Arkiv för kategori ‘Cassiopeia-bloggen’

Nr 92 2018

fredag, 14 december, 2018

Wirtanen med "Malmö-svans"

I förrgår (12.12) togs nedanstående Wirtanen-bild, vars avsändare är… guess who? Just det, denna gång Hans Hilderfors, som skickat över en bild på 46P/Wirtanen tagen från Mt Hindby vid 19-tiden. Den låg precis över hustaken i riktning mot Jägersro travbana som var upplyst (!). 

- Jag har kombinerat bild guidad på kometkärnan med bild guidad på bakgrundsstjärnorna. Dessa har sedan kombinerats för att få med både kometkärna och stjärnor skarpa i samma bild.

- Kometen rör sig ganska fort, i förrgår var hastigheten relativt stjärnorna 9,7ʺ per minut. Detaljstuderar man kärnan kan man möjligen ana tendens till ”tvådelad svans” mot vänster i bilden.

46P Wirtanen Final (7)

Foto: Hans Hilderfors

Bildfakta:    

* Exponering RGB-komet 4 x 3 min vardera

* Exponering RGB-stjärnor  4 x 1 min vardera

* Bildfält  1,4° x 1,1°, norr uppåt

Komet-PS från Uddevalla

​Christian Vestergaard förmedlar en kommentar med omisskänlig göteborgsk twist:

-Är det någon i sällskapet som kan se den däringa komet Virrpannan

- Är det någon i sällskapet som kan se den däringa komet Virrpannan? ​

Anders kikar mot 2019

ASTB:aren Anders Larsson, granne till mig i Malmö, laddar numera alltid upp med en rad astronomiska kalendrar och almanckor inför det nya året. Den svenska almanackan hör dit liksom Per Ahlins Astronomiska kalender plus några andra engelska publikationer. Lite gramse var han förresten ett tag på Ahlins kalender för 2018, eftersom Wirtanen-kometens återkomst inte var med.

MEN: Med dessa böcker med efemerider för 2019 för diverse himlakroppar, en bra roterande stjärnkarta, en planisphere, ligger himlavalvet öppet för Anders kommande året.

IMG_1584 (1)

Foto: W-bloggen

Stjärnfotograf Anna

Ett försenast grattis till Anna Olsson, 19 från Jönköping, Anna som fått Svenska astronomiska sällskapets ungdomsstipendium på 5000 kronor för sina vackra bilder på stjärnhimlen.

Som gymnasieprojekt på Per Brahegymnasiet valde hon att utforska astrofotografi och i våras ställde hon ut sina bilder på kulturhuset i Jönköping.

94af76ca-c532-48ba-aeae-3565190b0a9d[1]

Bildkällor: Anna Olsson och David Westh/Sveriges Radio

Nu ska hennes fotografier dessutom användas för att sprida information om ett massexperiment för skolungdomar inom ramarna för festivalen ForskarFredag under nästa år.

– Jag har alltid tyckt om rymden och fotografi, så det blev en naturlig kombination, säger Anna till Radio P4 Jönköping.

Vårt systerobsis i Göteborg räddas

Goda nyheter från Katja Lindblom: Slottsskogsobservatoriet räddas genom en rad insatser från Stiftelsen Erik och Lily Philipsons minnesfond, Onsala rymdobservatorium går in med minst 200 tKr under ett par år samt att bollen är i rullning vad det gäller Chalmers och Hasselbladsstiftelsen. Återkommer!

Godbitar för den matteintresserade

Anders Nyholm tipsar om att i veckan fyllde den belgiske astronomen Jean Meuus 90 år. Till en av dennes specialiteter hör att presentera astronomiska fakta och samband, pyssel och tankenötter,  som gärna i denna fake news-era tolkas som något annat och bisarrare än vad de verkligen är.

-  Denne belgare, med sitt både noggranna och lekfulla förhållande till bl.a. sfärisk astronomi och celest mekanik har skänkt oss åtskilliga astronomiska munsbitar (hans eget begrepp, bokstavligen; http://www.willbell.com/math/mc16.htm

mathematical-astronomy-morsels[1]

R Aquarii in på bara kroppen

Den här veckan uppmärksammar ESO den märkliga dubbelstjärnan R Aquarii. I den nya bilden har astronomer fångat dramatiska detaljer i det intima men turbulenta förhållandet mellan systemets stjärnor. Bilden togs av planetjägarinstrumentet SPHERE på Very Large Telescope (VLT) i samband med att ett nytt delsystem testades. Bildkvalitén kan jämföras med rymdteleskopet Hubble.

R Aquarii peculiar stellar relationship captured by SPHERE

Pressmeddelandet med bilder och filmer finns på:
https://www.eso.org/public/sweden/news/eso1840/

Vad händer på Ven?

Vi saxar från  Ven-museets Tycho Brahe-sajt och noterar att den 1 oktober 2018  stängde Tycho Brahe-museet for säsongen.

* Museets personal kommer under vintern att arbeta med en ny basutställning, i den tidigare Allhelgonakyrkan på Ven. Detta innebär att det periodvis kommer att vara pågående byggnadsarbete i kyrkan, vilken också är museet utställningsbyggnad.

* Resten av museet; den rekonstruerade renässansträdgården och platsen där Tychos slott låg, samt det underjordiska observatoriet Stjärneborg, går fint att besöka som vanligt.

TychoBraheStatue[1]

Tycho spanar efter den ny utsdällningen?

* Den nuvarande utställningen är 12 år gammal och har tjänat väl, men både ny kunskap och nya förmedlingssätt har tillkommit under åren.

* Den nya utställingen kommer att röra sig kring Tycho Brahe, både som individ och vetenskapsperson, samt vardags- och hovliv vid Uraniborg. Tycho Brahe är i första hand berömd för sitt astronomiska arbete, men detta är endast en bråkdel av hans samlade arbete. Därför önskar vi också belysa hans kompetenser som ingenjör, alkemist, astrolog m.m. Här får vi en inblick i hur vetenskap användes, utvecklades och sågs på under renässansen.

* Historien om Tycho Brahe är också historien om hur kunskap förändras. I samband med detta arbete ger Tycho Brahe-museet ut en antologi med den senaste forskning kring personen Tycho Brahe och hans vetenskaper och övriga verksamhet.

Karlavagnen  som publik

Även om fotboll tack vare MFF:s europeiska cupsuccé i går kväll fortsätter att dominera i det skånska vintermörkret, så är det ishockeyns högtid just nu. Så tack till Christian Vestergaard som hittat detta motiv på "Pond Hockey" med Karlavagnen som publik. Vid Höga Kusten.

-Fotografenär från Örnsköldsvik i Ångermanland och han heter Mikael Jonsson.


Mikael Jonsson Ö-vik, Höga Kusten (1)

Foto: Mikael Jonsson

Nr 91 2018

tisdag, 11 december, 2018

God jul från våra astrofotografer:

Håkan kopplar greppet om både supernova och komet

"Mitt-i-veckan-bloggen" ägnar vi åt våra suveräna astrofotografer och deras senaste prestationer: Håkan Barregård och Hans Hilderfors.

Håkan dokumenterade supernovan i M77 härom kvällen, hårda vindbyar rådde över "Mt Beddinges" observatorium och Håkan är som alltid självkritisk. Det som för en annan är outstanding kan alltid bli ännu bättre. 

- Det blev 48x1min exp efter sållning. M77 är så liten så jag placerade den uppe i hörnet för att få med den betydligt större. NGC1055 kom med i det andra. Du skymtar NGC1072 i nederkanten. Bifogar en delbild med novan markerad.

m_5623

Foto: Håkan Barregård

Håkan har även spanat in kometen 46P/Wirtanen, som jag själv och min ASTB-granne Anders Larsson lyckats se visuellt senaste kvällar. Hoppas på ytterligare fler glipor i kvälls- och nattmolnen nu när kometen sveper in mot Hyaderna och Plejaderna..
 

46pf2s30x30

Foto: Håkan Barregård

Om det tekniska i Håkans bilder står på astronet.se. Surfa in om och scrolla.

k05-10-07-35[1]

Hans Hilderfors har inte heller legat på latsidan. Senaste tiden har han ägnat sig åt två Deep Sky-ikoner: M31 och M33, galaxerna i Andromeda och Triangeln – två galaxer som ju faktiskt hör ihop och kanske, kanske om några miljarder år kommer att krocka med Vintergatan.

M33 först:

M33 Final

Foto: Hans Hilderfors

M 31 enligt Hans:

M31 Final (1)

  Foto: Hans Hilderfors

Fakta om M33-bilden:   

Datum 2018-11-26

Exponering:  RGB  10 x 5 min vardera samt  Hα 4 x 15 min

Färgsättning:  R(+Hα)GB  (röda kanalen förstärkt med Hα )

Ljusförorening:  SQM 18,2 mag/motsvarande Bortle 7-8

- Digital bildbehandling kan göra underverk för RGB foto. Går ganska bra att tvätta bort ljusföroreningarnas inverkan såsom gradienter och färgstick. Dock förlorar man visst djup (dynamiskt omfång) i bilden, dvs svaga partier av objektet drunknar obevekligt i ljusföroreningarna.

Om M31:an noterar Hans att bilden precis som  M33 är tagen genom vanliga ”bredbandsfilter” RGB.

- Jag har dock lite försiktigt adderat information från exponering med Hα-filter i R-kanalen. Detta för att framhäva de aktiva stjärnbildande områdena som avger Hα-strålning.

- Jag har även vid bildredigeringen försökt framhäva de ganska utmärkande ”dustarms” som finns i spiralstrukturen. Vi ser M31 nästan helt från sidan varför spiralstrukturen dock inte framkommer speciellt tydligt.

- Det var bland annat Walter Baade som på sin tid studerade dessa dustarms- och Hα-regioner.

Fakta om M31-bilden:  

Datum  2018-11-25

Exponering  RGB 10 x 5 min vardera och Hα  5 x 15 min.

Färgsättning R(+Hα)GB  (röda kanalen förstärkt med Hα)

Bildfält  2,3° x 1,8°

Ljusföroreningsgrad  SQM 18,0 mag motsvarande Bortle 7-8 (det är ganska mycket ljusföroreningar i Malmö)

PS 1

Nästan varje dag upptäcks klassiska novor i M31. Jag undrar hur många som kan ses i Hans bild?

PS 2

För både Håkans och Hans bilder gäller tittipset: KLICKA upp dem på din skärm!

 *********************************************************************************************

Nr 90 2018

fredag, 7 december, 2018

Mycket Wirtanen i helgbloggen!

Kometens kärna  roterar

På komet Wirtanens egen följarsajt berättas att kometkärnan  har en rotationstid på 8,91 h. Animationen är från denna sajt och ser ut så här – klicka upp den får du igång spelet:

CN_movie_8_91

Cetus/Valfisken är månadens stjärnbild

Det är inte bara det att komet 46P/Wirtanen drar igenom Valfiskens stjärnbild, som ju på latin heter Cetus. M77 ligger i samma stjärnbild, galaxen där en supernovasmäll registrerades för några veckor sedan.

is

MEN:

Även Mira, "den underbara", den långperiodiska variabeln,  ligger nu nära maximum på 3,5 magn påpekar variabilisten Hans Bengtsson.

Komet, supernova, Mira… en outstanding trio!!!

Kometen från Beddingestrands horisont

Håkan Barregård fotograferade komet 46 P/Wirtanen 5 december  från sitt obsis i Beddingestrand och då blev resultatet detta:

46p10sx30

Foto: Håkan Barregård

Håkan hade faktiskt syn på kometen redan i september, då den gjorde ett kort besök över horisonten.

Vill du följa de svenska astrofotografernas jakt på Wirtanen, rekomenderas förstås astronet.se, där bilder ramlar in hela tiden. Gör så!

Väderprognosen kommande tio dagar

Vi hoppas ju intensivt på glipor i molnen i nästa vecka när Wirtanen står som bäst till (närmast solen, närmast jorden), men, men. Det ser inte bra ut, vilket inte betyder att loppet är kört. 

Tips: Ha alltid kamera och kikare nära dig. När din partner plötsligt saknar dig vid julbaket, vet hen att du stuckit ut på kometäventyr.

Roosevelt som komet – och så Trump…

Mer kometer! På ett sällsynt vykort från 1910, som Christian Vestergaard fyndat på nätet, kan man se att komethuvudet föreställer USA-presidenten Theodore "Teddy" Roosevelt.

1910 var framför allt året då vi kunde skåda komet Halley men också "Den stora kometen".


Teddy Roosevelt (1)

Även den nu sittande US-presideten har karikerats som ett hot mot jorden. Omslaget för nr 46 av Der Spiegel 2016 såg ut så här:

Spiegel-2016-46[1]

Senaste nytt om Tycho

Jens Vellev, medeltidsarkeologen i Åhus (hedersdoktor härom året i Lund) som ledde öppningen av Tycho Brahes grav i Prag, har inte bara en ny stor bok på gång om vår Ven-astronom. Han finputsar också rekonstruktionen av  den vagn för två hästar med vilken Tycho lät mäta upp Ven med en så kallad odometer..

- Jeg har fået tegnet et HELT NYT HVENKORT med udgangspunkt i Tychos egne vinkelmålinger. Det ser MEGET SPÆNDENDE UD., berättar Jens.

Förhoppningen om att vagnen ska stå på museet på Ven är bara en förhoppning. Det mesta pekar på att den kommer att ställas ut på danska  Kroppedalmuseet, som ju även fokuserar på Ole Römer.

Jobb för dig? ESO söker svensk outreach-journalist

Robert Cumming meddelar: Känner du någon som kan astronomi, gillar att uttrycka sig populärvetenskapligt på svenska, och har koll på svenska medier?

Så här ligger det till.
ESO söker en ny representant för Sverige i ESO Science Outreach Network. Uppdraget delas fram till årsskiftet mellan Robert och Tobias Albertsson.
Mer om tjänsten hittas här  – deadline 31 december.
https://www.dropbox.com/s/mdal41cx4mz8vda/ESON_Sverige_annons_201812.pdf?dl=0
 
depositphotos_91159420-stock-illustration-we-want-you-stamp[1]