Hoppa till innehåll

Nr 34 2015

  • av

Lyckad solförmörkelse trots elller tack vare SMHI

Kompisarna på SMHI skärpte till sig och släppte fram oss genom molnslöjorna alldeles lagom till förmörkelsemaximumet i förmiddags, då drygt 80 procent av solskivan försvann bakom månen. Bortåt 300 besökare sökte sig under förmiddagstimmarna upp till Tycho Brahe-observatoriet, där vi riggat upp med våra solfilterförsedda teleskop (aldrig i bruk), solförmörkelseglasögon (som var för mörka) och något som visade sig väldigt populärt och lyckat: cd-skivor, som släppte fram solen i lagom doser. Dessutom gick det alldeles utmärkt att se solen/månen-parets duett via vanliga solglasögon. Men några teleskopiska närstudier blev det inte. Läs mer på vår TBO-sajt med diverse länkar, bl a Jon Saalbachs Youtube-filmer och Peter Larssons tidsserie.

✩ Ett bra  "bildbevis" kommer från vår nyblivne ASTB-aktivist Håkan Anderberg – Håkan bor utanför Trelleborg och här såg han följande himlaspel, en naturens egen "Smiley":

smiley150320b

Foto: Håkan Anderberg (Bilden fotades kl 10.49:30  från Trelleborgs hamn.)
 

✩ – Jag använde en vanlig dlsr-kamera, berättar Håkan.

✩ Väldigt många småbarnsföräldrar var på plats på TBO, och plötsligt gick också ryktet: En skolklass är på väg upp via Observatorievägen. Helt rätt, en vetgirig mycket ung delegation från Kungshögsskolan i Oxie kom travande med lärarna i spetsen. Hoppas de kände sig välkomna. (Förskolor i Malmö höll barnen inomhus i rädsla för att de skulle stirra sig blinda på solen… varför de inte kom ut till oss och fick sakkunnig ledning är obegripligt.)

✩  Många kom förstås från Malmö men också från orter i vår närhet, t ex Svedala.

✩ Utan att skryta, men jag tror att vi skötte oss väl och att vi fick en hel del sympatisörer. Flera besökare hotade att gå med i Tycho Brahe-sällskapet!

✩ The usual suspects ställde upp från vår sida och guidade och pratade och lät sig intervjuas: Peter Larsson, Jon Saalbach, Peter Linde, Kjell Westman, Lars Andreasson, övertecknad. Peter Larsson stod standbye från sitt jobb, Jon hade tagit en dags ledigt från arbetet i Köpenhamn. Strongt! Värt en enhandsapplåd!

✩ Korta föredrag i stora salen varvades med diverse direktsändningar från Färöarna och Svalbard, och dessutom intervjuade Peter Linde per telefon Tora Greve på Färöarna. Där var det full show i totalitetsmörkret, men bara brottstyckevist kunde solförmörkelsen skymtas förstår jag.

✩ Massmedia var på plats hos oss, rapporter har redan avlämnats här och var på diverse webbar. Och mer kommer i etern under dagen och i våra lokala papperstidningar i morgon.

✩ Vår ordf Peter Linde har varit sällsynt flitigt i elden. Senast igår intervjuades han av Lotta Broomé i P4.

IMG_0646sm-1

Mycket folk – alla generationer – tog chansen att se förmörkelsen. Foto: Peter Linde

✔ Lärdomar av denna satsning från vår sida? Bland annat detta:

✔ Den här gången körde vi mycket på känn – inga långa förberedelser och planeringar. Vi vet vad vi kan. Det blev till och med material över: Peter Larssons SDO-bilder får vi visa en annan gång.

✔ Våra besökare, inte minst den yngre generationen, är så oerhört tacksamma för att vi finns. Det förtroendekapitalet måste vi slå vakt om i alla lägen.

✔ När massmedia hjälper till och skriver om det vi är bäst på, populärvetenskap/populärastronomi, kan vad som helst hända.

Även i Zagreb sågs förmörkelsen

Vår ASTB- och Knut Lundmark-vän i Zagreb, Kroatien, alltså Goran Ivanisevic, rapporterar att han såg dagens förmörkelse – från sin våning, med hjälp av sotat glas. Första gången Goran såg en total solförmörkelse var 1961, den berömda som BBC direktsände.

Goran inspirerades tidigt av Lundmarks bok från 1945, Solförmörkelser förr och nu.

Lördagkvällen väntar!!!

Håkan Barregård tipsar om att  lördagkvällen/natten (21-22 mars) lär bli suveränt bra – med god seeing enligt sajterna:
https://www.meteoblue.com/en/sweden/weather-beddinge-l%C3%A4ge/seeing
http://www.meteo.pl/index_en.php
– De ger bägge en prognos på klart väder från kl 20-06 på lördag. Kombinerat med nymåne så är detta ett utmärkt tillfälle för foto- eller Messier-maraton. Mina teleskop kommer i alla fall att gå varma om den håller.

Stolarna anfaller!

I veckan kunde vi efter de gigantiska solutbrotten se norrsken även här nere (jag gjorde det inte), och tidningarna hängde på. Då kan det bli som det blev i Aftonbladet:

stolstorm(2)
Som vanligt är det Lars Olefeldt som fyndat roligheterna.

Skeptisk Mars One-avhoppare

Ett av de mera tongivande  namnen bakom Mars One-projektet har hoppat av och "talar ut", tipsar Lars Olefeldt. Intervjun återfinns här:

https://medium.com/matter/mars-one-insider-quits-dangerously-flawed-project-2dfef95217d3

Hur många Andromeda finns det i Sverige?

– Om man kollar på Birthday.se så får man 41 träffar på Andromeda. Och det finns faktiskt en 17-årig tjej som heter Nova och har Andromeda som mellannamn! I sammanhanget kan nämnas att AAVSO:s nya Director heter Stella, berättar Hans Bengtsson.

Practical jokes mot astronomer…

… är hur lätta som helst att sätta i verket. Joel P Klevje tipar om denna Randall Munroe-teckning:

habitable_zone

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.