Hoppa till innehåll

Nr 88 2014

  • av

Metanmoln på Titan

Cassini-sonden fortsätter att leverera helt fantastiska bilder från Saturnus, ringarna och – månarna. Som denna animerade sekvens, där vi kan följa ett metanmoln och dess upplösning över metansjön Ligeia Mare på månen Titan.

PIA18420

Bilderna tog 22-24 juli i år under en av Cassinis flyby-rundor.

Molnens rörelser har fastställts till 3-4,5 meter i sekunden.

De flesta av bilderna har tagits med en till två timmars intervaller.

För att se hur molnen ligger till visavi geografin vid Titans norra pol – kolla här.

Peters "first light" – M31!

Vår astrofotograf Peter Larsson vilar inte på hanen utan har nu redan satt fart med sina instrument i TBO:s Müllerhus och gett oss en första vink av vad som vankas framöver: Åtta 1-minuters exponeringar av M31.

 
M31

(Foto: Peter Larsson)
 
Massor av tester och finjusteringar återstår, men det känns som om lite astrofotografihistoria skrivs i TBO:s annaler just nu.

Lick-observatoriet läggs ner?

Anrika Lick Observatory i Californien ska läggas ner 2018, har den högste bestämmaren, ägaren University of California Office of the President (UCOP) bestämt. För närvarande kostar Lick 1,5 miljoner dollars i drift om året.

☹ På Lick har en rad svenska astronomer arbetat genom åren, främst vår ASTB-guru Knut Lundmark.

☹ Det sämsta alternativet måste vara att riva obsevatoriet och återställla trakten till dess ursprungliga vilda tillstånd på Mount Hamilton-höjderna. Detta finns faktiskt med i planerna, om inga sponsorer dyker upp.

☹ Ett räddningsprojektprojekt kallat "Save Lick Observatory" har satts igång och har sin hemsida här. Bilderna nedan är därifrån:

5177514014_b161e0e910

3639830155_c6db98af1f

6094949679_16939d949f

☹ Observatorier är inte i sig några heliga platser, massor av kupolruckel står lite här och var i världen och rostar itu (Stadsparken Lund, Jävan.. hmmf), men på Lick produceras ju genom uppgraderingar av befintliga instrument m m fortfarande toppforskning. Det är ingen museal institution.

Gräsrötterna räddare i nöden

Apropå Lick-notisen ovan, så finns här en intressant uppsats om hur gräsrötter och sociala medier påverkat de anslagsbeviljande myndigheterna i USA inom rymdgebitet.

Herakleitos (3)

Ännu en av försokratikerns så kallade fragment:

"Hur gömma sig för det som aldrig går ner."

Tack till Bertil Falk, som fyndat i H Ruins och H Rehnbergs tolkningar i Herakleitos: Fragment (Lund, 1997).

Ryssar upptäcker svart stjärnslukare

Fortfarande fungerar det astronomiska samarbetet mellan väst och öst någerlunda friktionsfritt, bevisat av att forskare i Moskva knutna till huvudstans fysik- och teknologicentrum MIPT and the Space Research Institute of the Russian Academy of Sciences har noterat tre tillfällen då stjärnor förstörts av svarta hål i galaxers centrala delar.

☛ Ildar Khabibullin och Sergei Sazonov diskuterar sina upptäcker i en ny rapport i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Den engelskspråkiga pressrelisen återges här från Moskva.

☛ Upptäckterna har skett med hjälp av de röntgenkänsliga sonderna ROSAT, som jobbade fram till 1999, och dess efterföljare  XMM-Newton.

☛ De tre röntgenkällorna har klassificeringen 1RXS J114727.1 + 494302, 1RXS J130547.2 + 641252 och 1RXS J235424.5-102053.

BlackHole_700

(Så går det till när stjärnor sugs in och förintas i evigheten… Bildkälla: MIPT, Moskva)

Plankton på ISS:s ruta

Uppgifterna om att plankton skulle ha virvlat upp från havet, genom atmosfärlagren och satt sig på rutorna på internationella rymdstationens fönster och överlevt… jaja, jag nöjer mig med att påpeka att uppgifterna är ifrågasatta.

Var ska Rosetta-landaren sättas ner?

I detta nu (söndag e m, 24 aug.) diskuterar forskare och tekniker i Toulouse, Frankrike, var Rosettas Philae-landare ska sättas ner på kometen P/67 i november. Fem alternativ finns att välja mellan.

Besked i morgon måndag!

Philae_on_the_comet_Front_view_large

(Philae på plats… Bildkälla: ESA)

Sakläget

Ibland siktar Kalle & Hobbe in sig på en och annan  djupsinnighet, som ju faktiskt har formulerats även av rätt kunniga astronomer och astrobiologer:

Intelligent-lifeno-contact

I somras blev det för övrigt känt att seriens skapare Bill Watterson (f 1958), som lagt av tidigare, sakteliga har börjat återkomma som cartoonist. Nått löfte om en permanent comeback har han dock inte givit. Låt oss hoppas!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.