Hoppa till innehåll

Nr 8 2015

  • av

Kometen vandrar norrut

Kometen Lovejoy fortsätter  sin vandring norrut. Himlakroppen finns nu (18.1)  inte långt från Oxen/Plejaderna  och är lätt synlig, uppskattad magnitud 3,8: Den gröna komafläckern syns även i vanliga fältkikare (vi har ett batteri av dem på vårt obsis). I själva verket lär svansen passera över Plejaderna just denna söndag kväll!!!

Stort tack till Göran "Astrofotografen" Strand, Östersund, som för ett ar veckor sedan dokumenterade denna flotta bild på kometen och dess lååååånga svans:

GS_20150109_Lovejoy_PI


Foto: Göran Strand

Görans inspirationswebb rekommenderas alltid, och även astronet.se har flera kometbilder av svenska amatörer.

Vår lilla pressrelease från TBO:s kometobservationer i veckan togs av TT och återgavs sen land och rike runt på diverse tidningswebbar, senast igår (17.1) dessutom i pappersupplagan av Kvällsposten.

Supernovan Nyholm

En vetenskapsrapport från Chile om supernovor toppas av Anders Nyholm.

Kompisen Anders jobbar med 3.58-meters ESO New Technology Telescope, som togs i bruk 1989. En ständigt uppgraderad  adaptivoptik-inriktad trotjänare.

AstronomiGuiden 2.0

En ny version av AstronomiGuiden är på gång, meddelar Åsa Karlsson. En del praktisska detaljer i samband med  uppgraderingen kan läsas här:

Beagle 2 hittad på Mars

Britternas Marssond Beagle 2 Mars Lander har varit försvunnen sen 2003, men nu har NASA:s snurrare runt den röda planeten, MRO som i Mars Reconnaissance Orbite,r identifierat landningsplatsen med hjälp av sin HiRISE-kamera. Den drygt tio år gamla gåtan har fått sin upplösning. Beagle 2 visar sig ha överlevt landningen 25 december 2003 och lyckades til och med utveckla en del av solpanelen. Men det räckte inte för att få kontakt, förmodligen slogs annan viktig teknik itu vid landningen.

☛ Forskare knutna till  ESA, NASA:s HiRISE-team och tekniker på JPL är helt övertygade om att det är Beagle 2 de hittat nära Isidis Planitia ungefär vid Mars ekvator.

☛ Beagle 2 har cirka 2 meters diameter, precis den undre gränsen för vad HiRISE-systemet kan se.

Beagle-2_and_components_on_Mars_node_full_image_2

 

Bildkälla för samtliga bilder : NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona/University of Leicester

Colour_image_of_Beagle-2_on_Mars_large

Close-up_of_Beagle-2_on_Mars_node_full_image_2

 

Rapporter från Beddinge och Sydafrika

Håkan Anderberg är en ny trevlig bekantskap i vår förening, och han mailade över en praktfull bild från Beddinge med Jupiter i blickfånget. Bilden togs av Håkans grabb.

jupiter150117

– Där vi stod vid stranden i Beddinge kunde vi också se och fotografera Lovejoy, Orions nebulosa och Mars.

På Håkans bild kan även ses  ljusstarka Sirius t v om Orion och ljusspår efter flygplan eller satellit.

Samtidigt nere i Sydafrika, där fotografkompisen Pierre Mens håller hus årligen vid denna tid, tog Pierre en suggestiv sol- och  smutsig molnbild härom dan – bilden är som gjord för en pedagogisk förklaring av fenomenet extinktion och varför stjärnor blir rödaktiga när de döljs av interstellära gas- och stoftmoln:

FullSizeRender(3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.