Arkiv för kategori ‘Cassiopeia-bloggen’

Nr 57 2018

onsdag, 15 augusti, 2018

Mikael Strandänger på klassisk fysik(er)mark

Tack till Mikaer Strandänger, som låter mig återge en fb-bild på honom på hotellet i Bryssel där de berömda Solvay-konferenserna startade.

Historien enligt Mikael:

Solvaykonferenserna var viktiga, då de samlade världens ledande fysiker, speciellt den som ägde rum 1927 vill jag minnas, då det blev en het debatt mellan realisterna (bl a Albert Einstein) och instrumentalisterna (bl a Niels Bohr) om vad fysiker mäter för något.

- Realisterna menar ju att verkligheten finns oberoende av människan och att våra mätningar speglar denna verklighet, medan instrumentalisterna (antirealisterna) hävdar att mätningar på den ickeobserverbara världen, t ex på elementarpartiklar, ger förvisso bekväma mätresultat som kan ge oss förutsägelser, men de speglar inte någon verklighet som är oberoende av människan. De utgör endast mätresultat som våra instrument levererar…

37115411_10155641788746914_7906027265622802432_n[1]

Foto: Privat

Bilden visar fotot som hänger i lobbyn på Hôtel Metropole i Bryssel där den första Solvaykonferensen hölls 1911, med flera kända fysiker som deltagare: Brillouin, Curie, de Broglie,Einstein, Jeans, Langevin, Lorentz, Planck,
Poincaré, Rutherford 
och Wien. 

​Solvaykonferenserna grundades av den stora filantropen och företaget Solvay & Cie´s grundare Ernest Solvar, och arrangeras än i dag, numera även i kemi.

1280px-1911_Solvay_conference

Bildkälla: Wikipedia

Edlén inte bortglömd

Vill man följa NASA:s solkoronasatellit kan man t ex surfa in på denna NASA-sajt: Parker Solar Probe

Noterbart är i NASA-berättelsen att Bengt Edlén, vår  banbrytande svenske/lundensiske/uppsaliensiske koronautforskare, inte är bortglömd.

Thulins astronomi

Plötsligt har jag och Enoch Thulin-kännaren Lars Olefeldt, välkänd från W-bloggen, börjat fokusera våra tankar på denne märkliga flygarpionjär. Det är ju inte bara det att Thulin pluggade astronomi för C V L Charlier & Co i Lund för att uppnå sin fil kand-status, han var en av grundarna  av svenskt flyg i alla dess avseenden och lyckades med den historiska bedriften att dödsstörta över Landskrona 1919.

Thulin gjorde en flyguppvisning, dök, det gick snett och han föll ut ur sittbrunnen. Kraschen var så stark och krafterna så stora att en tvåkrona i hans rockficka bockades och hans huvud slets av kroppen. Inga roliga detaljer.

Obduktionen utfördes av Ivar Broman, Sten Bromans far. Om allt detta ska vi återkomma till så småningom.

enoch-thulin[1]

Poängen är att 100-årsminnet av dödsstörningen inte kommer att ihågkommas på Landskrona museum utan på en helt annan plats. Lovar återkomma!

Jan Waernbergs bok om Thulin är den första bild som möter oss studenten Enoch Thulin vid refraktorn på Lunds obsis.

Gunnel Cavalli-Björkman ur tiden

En god kompis, Gunnel Cavalli-Björkman, har gått ur tiden, 81 år gammal.Tack vare Gunnel kunde vi härom året, när vi arrangerade en konstutställning på Stiftsgården Åkersberg i Höör, låna in några Olle Svanlund-oljor från Gunnels och sonen Arvid Gårdlunds Galleri Svanlund på Gamla Väster i Malmö.

kamera-050-218x300

Olle Svanlund-olja från galaxvärlden.

Svanlund-oljorna var mäktiga, stora, och visade den berömde astronomiintresserade konstnärens galaxmotiv. De väckte berättigad uppmärksamhet. Och vi var livrädda att oljorna skulle stjälas från Frihetens kapell på Åkersberg där de ställdes ut.

Sommartorkan från rymden

Ni har säkert redan sett satellitbilderna som jämför Skåne från "då", det vill säga i fjor sommar, och "nu", det vill saga innevarande sommar 2018. Rymdstyrelsens satelliter har fått ett litet men dock mediagenombrott tack vare sommarbränderna och dito torkan.

torkansverige2018_fotorymdstyrelsengoogleesa[1]

Andra Sverige-bilder finns på Rymdstyrelsens hemsida.

Malmöbor impas inte så lätt

Måste gratta vännen Mikael Borg, bibliotekarie i Lund på LUX-biblioteket (granne till astronomiska institutionen), allaktivitetsman med barnböcker och roliga serier på samvetet bl a. Ett av Mickes bidrag med Malmöstuk förekom på hans fb-sida härom dan. Jag kan inte låta bli att återpublicera det:

39068273_10155764787380003_7627735198980898816_n[1]

Det är bara till att KLICKA upp bilderna på din skärm!

Nr 56 2018

tisdag, 7 augusti, 2018

 Jubel i busken:

Våra vänner i Halland dubbelinviger

Det kom en trevlig inbjudan från vännerna i HAS, Hallands Astronomiska Sällskap. Det är inte bara det att på söndag invigs officiellt Plönninge-observatoriet, samtidigt kompletteras skalenliga SSS (Sweden Solar System) med senaste tillskottet – den avlånga lilla himlakroppen ´Oumuamua som sannolikt är en interstellär överlevare i form av en i dag kall komet.

Inbjudan_Utan-buffe[1]

KLICKA upp inbjudan på den skärm.

Eftersom SSS håller sig till en skala som utgår ifrån att Globen i Stockholm motsvarar solen, får ´Oumuamua en storlek av – 0,12 mm!!!

Vi återkommer med bildbevis.

Stjärnfall över Malmö

Lördags- och söndagskvällarna 12 respektive 13 augusti inbjuder Tycho Brahe-observatoriet i Oxie allmänheten att titta på stjärnfall! Observatoriet är öppet för alla intresserade (fri entré), och målet är att på en stjärnklar himmel observera meteorsvärmen Perseiderna .

 - Tycho Brahe-observatoriet är öppet från kl 21.30 och vi håller på så länge vi orkar. Samtidigt som vi spanar efter meteorer kommer vi att guida på stjärnhimlen bland planeter, stjärnor och satelliter, berättar Tycho Brahe-sällskapets ordf Peter Linde. Dessutom är våra teleskop inriktade på sevärdheter på stjärnhimlen.

perseid-meteor-shower-2013[1]

Bildkälla: Discovery Magazine

- Mer information om stjärnfallen, både för barn och vuxna, kommer att ges i observatoriets möteslokal, där vi även håller till vid otjänlig väderlek och där vi också visar hur man LYSSNAR på meteorer.

Väderprognosen? Tyvärr sisådär.

Fint besök i Krokträsk och Älvsbyn

Från kompisen Ingemar Lundström, docent i astronomi i Lund fram till pensionen, har besökt Krokträsk  och Knut Lundmarks monument och grav i Älvsbyn. Tack för bildbevisen från hustru Lotta!

7E115552-D955-4EF9-91D2-C35167A29D87 (1)

Sveriges första rymdmonument Galaxen ägnades minnet av Knut Lundmark….

E19196CC-CC23-49A6-8913-292A8AE357A9 (1)

… som även ligger begravd med hustrun Birgitta i Älvsbyn.

Mars syd- och nordpol

Med hjälp av infrarödkänsliga instrument - inte kameror som jobbar visuellt – har Mars bägge poler kunnat studeras dag och natt under två jordår.

Mars har årstider, så när den ena polen växer, minskar den andra.

Det vi ser som det vita är kolsyresnö. (Tittips: KLICKA upp bilden för att få igång animationen.)

PIA22546_fig1_thumb[1]

​Bildkälla: NASA/JPL-Caltech

Hur det ser ut just nu när Marsstormen ännu inte lagt sig, utmanar forskarna.

Popikon på obsis

Har nått svensk popsnöre gjort musik och text om ett observatorium? Jag kom att tänka på detta när Arne Lindengard tipsade om följande:

- Jag har sen 70-talet en skiva med John Hiatt som heter Hangin' Around The Observatory. På skivan finns en låt med just det namnet, och artisten har själv lagt upp låten på youtube.

- Lyriken kan läsas på 

https://www.lyrics.com/lyric/4987746/Hangin%27+Around+the+Observatory 

och videon själv finns på sidan 

https://www.youtube.com/watch?v=I1DatcCx_zU .

 

220px-Hiatt_Observatory[1]

Göran Strand ställer ut i Borås

Vår eminente astrofotograf på Frösön, Göran Strand, ockuperar 24 januari-24 maj 2019  ett eget våningsplan på Abecita konstmuseum, Borås.

Vi återkommer till allt men flaggar redan nu för vinterns stora konsthändelse.

Göran ska även föreläsa på museet.

38458029_10155794164938434_683789004323160064_n[1]

Foto: Göran Strand

Gåtans lösning

Svaret på det gåtfulla bilderna i förra W-blogen (scrolla ner):

Vi ser stillbilder ur långfilmen 1930 Storm över Mont Blanc (Stürme über dem Mont Blanc) med Leni Riefenstahl i rollen som en astronoms dotter.

Riefenstahl blev under Tredje riket en av Hitler-Tysklands, erkänt, skickligaste (och farligaste) regissörer, med bl a dokufimerna från partidagarna i Nürnberg och Olympiafilmen från 1936.

Filmscenerna vid teleskopet spelades in i Neubabelsberg, observatoriet strax utanför Berlin.

8360[1]

Filmen finns numera även på  dvd

Nr 55 2018

tisdag, 31 juli, 2018

Senaste nytt från Onsala:

En "ironisk" radiogalax kartlagd i stort sökprogram

Hört talas om radiogalaxerna med de kluriga namnen The Double Irony och Exemplar? Vår Chalmers-professor, radioastronomen Cathy Horellou är förstanamnet på en stor och central rapport om just dessa  två radiogalaxer i en avlägsen superhop med z = 0,14.

Artikeln med rikt bildmaterial finns här: https://arxiv.org/abs/1807.08653 och där berättas också varför forskarna fastnat för de märkliga namnen. Double Irony liknar två omvända frågetecken, t ex, och vi får i rapporten även veta om detta frågeteckens grafiska historia!!! På svenska talar vi om ironitecken, typ:

ai

Finns i universum…?

fig9DbleIrony+iband+GMRT610+opticalgals copy

"Double Irony" radiogalaxen i röd färg på en optisk bild, och siffrorna anger rödförskjuningar på galaxerna runt omkring. KLICKA UPP BILDEN PÅ DIN SKÄRM! Ill ur rapporten

Titeln är denna: The XXL Survey: XXXIV. Double irony in XXL-North. A tale of two radio galaxies in a supercluster at z = 0.14
z står för rödförskjutningen och beroende på vilken kosmologisk modell och vilka därtill hörande parametrar som väljs, t ex Hubble-konstanten, så rör det sig oavsett vilket om väldigt tidiga markoskapelser i vårt kända universum och radiostrålningen har haft lååång tid på sig till oss. I detta avseende fungerar radioastronomin som ren och skär kosmisk arkeologi!

Radiogalaxer är stora. På himlavalvet upptar t ex Double Irony-systemet en skenbar storlek på flera bågminuter och har en reell utsträckning i rymden därefter: 1,1 Mpc!

CathyRadome20180730 (1)

Cathy Horellou på klassisk svensk mark – Onsala! Den dagsfärska bilden här och nedan har hennes son Steven tagit.

Rapporten ska publiceras i fackorganet Astronomy & Astrophysics i en serie av ungefär 20 artiklar (det blir en pressrelease
från ESA om pappersserien i september). 
Det handlar om observationer över hela det  elektromagnetiska spektrat, från röntgen till radio av två områden (XXL-North som har faktiskt en ekvatoriell deklination) och XXL South, 25 bågkvadrater var). Två kataloger kommer att
publiceras, en med 365 detekterade galaxhopar och en med mer än 20 000 AGN (aktiva galaktiska kärnor). 

- Min artikel handlar om två  spektakulära radiogalaxer in XXL-North. Den ena (the Double Irony) är lika stor som
vår lokalgrupp av galaxer (1.1 Mpc, = mer än 3 miljoner ljusår) och vi kunde visa att radiogalaxen sitter
i en lös grupp av galaxer, som i sin tur tillhör en supergalaxhop – samma supergalaxhop som den andra radiogalaxen,
the Exemplar, sitter i. 

3015_1[1]

-Det har varit ett riktigt detektivarbete att undersöka dessa radiogalaxer och ett rent nöje att upptäcka
mer och mer om deras omgivning. Det är underbart att ha tillgång till så mycket information från den stora
XXL-databasen. 

-Vad vi ser i radiokartorna är synkrotronstrålning (jetstrålar och lober) producerad av elektroner
som rör sig i ett magnetfält. Jetstrålarna kommer från området mycket nära ett supermassivt svart hål i galaxernas
mitt. 

-Vi kommer att följa upp detta genom att observera Double Irony och Exemplar med Giant Meterwave Radio Telescope
(GMRT) i Indien vid även lägre radiofrekvenser. Då hoppas vi kunna lära oss om radiogalaxernas historia
genom att detektera elektroner som har lägre energier (och lever längre än de som producerar radiostrålningen
som diskuteras i artikeln). De nya observationerna kommer att genomföras nu i dagarna och en av mina kollegor
är på plats!

CathyRadome20180730BW (1)

Relevanta fakta om detta världsomspännande projekt finns  här.

Kandinskij som deep sky-konstnär…

På XXL-hemsidan ovan spårar konstkunnande astronomer även in på ett kul sidospår: Den banbrytande ryske 1900-talskonstnären Vasilij Kandinskij fascinerades av geometriska figurer och han var nästan visionär när han 1913 gav oss exempel som dessa från den då helt okända djupa extragalaktiska världen med aktiva galaxkärnor, galaxhopar, superhopar, röntgenstrålning..

XXL-logo-k[1]

3151_5[1]

Vi får tro vad vi vill, men det är tillåtet att spekulera om Kandinskijs inspirationskällor. Fina motiv är det i alla händelser, suggestiva, djupsinniga. Man tänker gärna på Vincent van Goghs solar, som en del kännare tycker sig se spiralgalaxer i.

Vesta är med i laguppställningen

När vi senaste tiden har sett hur Jupiter, Saturnus, Mars – och månen – linjerat upp sig på himlavalvet på kvällarna, får vi inte glömma bort att också asteroiden/dvärgplaneten Vesta är med i gänget, synlig t ex i en vanlig fältkikare.

ASTB:aren Anders Larsson har borta i UK försökt dokumentera Vesta med sin kamera och jag här hemma i mitt nya boende med hjälp av en fältkikare 12×50.

Anders tipsar om flera sajter som har fakta om Vesta, t ex denna från The Sky Live-organisationen. Bilden därifrån visar hur  Vesta rör sig framför ett klassiskt mörkt moln i Vintergatan, i stjärnbilden Ophiuchus/Ormbäraren:

sky_1920[1]

Nedslag på månytan

Påpassligt nog slog två meteoriter ner på månytan 17 juli, drygt en vecka innan den totala månförmörkelsen, och blixtarna uppfångades från kameror på jorden.

Tänk om det skett mitt under totaliteten…

Tack till Arne Lindengard, som tipsar om upptäckten här.

Two_lunar_flashes_light_up_darkened_Moon_node_full_image_2[1]

Frida-träff i Blentarp

Mats Aili, ättling till Frida Palmér (1905-1966), vår första kvinnliga fil dr i astronomi (i Sverige), berättar att Frida-släktingar ska träffas i Blentarp, vid graven. Tid: 18 augusti. På plats är då bl a Mats kusin Gertrud Bern och Gunilla Lindberg, Frida-eleven som bor i just Blentarp.

Vi lär återkomma, för vi släpper aldrig intresset för våran Frida. Hon är på något vis vår egen Urania-musa i sällskapet. Och frågetecknen kring henne verkar aldrig bli riktigt uträtade.

Vill du läsa vad vi skrivit här om henne i bloggen, sök i vår sökmaskin t h.

frida7[1]

En ung Frida vid meridiancirkeln i Lund. Foto: Lunds Observatorium

Exo-Jupiter runt en variabel

Minnesgoda W-bloggsläsare erinrar sig bloggen nr 10/2018 i vilken jag skrev om hur dataspelare jagar exoplaneter på EVE Online genom Project Discovery, EVE:s citizen science-satsning. Exojakten bygger på data från rymdteleskopet CoRoT.

Jan-ÅKE Nordgren tipsar om denna sajt från Genève-astronomerna där vi tidigare i år kunde se denna graf, där en Jupiter-liknande exoplaneter går att påvisa trots att moderstjärnan är en – variabel!

a-potential-jupiter-like-planet-with-a-variable-host-star[1]

Gåta i sommarvärmen

Trots värmen, så kommer här en gåta att svalka hjärnhalvorna med: Vem är hon? Var är fotona tagna? I vilket sammanhang?

Svar i nästa blogg.

gåta 1

gåta 2