igen henne på hättan som hon bär på huvudet.

Maria Mitchell upptäckte en komet 1847, vilket renderade henne en fin medalj av den – danske kungen!

Om Maria Mitchell, Vassar och institutionen kan läsas här:

http://vcencyclopedia.vassar.edu/buildings-grounds/buildings/maria-mitchell-observatory/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.