Hoppa till innehåll

Nr 46 2015

  • av

Lunda-observatoriets berömda Mars-glob stulen

Ett tråkigt besked från våra vänner på astronomiska institutionen i Lund: Den fina Mars-globen, skapad av danskan Emmy Ingeborg Brun i början av förra seklet, har stulits.

Så här ser enligt en sajt med "Historical globes of the red planet"  en typisk Mars-glob av Brun ut:

brun_globe

För en tid sedan upptäcktes stölden. En liknande Mars-glob av Brun gick på auktion i USA 2012 och betingade då ett pris på 50 000 dollars! Så allt pekar ju på att tjuven förstått vilken raritet det handlar om.

Bonham-auktionens Marsglob 2012:

image

Bild från Bonhams auktion i USA i decembert 2012 (där också Camille Flammarions Marsglob såldes). Text på basen "Mars efter Lowell's Glober [sic]. Denmark, c.1905-1909." Foten av brons.

Globen lär inte dyka upp i Antikrundan eller på Blocket, eftersom den får anses som helt unik och lättidentifierbar.

Globens diameter 20 cm, höjden 38-40 cm och varje glob är handkolorerad.
Mars-globen finns på följande museer: Whipple Museum of the History of Science (Cambridge); Museo Specula Vaticana (Castel Gandolfo); National Museums Scotland (Edinburgh); Museum Observatoire Camille Flammarion (Juvisy-sur-Orge); Ole Rømer Museet (Taastrup); Randy och  Yulia Liebermann Lunar and Planetary Exploration Collection.

✔ En vädjan till W-bloggens läsare och vår lilla astronomiska community: Håll ögonen öppna över en glob som ser ut som ex:en ovan, även om färgerna kan vara annorlunda och foten annorlunda.

✔ Ytterligare en vädjan till dem av er som låt oss säga under senaste halvåret har fotograferat inne på institutionen i Lund och som kanske dokumenterat globen: Hör av er! Vår egen "Historiska klubb" var ju på plats i oktober oich många medlemmar hade kameror med sig.

I skrivande ögonblick kommer jag inte ihåg hur och när Mars-globen kom till obsis. Det kan ha varit redan på C V L Charliers tid.

Det finns en hel del info om denna märkliga Emmy Ingeborg Brun på nätet. Hon levde åren 1872-1919. Ibland kallas hon amatörastronom, ibland astronom, säkert är att hon i alla fall hade god kontakt med Elis Strömgren, professorn på Köpenhamns observatorium. De brevväxlade och utbytte artigheter.

Brun var uppenbarligen en entusiastisk Mars-tänkare, hennes glob bygger på Percival Lowells förarbeten och kartor över vår grannlanet med enkla och dubbla Marslratrar, och hon hade tydligen en klar politsk uppfattning om ett Labourparadis för invånarna  på Mars. Någon om inte alla av globerna har hon försett med engelska Labours slogan: "Free land. Free trade. Free men."

whipple_globe_allitt_small

Cambridge-globen i närbild. Bildkälla: Whipple Museum of the History of Science, University of Cambridge

 

I en inventarieförteckning över "Föreståndarrummet", som institutionens bibliotekrie Eva Jurlander granskat, omtalas "en marsglob av fröken Bruns tillverkning" – här finns den faktiskt på en bild av vår egen Knut Lundmark, professorn, i ämbetet:

719-2

Bildkälla: Lunds Observatorium, 1930 something

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.