Hoppa till innehåll

Nr 10 2015

  • av

Hjälp oss lösa gåtan:

Gustav efterlyser okänt Kulladals-observatorium

Jag blev paff i kväll (23.1) när jag kom hem och öppnade min dator: Kompisen, lundaforskaren inom idé- och lärdomshistoria  Gustav Holmberg, som ju tillsammans med sin kollega Johan Kärnfelt i Göteborg forskar i den svenska amatörastronomins historia, har hittat ett observatorium i Kulladal, Malmö, drivet av amatörastronomen A T Hellberg på 50-talet.
☛ Jag har ALDRIG hört talas om denne Hellberg och vi får se vart vårt grävande slutar. Var hon/han/hen medlem i ASTB? Det bör vi kunna reda ut.
☛ Kände Knut Lundmark till personen? Det bör vi också kunna reda ut. I Lundmarks lundasamling på UB finns dock ingen brevväxling till professorn – en Hellberg i Stockholm har dock skrivit ett brev till Lundmark.

☛ Var A T Hellberg skolmänniska i Kulladal?

Efterlysning_600x250-280x116

☛ Ordet till Gustav:

☛ – Hellberg dyker upp i publikationen Fernand Rigaux, Les observatoires astronomiques et les astronomes (Bruxelles, 1959), en förteckning utgiven av IAU. Där nämns intressant nog sju amatörastronomiska observatorier i Sverige; sex av dem har jag koll på, men Hellberg är ett helt nytt namn för mig.

☛ Gustav uppger amatörastronomens adress till Lindeborgsvägen 96. Nån sån väg finns inte idag men väl Lindeborgsgatan 96, men när jag googlar in på en karta så ser huset nybyggt ut. Det får nog bli ett studiebesök till Stadsarkivet, som nyligen flyttade in granngårds på Bergsgatan (nedlagda Tidningen Arbetets hus) här i rikets tredje stad.

☛ Vi får se vad vad vi kan hitta i gamla telefonkataloger m m, för det är klart att gåtan med denne för oss okände Kulladalsamatör ska lösas. När min familj flyttade till Malmö på 50-talet låg Kulladal som en solitär utanför stans hank och stör. Nu ligger  Kulladal nästan i city!

Holmberg

 

Gustav Holmberg är på jakt efter okänd Kulladal-amatör. Bildkälla: LU

☛ Hellbergs observatorium är i alla händelser en intressant komplettering till lektor Stenbergs på 1800-talet och observatoriet på fågelön i Slottsparken på 1910-talet. Innan TBO kom igång på allvar.

PS.

Ytterligare info finns på Gustavs matiga sajt:

 https://amatorastronomi.wordpress.com/2015/01/23/nar-amatorobservatorier-var-ovanliga/

Nära jorden-asteroid synlig 26 januari

Lagom till måndagsvisningen för allmänheten på TBO 26.1 är ett NEO-föremål, beläget ut i rymden tre ggr avståndet jorden-månen, synligt i mindre teleskop. Håkan Barregård har räknat ut att asteroiden passerar M8 på måndag afton.

Allt ljus på Rosetta

Mängder av nya upptäckter förmedlas av en rad forskare i Science specialnummer med fokus på Rosetta och kometen 67P.

Återkommer med godbitar – som att kometen har en densitet á la kork! –  innan Rosetta-forskaren Gabriella Stenberg Wiesers föredrag hos oss torsdag 29 januari.

F1.medium

Den "svenska" Science-rapporten med Gabriella som en av huvudförfattarna handlar om kometens magnetosfär.

Därför blev det "supernova"

Vårt sällskaps grundare Knut Lundmark  försökte introducera begreppet "överklassnova" men det blev "supernova" i stället. Han var inte alltid nöjd med uttrycket, som skapades av Fritz Zwicky och Walter Baade på den tiden de var sams (1934).

I Lawrence  A Marschalls bok The Supernova Story, som kom 1994 och som finns i vårt bibliotek på TBO, skriver denne att "super" ingick i den amerikanska tidsandan:

Det var Superman (Stålmannen), det var supermarkets, supersales… "The time was ripe for superlatives of all sorts."

Joels mobilbilder

Först och främst välkommen, Joel! Joel som i Joel Petersson Klevje som går i nian på Humfry-skolan i Malmö och som blir vår nye prao på Tycho Brahe-observatoriet om några veckor.

Joel är amatörastronom verksam mitt i Malmö, med tillgång till en 8-tummare (Dobson), och han kommer att hjälpa till på TBO med både det ena och det andra plus, förstås, få chans att observera med vårt Meade-teleskop.

En av Joels specialiteter är dubbelstjärnor!

Joel tar gärna astrobilder med sin mobilkamera, och då blir resultatet så här bra när han har månen i Dobson-fokus i olika förstoringar.

Tripp…

IMAG0210

… trapp…

IMAG0239

 

… trull!

IMAG0226

Joel är förresten medlem i ASTB sedan i fjor.

Årets bild

Och apropå bilder: Stort grattis till Jonas Grinde, som enligt Populär Astronomis jury ju tagit ÅRETS BILD – en klassiskt skön studie av Andromedagalaxen, M31.

41 timmars exponering över 18 nätter ligger bakom prestationen.

grinde_m31_800

Foto: Jonas Grinde


Som framgår av popast.nu-sajten belönas vinnaren av mer än bara med ära. Svenska Astronomiska Sällskapet, SAS,  bekostar en förstoring av vinnarbilden som ska visas offentligt på en plats som väljs av fotografen.

Om M 31 finns precis hur mycket som helst att berätta.

Östersundaren Jonas Grindes hemsida finns här.

ESO på 2020-talet

ESO, vår europeiska astronomiorganisation som driver bl a Chile-observatorierna, har precis haft en sammankomst där satsningarna på 2020-talet diskuterats. Mycket spännande!

Tack till Peter Linde, som tipsat. Ett par områden som diskuterade var  bl a asteroid- och kometutforskningen kommande årtionden – vi kan räkna med flera detektioner via en djupseende E-ELT av asteroidkollisioner eller asteroider som går itu mitt framför ögonen på vårt nya storteleskop och mängden huvudbälteskometer lär drastiskt öka. I dag känner vi till tre.

1412603335572

 

Bildkälla: ESO

Rebus

Denna rebus, hittad av Lars Olefeldt, svarar på en viss fråga som planetforskarna ställt sig i årtionden. Vilken fråga då?

WaterOnMars2_gcc
 

Jorden med månens baksida

Även proffsen kan! Denna otroliga jorden-måne-bild kommer från Kina, vars månsond Chang´e-5 skickade över denna bild för några månader sen:

mane-kina

Bildkälla: Xinhua News

Rosetta tema för kommande ASTB-möte

Nästa stormöte inom vår förening blir 29 januari, Hörsalen på gamla Tekniska museet i Malmö. Kallelsen nedan!

am-jan-2015-page-0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.