Hoppa till innehåll

Nr 39 2011

  • av

NASA:s Stardust-NExT snart där!

I natt vid 05-tiden bör NASA:s närkontakt  med kometen Tempel 1 inträffa, och jag hoppas kunna återkomma under morgondagen med lite färska bilder. Det är ju sonden  Stardust-NExT som just nu manövrerar sig närmare och närmare kometen för att spana in vad som hänt sen förra närkontakten med en jordsond. 2005 besöktes kometen av NASA:s Deep Impact-sond.

Så här såg Tempel 1 ut i närbild 2005. Foto: Univ. Maryland, JPL-Caltech, NASA

Vad hände på Vesta?

Även småplaneten 4 Vesta (diameter 530 km) kommer att få jordbesök i år. I juli når NASA:s Dawn-sond fram för att syna den lilla asteroiden med den stora nedslagskratern.

Inför mötet har forskare nu simulerat hur den gigantiska impact-kratern, skapad av ett föremål på 50 km och i nedslagshastigheten 5 km/sek, kan ha kommit till och vad de kan förvänta sig att se i bildväg från Dawn. Krocken grävde djupt i Vestas inre, “mega ejecta” spyddes ut och forskarna förväntar sig se helt nya sorters geologiska formationer.

Vesta-kratern är i dag, enligt Hubble-teleskopets mätningar, 460 km tvärsöver och 13 km djup och anses ha skapat en hel familj av intressanta meteoriter.

“Apostlaverket” presenteras i Malmö

Per Ragnarson gästar onsdag kväll De Gamla Urens Vänner i Malmö för att prata om sin osannolika jakt på det 1700-talsur, “Apostlaverket”, som byggdes av legendariske urmakaren i Trelleborg B O Kjerrström.
Uret kan vara inspirerat av det  astronomiska uret i Lund, som medlemmarna naturligtvis kan allt om.

Urets Vänner i Malmö har denna hemsida.

Månen full även av elektricitet

Varje gång vi har fullmåne, passerar vår drabant under sex dagar  jordens utsträckta, svansliknande magnetsfär.

Detta betyder att månytan peppras av och laddas upp med elektriskt laddade partiklar, som ytterst har med solvinden att göra och som – om du tar en solpromenad på månen –  kan orsaka stötar från statisk elektricitet.

Även dunlätta partiklar på månytan kan stötas bort och ut i rymden.

Ingen av USA:s astronauter var på månen under fullmåneperioden, vad jag minns.

Var ligger exoplaneterna i Vintergatan?

Alla de exoplaneter vi har hittat hittills – var nånstans ligger de i Vintergatan? Via Robert Cummings twitter kom jag över denna talande, pedagogiska  bild från NASA/JPL:s Planet Quest-sajt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.