Hoppa till innehåll

Nr 113 2012

  • av

Teleskopbyggen dagens tema:

En pionjär inom vägastronomin!

Jag vet tack vare vännerna i Aquilae, Kristianstad-föreningen, vad vägastronomi är för något, men jag visste inte följande:

Det är som vanligt min bisittare i W-bloggsredaktionen Christian Vestergaard som varit i farten och hittat denna unika bilburna teleskopkonstruktion.

Vi befinner oss i Californien, i början av 30-talet, och amatörastronomen Ed Turner i Whittier, Californien, lät montera sin 9,5-tums (242 mm) F/14.8-Zeissrefraktor på och genom sin V8.

1955 kom teleskopet till Griffith Observatory, där det piggy back-monterades på en några tum större Zeiss-refraktor som ett följeteleskop. Teleskopet är fortfarande i bruk.

Vad som hände med bilen vet väl ingen. Christian V tror för sin del att bilen är av märket Chevrolet Deuce Coupe, 31:a.

Den mörka lådan vid objektivet har fått folk att fundera. Det har ingenting med daggförhindring  att göra, kanske är det en sorts mörkerförstärkning för dagobservationer? Eller en konstruktion för soliakttagelser?

För horisontnära observationer måste observatören ha haft hjälp av stege, och hur redde han/hon ut RA och Decl? Och nån motor fanns ju inte heller.
Info finns här, om nån skulle  inspireras att bygga något liknande och slå hål på sin Ferrari.

 

Sverige går med i SKA…

På popast-nu-sajten kan vi läsa de glädjande nyheten att Sverige via Onsala rymdobservatorium är på väg att gå med i radioastronomernas stora SKA-projekt, SKA som i Square Kilometre Array, det gigantiska projektet som kommer att delas mellan Sydafrika och Australien/Nya Zealand.
Matig artikel även i senaste numret av  Populär Astronomi, signerad Katja Lindblom.

… och E-ELT

ESO:s storprojekt E-ELT (European Extremely Large Telescope) går alltmer från ax till kaka, från idé till förverkligande.

ESO:s råd gav nyligen grönt ljus för teleskopbygget, förutsatt att fyra så kallade ad referendum-röster bekräftas. Driftstart för E-ELT blir tidigt under nästa årtionde
Vid mötet röstade Sverige tillsammans med Nederländerna, Tjeckien, Tyskland, Schweiz och Österrike för att inleda byggplanen för E-ELT.
Hela pressmeddelandet finns här, med bilder som visar hur jätteteleskopet E-ELT ska se ut.
► Dagens konklusion:

Nästa generation astronomer kommer verkligen till DUKAT BORD när det gäller både den radioastronomiska och den optisk/infraröda instrumenteringen.

E-ELT:s huvudspegel får en diameter på drygt 39 meter.

AAS möts i Anchorage

Det har varit ovanligt tyst i nyhetsfloden från AAS, American Astronomical Society, och mötet i Anchorage, som just nu äger rum. Jag har iaf inte uppfattat något spektakulärt.

Språklektion 1: Månkulturellt!

Det är inte lätt med svenska spraket. Lars Olefeldt hittade denna freudianska slips på hemsidan för  Förskolan Berga, Österåker:

Välkommen till Förskolan Berga – en månkulturell förskola med 28 nationaliteter och där det finns många olika språk – represantativt för det nya Österåker/Åkersberga!

Språklektion 2: Solenergiskt!

Samme elake Lars Olefeldt fick också tag i denna Rusta-annons i dag:

Det känns tryggt för hela planetsystemet att även solen har en back-up.

Go´eftermiddag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.