Hoppa till innehåll

Nr 88 2021

  • av

Ovanlig banger får runda av året

Vi rundar av året – och önskar Gott Nytt År – med en svårfångad planetarisk nebulosa, dokumenterad för några dagar sedan av Hans Hilderfors. Som berättar…

Foto: Hans Hilderfors. BLÅS UPP BILDEN PÅ DIN SKÄRM FÖR ATT SE DETALJER.

… att Sh2-174 är en planetarisk nebulosa i närheten av polstjärnan. Den är ljussvag med endast 29,1 mag/arcsec^2 enligt Stellarium.

… att Hans planering var att exponera en hel natt men lite oväntat gled dimmoln in från Öresund efter dryga tre timmars exponering och jag fick avbryta.

… att vid datorn lyckades Hans trots allt få fram nebulosan genom att göra Bin  2×2 via mjukvara (slår ihop 4 näraliggande bildpixlar till en) så att SNR (signal to noise) blev acceptabelt om än lågt. Nebulosan är relativt stor, cirka 20’.

– Nebulosan får sin form genom att centralstjärnan, en vit dvärg, rör sig med hög hastighet mot höger i bilden och gasmassorna följer med. I denna process kommer joniserat väte på efterkälken gentemot joniserat syre. I det blåa joniserade syret ser man även ett bogvågsfenomen, berättar Hans.

– Bildfält 68′ x 51′ med 2,06″/pixel.

– Fotograferad den 25 december från Malmö genom två smalbandsfilter Hα och OIII, 10 x 600s vardera med min ”vanliga” utrustning

Gott Nytt År med James Webb-teleskopet

Flitens lampa har inte lyst över sig imponerande i år på W-bloggens redaktion, många orsaker till det. Men 88 “nummer” har vi hunnit med, och alla i den astronomiska communityn är överförtjusta över att James Webb-teleskopet äntligen kom i väg. Teleskopet har redan passerat dubbla månavståndet, vilket kan ses här.

När teleskopets first light noterats lovar bloggen hugga direkt!

Vi ses.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.