Hoppa till innehåll

Nr 48 2015

  • av

"Historiska klubben" gästade Malmö stadsbibliotek:

Idel rara Tycho Brahe-saker visades

Vårens besök från "Historiska klubben", vår synnerligen lösa – och ibland  lössläppta –  sammanslutning av astronomihistoriskt intresserade inom sällskapet, gick igår kväll (27.4) till Malmö stadsbibliotek och William Lengertz unika samling av Tycho Brahe-iana. Rekordmånga var på plats från vår sida och vi guidades i Gullbergrummet av de bägge bibliotekarierna Cim Carlsson och Elin Lundberg. De hade arrangerat en fin liten attraktiv utställning av "det bästa av det mesta"!

IMG_0855

Elin Lundberg och Cim Carlsson hälsade oss välkomna. Foto: Peter Linde (som även tagit bilderna nedan)

✑ Lengertz var ju berömd som antikvariatsbokhandlare med butiker både i Lund (Stora Gråbrödersgatan) och Malmö (Gamla Väster) men började sin samlargärning som urfattig bokvurmare i tonåren. Knut Lundmark intervjuade honom i Cassiopeia, årsboken, 1946, och påpekade att ynglingen – född i Linderöd –  föredrog att köpa böcker före att äta sig mätt. Så småningom blev han student på handelsgymnasiet, arbetade som journalist en tid i Helsingborg, och började samla på sig rara böcker, kartor, vykort och annat på temat "Skåne". Det övergripande intresset gled över till Tycho Brahe på Ven, och när Lengertz 1946 i samband med  firandet av att det gått 400 år sen Tycho födds, kunde han donera minst 450 nummer till Malmö stadsbibiotek. Till biblioteket kom samlingen dock först 1962 när Lengertz gått ur tiden.

✑ Det vi fick se på nära håll igår var bl a följande:

✑ Tycho-volymer med originalsidor från hans boktryckeri med pappersmölla på Ven (Progymnasmatan, Mechanican plus Epistolarum-boken med breven till lantgreven Wilhelm IV av Hessen och dennes hovastronom Christoffer Rothmann),  Johannes Keplers De stella nova 1604 och Astronomia Nova 1609. Samtliga banbrytande verk som var med om att vända upp och ner på vår astronomiska världsbild för drygt 400 år sen.

IMG_0860

Samling kring Tycho: Fr v Pia Sjöholm, Lennart Lindegren (skymd), Björn Stenholm, Eva Jurlander, Lennart Hultquist, Dainis Dravins.

✑ Även ett unikt verk av Tycho-eleven/assistenten Christen Sørensen Longomontanus liksom unika Ven-kartor från slutet av 1500-talet och mitten av 1600-talet, unika Tycho Brahe-porträtt plus fick vi bläddra i Lengertz klippbok där vi kan följa hur Tycho Brahe-intresset speglats i dagstidningar och tidskrifter under början av 1900-talet. Lägg till detta artefakter från utgrävningen av pappersmöllani början av 30-talet.

IMG_0892-1

Vacker Ven-armilla från Jan Blaeus 1600-talsatlas – men hur faller skuggorna egentligen?

✑ Efter en rundvandring i stadsbibliotekets källare, där Tycho Brahe-samlingen i vanliga fall förvaras inom lås och bom, kunde vi summera en smått fantastisk utflykt på vår egen "himmaplan".  Vi behöver inte gå över ån efter
vatten!

IMG_0899

Raritet i källaren: Boken från 1632 i vilken Tychos profetia om "den nya stjärnan" = Gustav II Adolf diskuteras.

✑ Tack till Cim och Elin som guidade oss och tack för de  vykort och tryck inklusive bibl Per Anderssons skrift Från Skåne – Noteringar om böcker och bilder ur Malmö stadsbiblioteks Malmö- och Skånesamling , som vi fick med oss. Vi kontrade med  lite chocklad från Malmö Chokladfabrik och löften om visning av observatoriet i Oxie och institutionen i Lund.
✑ Vi var som sagt många på plats, och så kul att våra vänner från institutionen i Lund också dök upp (bibl Eva Jurlander, prof Dainis Dravins, prof Lennart Lindegren).

IMG_0873

Imponerad trio i Gullberg-rummet: Dainis Dravins och Lennart Lindegren lyssnar, Klas Hyltén-Cavallius har ett och annat att säga…

✑ Vi har ju sagt inom "Historiska klubben" att vi inte ska trötta ut varandra, varför vi ses max en gång per termin/halvår. Vart kosan ställs i höst återstår att fundera på. Det kan bli Lund och Skissernas museum (IvarJohnssons skisser till Tycho-statyn på Ven), kanske ska vi ta oss an Tychos lärda syster Sophia Brahe som ligger begraven i Torrlösa, Svalöv – eller så blir det något helt annat.Tipsa gärna om tänkbara färdmål!

IMG_0896

Tack till Elin och Cim med applåder från Lennart Lindegren och Lars Andreasson.

✑ Rapport följer även på ASTB:s hemsida.

644x0(ByContainerAndImageFill_CutTopBottom_Transparent_True_False_Undefined)

Marsgloben

Vår egen ASTB-medlem Mats Hägg, som chefar som teknisk brottsplatsutredare inom polisen i Sydsverige, har lovat granska stölden på astronomiska institutionen i Lund.

DN uppmärksammar Lundmark

Det flaggas för en större Knut Lundmark-artikel i Dagens Nyheter. Återkommer!

Bra fråga

Det kom en så kallad bra fråga från ASTB:aren Olle Frykholm till mig: Han undrade liksom andra varför Hubble-teleskopet, som tar så fantastiska bilder av galaxer, supernovor och annat, inte kan ta bättre bilder än den gör av dvärgplaneten Pluto. Olle såg en suddig Plutobild på senaste ASTB-mötet

Svaret är att Pluto har en så försvinnande liten vinkelutsträckning på himlavalvet, delar av en bågsekund (0,065-0,115).

Tittar vi på den mest kända Hubble-bilden av dem alla, "Skapelsens pelare" inuti Örnnebulosan, så är storleksförhållandet detta enligt HST-systern Chandra:

A nearby star-forming region about 7,000 light years from Earth.

Pelarna i Örnnebulosan. Bildkälla. NASA/Chandra

Pluto är väl som en av de allra svagaste stjärnorna här. Knappt.

(Tack till Robert Cumming som förmedlade Chandra-bilden.)

Komatösa galaxer

Jag gillar uttrycket: komatösa galaxer.  Det är i en relis från Leiden Observatory som nyheten nådde mig om hur till synes slumrande och galaxer i koma inuti galaxhopar plötsligt väckts till liv igen (= häftig stjärnproduktion).

The Swedish Chef i farten

Jag sprang på The Swedish Chef på Ölcaféet vid Möllan i Malmö och vi pratade lite astronomi och astronomer över en öl.

– Er dee der hedersmun Peter Leende-a furtfferunde-a kfer sum ir oordffurunde-a?

– Absolut, sa jag.

Och påpekade att han hade skrivit en bok.

– Jektee pa leef i uneefersoom her jeg lest. Mycket bra! Speceeellt de-a hun teckede-a i fururdet.

– Du får komma ut till oss på vårt obsis.

– Tychu Brehe-a-oobserfetureeet? Det ler fera ooppet ferje-a mundegkfell ner det er stjernklert.

– Du är alltid välkommen.

– Bork! Bork! Bork!

The_Swedish_Chef

Dee sfenske-a kucken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.