Hoppa till innehåll

Nr 94 2014

  • av

M31 skärskådad från Oxie

Vilken fantastisk bild! Vår otroligt  flitige och suveräne  astrofotograf ute på TBO, Peter Larsson, har nu kommit till ro och börjat leverera bilder från sin instrumentering i Müller-huset. Senast dök Peter upp med denna fantastiska  M31-studie:

M31

(Foto: Peter Larsson)

Jag har försökt räkna mig fram till gränsmagnituden och tror ju att Peter redan nu slagit gällande TBO-rekord runt 20:e magn visuellt. Det spännande är att med ännu mera skärpning bör Peter kunna se en del klassiska novor, som då och då briserar i vår granngalax. Uteslutet är det inte, men jag är kanske för optimistisk.

Illustrerad Vetenskap uppmärksammar TBO


Vår astropedagog Peter Hemborg berättar att redaktören för Illustrerad Vetenskap, Louise Hulgaard, kommer att ta med TBO:s måndagsvisningar i tidskriftens kalendarium i nr 16 2014. Kuligt!
illvid-se-logo_orig

Ny rekordbamse i Vintergatan

Forskare vid Max Planck-institutet för astronomi har kommit en av Vintergatans absolut massivaste stjärnor på spåren, W49nr1 som ligger i den stjärnalstrande nebulosan W49. Stjärnan med en massa 100-180 ggr solens ligger inbäddad i svårgenomträngliga moln varför sofistikerad IR-instrumentering använts.

Den blå jättestjärnan har en diameter 25,5 ggr solens.

PR_2014_07_2gr

(Jätten och pyttan solen… Bildkälla: MPIA / Axel M. Quetz)

Prisvärd

Unga magnetarforskareen Nanda Rea fick i somras den så kallade Zeldovich-medaljen för sina tankar kring neutronstjärnor och att magnetarer kan ha svaga magnefält.

Nanda är f n knuten till ESA:s XMM-Newtonprojekt.

XMM-Newton_Nanda_Rea_295

Bildkälla: ESA/XMM-Newton

Storyn här!

Vinnova satsar kosmiskt

Det stod i Sydsvenskan härom dan att ESS även kommer att ha med astronomi att göra, och nu tipsar Robert Cumming dessutom om att statliga innovationsstöttaren Vinnova skärper till sig när det gäller att främja samarbetet mellan industrin och diverse  forskningsinfrastrukturer ("alltså stora teleskop och andra ESS i den vetenskapliga armrocken").
Det nya sekretariatet placeras i Malmö.

Vinnova

Exempel på forskningsanläggningar det handlar om är European Spallation Source, ESS, och MAX IV i Lund, men även om anläggningar som finns i andra länder såsom CERN och European Space Observatory (ESO).

– Sverige investerar betydande belopp i dessa stora forskningsanläggningar, men  svenska företag har varit underrepresenterade jämfört med företag i andra länder när det gäller att utnyttja de forsknings- och affärsmöjligheter som anläggningarna ger. Den funktion vi nu har startat ska bidra till att ändra på det, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för VINNOVA. 

Charlotte-Brogren2C

Charlotte Brogren, GD på Vinnova, tänker stort… Bildkälla: Vinnova

Jupitermåne påminner om asteroid

Spektrala studier av den ickesfäriska Jupiter-månen Himalia (upptäckt redan 1904 på Lick Observatory) påminner väldigt mycket om C/CF-asteroiden 52 Europa, som utgör prototyp för en asteroidgrupp i det yttre asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.

Malmöbandet IRON

Det Malmöbaserade häftiga hardcorepunkbandet IRON  presenterades för några dagar sen på popast.nu-sajten. 

Det gillas ju högt och tydligt att t ex sångaren Thomas ? i en intervju på nätet sagt att han är en "rymdstolle med förkärlek till underjordisk kultur" – vilket väl förklarar bandets  vetenskapshyllningar i diverse texter.

iron_band_apparent

Kammarmusiker för oss på obsis? Bildkälla: IRON:s facebooksida

På facebook finns en del att hämta. Även om jag INTE ställer upp på deras veganska antikapitalism – hoppas de ända mår bra i vårt folkhem – så  skulle jag ändå hemskt gärna se att de nån gång ville lira för oss astronördar ute i Oxie i vår nya möteslokal. Kanske i ett kammarmusikaliskt sammanhang med ÖÖÖS? Jag vågar – vågar IRON? Och ASTB?

Herakleitos (V)

Ännu ett fragment av den kloke försokratikern Herakleitos (500-talet f Kr) vidarebefordrat av Bertil Falk via Hans Ruins och Håkan Rehnmans översättning utgiven 1997:

"Bland det vårdslöst uthällda är världens ordning vackrast."

Ännu en ljugarbild

Gammeldansk-kompisen S Anders Larsson, kirurgen, fick via mail denna i och sig vackra bild som påstods visa supermånen över nordpolen. Detta är naturligtvis ljug ur en massa synpunkter, kunde vi båda snabbt konstatera. Jag googlade lite och ser att bildkompositionen åtminstone har fyra-fem är på nacken.

Downloader

Det som irriterar mig mest är bågens reflektion i det stilla vattnet. Handlar det om en halo, vilket ju inte är helt omöjgt om vi befinner oss norröver och det finns en myckenhet iskristaller i atmosfären? Samtidigt borde det då finnas fler bågar och ringar.

Kritik mot långa artiklar

Jag hoppas aldrig att W-bloggen ska drabbas av kritik av detta slag – här gäller möjligen en och annan gång en så kallad förlängd notis/betraktelse.

Men jag förstår att Lars Olefeldt skickat över bilden som en varning!

1GV20jd

Dr Quackenbush hette förrsten Groucho Marx från början i en av brödernas tokigaste filmer, A Day at the Races ("En dag på kapplöpningarna"). Men MGM:s advokater upptäckte att det fanns läkare i USA som bar det märkliga efternamnet, så Groucho fick i stället heta Dr Hackenbush.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.