Hoppa till innehåll

Nr 16 2013

  • av

Frågetecken kring den gröna meteoriten från Merkurius

Vi har hittat meteoriter från månen, från Mars, från Vesta… har vi också hitta meteoriter från minstingen Merkurius?

Det är tänkbart.

Forskarna är  försiktiga i det offentliga umgänget med journalister när det gäller spektakulära fynd. Nu är det meteoriter kallade NWA 7325  (NWA = Nordvästafrika) som väcker uppmärksamhet: Meteoriterna, som grävts upp i Marocko, tros ha samma egenskaper som bumlingar på  Merkurius yta (utforskade på distans av Messenger-sonden). Men frågetecknen är många, och alla väntar med spänning på en komplett rapport om några veckor. Den kommer säkert att innehålla ett antal frågetecken och reservationer.

Den gröna kulören, rikedomen av magnesium, bristen på järn, pekar på ett ytligt samband.

Några spännande frågor:

♦ Hur har meteoriten sprängts upp från planetytan och sen forslats till jorden?
♦ Vad har fragmenten utsatts för under den interplanetära transporten?
♦ Vad har hänt på jorden med meteoriterna under de 1000-tals år som meteoritfragmenten legat här. Kan svaren på frågorna förklara de anomalier som trots allt finns?

Meteoritsamlaren bakom fyndet Stefan Ralew har en egen hemsida.

Det ev 100-procentiga sambandet lär inte kunna slås fast förrän vi varit på Merkurius med en robot och plockat hem ett antal stenar, det är de flesta överens om.

Hur låter solen?

På spaceweather.com kunde solen avlyssnas under ett solfläcksutbrott nyligen. Radioamatörastronomen Thomas Ashcroft i New Mexico lyssnade med sina instrument.

Astronomisk Ungdom möts i Uppsala

1-3 mars kommer Astronomisk Ungdom att anordna sin första stora aktivitet, Ungdomens Star Party, USP, en stjärnträff av och för unga!

Stjärnträffen, som är lite som ett helgläger i astronomi, är fullspäckad med roliga aktiviteter och intressanta föreläsningar.

För mer information, schema, och anmälan, se: http://www.astronomiskungdom.se/usp/

Malmö ett av naven för Egmont

Christian Vestergaard påpekar att den nya tidskriften Allt om rymden ju faktiskt ges ut av Egmont, som har ett av sina kontor i Malmö.

Får se om jag masar mig ner till Västra hamnen för att gästa företaget och luska lite.

Det går att provprenumera på de två första numrena för en billig peng.

Jorden, hallå, hallå….

W-bloggens spanare Lars Olefeldt har hittat fram till NASA:s Earth Observatory, som  relativt nyligen släppte denna bild av ena jordhalvan. KLICKA/DUBBELKLICKA och du kan se vår del av världen, Köpenhamn och Malmö-området t ex. Vi tillhör inte de värsta ljusnedsmutsarna i världen, men det är illa  nog som det är – om man vill ha mörka stjärnkvällar.

Nova Cephei 2013 – ett faktum!

Det har nu bekräftats, att stjärnexplosionen  i vår cirkumpolara stjärnbild Cepheus som upptäcktes bara för något dygn sedan, är en äkta klassisk nova, med drag av P Cyg-smällarna. Spektra har säkerställts och ljusskattningar från januari har också kunnat grävas fram. Så brottsplatsundesökningen är i full gång.

Amatörastronomerna på norra halvklotet följer dramatiken där ute – svenska amatörer håller sig väl framme.

AAVSO finns förstås en användbar karta med jämförelsestjärnor. Det är bara till att skriva in "Nova Cephei 2013" i sökrutan, så kommer kartan i retur på skärmen.

En utomordentligt förnämlig "stjärnbild" ser ut så här – KLICKA på den, lyder tittipset!

Från svensk horisont följs novan hela tiden, i den mån vädret tillåter. Gustav Holmberg håller de sydsvenska ställningarna i Lund, tyvärr lär det regna i kväll så TBO kan inte följa Sylvia-ockultationen heller.

Tung supernova

En forskarrapport slår fast att "progenitorn", alltså stjärnan som fanns före supernovasmällen kallad SN 2012ec, bör ha haft en massa motsvarande 14-22 ggr solens. Ganska maffigt.

Supernovan klassas som Type IIP SN.

Finn fem fel

Ja, hur många fel är här egentligen i bilden, som jag fritt  fått låna  av kompisen Peter Modie på IBL, Bildbyrån i Ljungbyhed, Sveriges ledande bildbyrå?

Det går bra att KLICKA på bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.