Arkiv för kategori ‘Cassiopeia-bloggen’

Nr 102 2017

söndag, 24 september, 2017

Första rapporten från ADON på TBO:

Vår fina planetskulptur på plats!

Oj, vilken dag det blev på Tycho Brahe-observatoriet: Astronomins Dag och Natt ADON (23.9) lockade i år rekordmånga besökare.

* Invigningen av vår nya rymdskulptur drog igång på (nästan) utsatt tid 17.30, Peter Linde  hälsade välkommen, särskilt våra VIP-gäster Sylvia Björk, kulturnämndens ordförande i Malmö, liksom Stockholmsprofessorn Gösta Gahm som presenterade sin skapelse Sweden Solar System.

Downloader

Mästerverket på plats! Fr v invigarna Gösta Gahm, Peter Linde, Stefan Agnani, Sylvia Björk, Agnani Jr. Foto: Eva Dagnegård

* Vi tror att kanske 150 hittade ut till oss, en del bekanta ansikten men också nya. Bland medierna uppmärksammade Skånska Dagbladets lördagskrönikör oss och Sydsvenskan gav oss en spalt på Malmöettan. Tack för draghjälpen!

* Sylvia Björk pratade fint om hur hon legat på balkongen i barndomen och kikat på stjärnorna, och sen klippte Stefan Agnanis son bandet – Stefan själv presenterade sitt konstverk och W-bloggen pratade om Johannes Keplers geometriska figurer.  Detta med anledning av konstverkets inramning.

* Helt färdigt var inte konstverket, men på kvällen lyste i alla fall dvärgplanetens måne. När allt är fintrimmat lyser dvärgplaneten vackert röd och pratar dessutom med oss.

* Invigningen rundades av med en livesändning från Hawaii, varifrån astronomen Meg Schwamb, dvärgens upptäckare, gav oss många spännande detaljer och sa sig tacksamt ta emot förslag till namn på dvärgplaneten som ju en tid till får bära katalogbeteckningen 2007OR10.

20170919_212845-1

Bildbevis från test i veckan. Dvärgplaneten anses ha en kraftigt röd färg samt har den en måne, som i vår skala bör ligga på ungefär 75 cm:s avstånd från själva dvärgplaneten. Eftersom detta är ett "modellbygge" som följer Sweden Solar System vad avser storlek och avstånd – med Globen i Stockholm som solen – blir dvärgplaneten 7,5 cm i diameter och dess måne nagelstor. Skulpturen upplyses inifrån och dessutom finns en ljudapplikation.

På sidorna berättas om dvärgplaneten, om Sweden Solar System och kortinfo ges om Tycho Brahe-observatoriet. Skulpturen är omgärdad av en skyddande glasfyrkant, som leder tankarna till en av Johannes Keplers geometriska figurer.  Foto: Peter Linde

* Övriga kvällsarrangemangen gick i succéns tecken. Det var jämnmulet så det blev i stället en rad kortföredrag i vår föreläsningssal: Tomas Diez föreläste om Vintergatan, Gösta Gahm spädde på med sin hyperintressanta forskning om globuletternas natur, Peter Larsson briefade allmänheten om vilka teleskop som finns på marknaden och som man bör börja med som amatör, Erik Johansson & Co uppehöll sig vid våra USA-resenärers upplevelser av solförmörkelsen 21 augusti (speciellt tack till Kjell Westman!!!).

* Tomas Diez fortsatte med att "live" fotografera ett par Vintergatsobjekt med hjälp av ett robotstyrt teleskop i Spanien (vi fick se både M57 och NGC 6960), det blev lite info om Tycho Brahe och sen avrundades denna matiga kväll med att Peter Linde Skype-intervjuade lundaastronomen Daniel Michalik som befinner sig på en forskarstation nåra meter från Sydpolen. Det blev en sällsynt "show" med massor av skratt och applåder, och Daniel berättade öppet om livet down under. Till hans fritidssysselsättningar hör att sy pingviner som han fyller med ris….

* Många ASTB:are gjorde denna ADON-begivenhet till en framgång, vi är ett fantastiskt gäng – vi grillade och sålde korv med bröd på gården och det bjöds på cider och tilltugg.

* En verklig eloge till ordf Peter Linde, som hann med att på dagen besöka Ven och ADON-inslaget där innan plikterna på Tycho Brahe-observatoriet tog över.

* Mer info om ADON – med massor av bilder – följer så småningom på TBO:s hemsida. I nästa W-blogg ska vi fylla på, bl a om den andra Sweden Solar System-invigningen på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg med Katja Lindbloms version av dvärgplaneten Makemake.

Nr 101 2017

tisdag, 19 september, 2017

ADON väntar på lördag – med skulpturinvigning

På lördag arrangeras Astronomins Dag och Natt, ADON, över hela landet, och här nere i sydligaste sydstaten äger det rum en rad aktiviteter från Ven i väst, Kristianstad i norr och Malmö i söder. Men glöm inte Växjö, Karlshamn, Halmstad för den sakens skull.

Om denna landstäckande storsatsning kan läsas här på ADON:s sajt.

I Malmö öppnar vi vid 17-tiden för att börja med en invigning av Stefan Agnanis glasskulptur på Tycho Brahe-observatoriets gård. Peter Linde hälsar välkommen, Gösta Gahm säger några väl valda ord och Sylvia Björk, ordförande i Malmö kulturnämnd (som sponsrat konstverket!), inviger.

bild

Gösta Gahm är en av idémakarna bakom satsningen på världens största skalenliga (storlekar, avstånd) sol- och planetsystemsmodell Sweden Solar System, där vi från och med lördag ingår som sydspetsen. Globen i Stockholm utgör solen.

Dessutom hoppas vi på en live-intervju med Meg Schwamb, som upptäckte den lilla dvärgplanet vår skulptur visar fram. Enda problemet för Meg är att hon befinner sig vid sitt observatorium på Hawaii och måste gå upp mitt i natten för att prata med ordförande Peter.

Anders Nilsson, Jon Saalbach och  Stefan Agnani har jobbat med slutfasen av skulpturen, som får en spännande kvällsbelysning och som dessutom kan – prata! Även Eva Dagnegård och Tomas Diez har varit med liksom ordf Peter Linde, som får sägas vara konstverkets "gudfar".

image3

Vad ska placeras här ? Avtäckning på lördag! Foto: Anders Nilsson

Vad som i övrigt timar denna kväll på Tycho Brahe-observatoriet kan läsas på TBO:s hemsida.

PS.

Våra vänner på Malmö museum passar på att under  ADON bl a öppna den bildsköna utställningen "Upptäck universum". Jörgen Tannerstedt illustrerar affischen som tar fasta på det övergripande temat får ADON i år: Vintergatan.

upptackuniversum_logga1

Tyst om Bengt Edlén

Det var väl ett ganska typiskt "köbeprogram", som Vetenskapens värld visade senast i SVT om solförmörkelsen i USA. Att man glömmer att berätta att en av solkoronans stora utforskare var svensk och fysikprofessor i Lund och hette Bengt Edlén var bara så – typiskt.

Dokumentären ligger på SVT Play.

Binär asteroid uppträder också som komet

Från HST, rymdteleskopet, meddelas att tyska forskare studerat en binär asteroid, alltså en dubbelasteroid där småplaneterna snurrar runt varandra, som också har koma och en lång stoft- och gassvans.

Systemet går under beteckningen 288P.

Image of binary asteroid system 288P

Bildkälla: NASA, ESA, and J. Agarwal (Max Planck Institute for Solar System Research)

HST:s pressrelis återfinns här.

Astronomprofil ur tiden

Den brittiske astronomen Leon Mestel, verksam vid University of Sussex,  har gått ur tiden, 90 år gammal. Han var specialist på stjärnors uppbyggnad, den kosmiska magnetismen och hur pulsarer uppträder.

2002 erhöll prof Mestel av Royal Astronomical Society dess finaste utmärkelse, dess guldmedalj.

Lundmark i fokus på hemmaplan

Tack till Johan Kärnfelt, vår idéhistoriker i Göteborg, som i förra veckan – under Astronomdagarna i Kiruna – höll den så kallade Nordenmark-föreläsningen om Knut Lundmark, vårt sällskaps grundare.

Vi på W-bloggen bad Johan recensera sig själv:

"Jag föreläste för ett 80-tal personer på Folkets hus i Kiruna. En del kom från Astronomdagarna, några från Rymdgymnasiet, och sen fanns där väl en och annan allmänhet. Ska väl inte påstå att jag fick stående ovationer, men det gick som en dans och publiken var med hela vägen. Skitkul helt enkelt.

nordenmark2017_a4_stående-e1505225262780

 Huvudnumret var galaxastronomins historia från Herschlarna till Lundmark/Hubble. På vägen passerades Messier, Lord Rosse, Kapteyn, Shapley och van Maanen.

Lundmark fick stor utrymme förstås. Lite biografi, men mest forskningsinsatserna. Avslutade med hans populärvetenskapliga arbete, vilket jag bland annat kopplade till det faktum att han som förste svensk institutionsföreståndare inte blev invald i Vetenskapsakademien."

Om den senare, ja,  skandalen måste man säga,  berättar Johan i sin bok om Knut Lundmark. Boken får alla nya medlemmar i ASTB, tack vare en generös gåva av bokens eminente författare.

AlltMellanHimmelOchJord-528x800

Nr 100 2017

lördag, 16 september, 2017

Välkommen till årets 100:e W-blogg med en bra ASTB-nyhet:

Skype-intervjuer väntar från – Sydpolen!

I samband med både ADON, alltså Astronomins Dag och Natt, lördag 23 september och vårt stormöte 28 september, kommer vi att försöka Skype-intervjua lundaastronomen Daniel J M Michalik som befinner sig på ett uppdrag vid Sydpolen, där 10-metersskålen  South Pole Telescope finns.

Ljuset där nere har precis börjat återvända efter den låååånga natten.

Följ hans sajt, som finns här:

https://www.skyentist.de

IMG_4459

Världen upp och ner vid Sydpolen….

IMG_4212

Annorlunda vårdcentral vid Sydpolen… Foto: Daniel J M Michalik

Hemsidan berättar om Daniels uppdrag i korthet, kort och kärnfullt:

  • Research focus: VLBI/Event Horizon Telescope observations, CMB observations (small-scale structures, detection of orphan gamma-ray bursts from their millimeter-wave afterglow, B-mode polarization studies, detection of galaxy clusters)
  • Duties included SPT3g detector commissioning, read-out system noise characterization, hard-/software maintenance of the computing system, and mechanical, electrical, and electronic maintenance of the telescope and its control systems.

Bildkonst på Kulturnatten

16 september, i samband med Kulturnatten i Lund, ställde ett gäng lundakonstnärer ut hos Folkuniversitetet. En av dem var vår egen Eva Dagnegård, som bidrog med flera "närbilder" av naturens flora. Ni minns dem från vår påskutställning senast:

Eva-primitivt-liv

Foto: Eva Dagnegård

Det ser mörkt ut för WASP-12b

Från Hubble Space Telescope-sajten kommer nyheten att den mörkaste exoplaneten hittills identifierats, den nästan helt "svarta" WASP-12b:

Planeten, som har följts sedan upptäckten för nästan tio år sen,  reflekterar så gott som inget ljus. Dess albedo är 0,064, vilket gör exon mörkare än nylagd asfalt,  "fresh asphalt".

Venus nattsida överraskar

Det finns stora skillnader i hur de högre atmosfärlagrena, hur vindar och moln uppträder mellan Venus dag- och nattsidor, har en ny ESA-stödd (= Venus Express) rapport avslöjat. Pressrelisen här.

Länge har forskarna utmanats av hur det går till när vindarna rör sig snabbare än Venus egen rotation och vad som ligger bakom de stationära vågorna i atmosfären. Mystiskt!

Venus_Expres_VIRTIS_StationaryWaves_20070427_625

Nattsides.-studie från 2007. Bildkälla: ESA

Gustafsson föreläser i Uddevalla

Bengt Gustafsson, vår avsuttne professor i Uppsala, föreläser i Uddevalla på Bohusläns museum 19 september, ett möte arrangerat av Uddesvalla Humanistiska Förbund.

Temat för föredraget: "Är det något särskilt med solen? Med universum? Med oss?"

Vi väntar med spänning på Christian Vestergaards rapport!

Fågelkvitter vid Arecibo

Puerto Rico är inte bara radioastronomernas Mekka genom den gigantiska Arecibo-skålen, det är också en av ornitologernas favoritplatser på jordklotet. Där kan t ex studeras en härmtrast, som är en tuffing i fågelvärlden.  På Youtube finns denna lilla kortfilm där en fågel satt sig på verandan utanför en radioastronoms bostad och uppenbarligen har synpunkter på den forskning som bedrivs: