Hoppa till innehåll

Nr 139 2014

  • av

Tack och adjö till Venus Express

ESA:s framgångsrika sond Venus Express tackade 28 november för sig – efter åtta års snurrande på olika höjder i Venus atmosfär.

☼ Under åren har Venus Express – med starka svenskintressen på forskarsidan – under sina 24-timmars elliptiska banor färdats så långt upp som 66 000 km ovanför planetens sydpol för att därefter ta sig ner och passera Venus nordpol på bara 200 km:s höjd. Massor av forskningsresultat har strömmat in, även under den senaste och sista våghalsiga fasen.

☼ Under projektets gång har bränslet gått åt, och i år lät forskare och tekniker sonden avsluta karriären genom att göra en riktig daredevil-dykning ("aerobraking") ner i den tjocka atmosfären på 135-130 km:s höjd över ytan.

Venus_Express_aerobraking_625

Illustration: ESA

☼ Enligt ESA:s pressrelis finns fortfarande en rudimentär kontakt med sonden, men informationen som kommer till jorden är inte längre pålitlig.

☼ Frågan är vad som händer med sonden. Brinner den upp eller dunsar den ner lugn och fin på ytan?

Julpyssel:

Vems mustasch?

Frågan är härmed  ställd: Vilken tv-känd astronom bär denna mustasch?  Groucho Marx bar nått liknande, men det handlar alltså inte om Groucho (vars berömda filmmustasch för övrigt var ditmålad).

neil-degrasse-tyson_crop

Rätt svar längre ner i W-bloggen.

Rosetta vann!

Teamet bakom Rosetta/Philae och den lyckade kometlandningen tidigare i år, kan glädja sig åt att ha vunnit Physics Worlds hederpris som årets viktigaste bedrift eller genombrott.

pw-breakthrough-fullsize

Vem kollar på vem?

Saturnusmånarna är många och ibland ligger de i linje med NASA-sonden Cassini, och då blir resultatet detta: Tethys tittar fram bakom Rhea.

Notabelt: Tethys höga albedo, som tros ha med "fryst vatten", is, att göra som härrör från månen Enceladus vattniga jetströmmar och E-ringen.

PIA18293_modest

 

Bildkälla: NASA/Cassini

Bilden, tagen i rött, togs 20 april 2012.

Dawn närmar sig Ceres

NASA-sonden Dawn ångar på ut mot Ceres (jondrift gäller), den största asteroiden i asteoridbältet, och för några veckor sedan dokumenterades denna bild:

ceres_first_image_carousel

Bildkälla: NASA/Dawn

Senaste info om projektet bland annat  på Dawn-forskarnas blogg.

Hövdingen som astronom

Olle Svenning har skrivit en ny biografi över Hjalmar Branting (Hövdingen, Bonniers) och kommer naturligtvis in på Brantings ungdomsfascination av den astronomiska vetenskapen.

Branting hjälpte i tonåren till på Stockholms obsis men hans astronomistudier i Uppsala ledde inget vart, de var en återvändsgränd, trots förarbete av familjens vän Hugo Gyldén, professorn i Stockholm. Men det gick ju bra ändå för överklassgossen som blev Sveriges förste socialdemokratiske statsminister.

Ska man tro Hjalmar Brantings styvdotter Vera von Kraemer så kunde detta mycket väl ha timat i stället:

"Han kunde ha blivit en damernas favorit – och ingenting mer! Han kunde ha blivit en slösare, en sportsman, en stilfull legationsherre, en ovanligt behaglig professor i astronomi."

9789100123710

Jag gillar hennes uttryck om Branting som en  "ovanligt behaglig" astronomiprofessor. Borde inte alla professorer vara behagliga?

α Com förmörkas av sin tvilling

Runt 25 januari 2015 händer nått spektakulärt på stjärnhimlen: Alfa Comae Berenices, huvudstjärnan i Tychos stjärnbild Berenikes hår, förmörkas av sin tvillingstjärna och tros sjunka i ljusstyrka med 0,7-0,8 magnituder. Förmörkelsen, enligt AAVSO, äger rum 25 januari +/- tre dygn (JD 2457047 +/- 3).

α Com är i sig självt en variabel stjärna med maxmagnituden 4,32V.

Tvillingarna rör sig runt varandra med 26 års mellanrum.

Fakta om AAVSO:s kampanj  återfinns här:

http://www.aavso.org/aavso-alert-notice-506

Några proffsastronomer håller utkik på fenomenet, men om de har dåligt väder så är de direkt beroende av vad amatörer kan åstadkomma.

Tyvärr ligger stjärnbilden svårt till för oss från Oxie vid denna tid.

Pysselgåtans lösning:

En tv-kändis från New York

Jodå, du hade rätt – mustaschen tillhör Neil deGrasse Tyson, planetariechefen i The Big Apple, populärförfattare, tv-profil och yrkesastronom. Om han har tid längre till "riktig" forskning vet jag inte, på nätet står han bl a med som medförfattare till en utvärdering av det galaktiska COSMOS-projektet byggt till dels på Hubble-teleskopets observationer. Men också japanerna är med genom Subaru på Hawaii, ESA på sitt hörn och ESO genom maskinerierna i Chile, flera rymdteleskop likaså. Plus ett antal universitetsobservatorier världen över.

neil-degrasse-tyson_crop

Bildkälla:

COSMOS står för Cosmic Evolution Survey och engagerar ett 100+ astronomer världen över för att kartlägga universums storskaliga struktur, galaxernas utveckling, aktiva galaxkärnor, mörk materia och mycket annat.  Projektets fokus är på en tårtbit av det kända kosmos, det kosmiska djupet i en 2-gradig kvadrat i stjärnbilden Sextans/Sextanten.

Önskejulklappen

För tillfället har jag bara ett par fältkikare hemma men funderar ju på en allmän uppgradering av min privata "instrumentpark". Så ska ni tvunget ge mig en julklapp så kan jag själv bidra med ett lämpligt julklappsrim:

Med detta exklusiva instrument

skådas astronomens firmament.

Tack på förhand!

Christmas-scopes-copy

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.