Hoppa till innehåll

Nr 50 2015

New Horizons på språng mot Pluto

En som nära följer New Horizons-sondens väg in mot Pluto är vår nyhetskommentator Bengt Rosengren, som påpekar:

– Rymdsonden  skickar bilder med allt bättre upplösning, Senast Valborgsmässoafton publicerades väldigt intressanta bilder, och detta är bara början.

– Pluto har ljusa och mörka fläckar på ytan. Den allra ljusaste ligger vid Plutos sydpol. Möjligen är det en polarkalott av kväveis.

– Forskarna är väldigt entusiastiska, ingen annan himlakropp har visat upp sådana kontraster på så stort avstånd. Vad kommer man mer att upptäcka?

OpNav3_barycen_v7_lowres

Plutos och Charons dans. Bildkälla: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute)

– Från och med slutet av maj kommer NASA att lägga ut nya Plutobilder varje dag, till glädje för forskare och publik över hela världen.

– New Horizons svischar förbi Pluto den 14 juli. Farten är för hög, så det går inte att bromsa in och gå in i omloppsbana. Det gäller alltså att håva upp så mycket data och bilder som möjligt, både före, under och efter passagen.

Bildanimationerna ovan och nedan består av  13 fotografier tagna 12-18 april (= 6,5 dygn), dygn  då Pluto ryckte närmare sonden: från 111 miljoner km till 104 miljoner km. Vi ser Charon, den största Plutomånen, snurra ett helt varv på 6,4 jorddygn, fast  egentligen snurrar bägge kring det gemensamma så kallade  barycentrumet.

LORRI-systemet ombord står för Long Range Reconnaissance Image.

OpNav3_plutcenv7_lowres

Med Pluto "fastlåst" i systemets centrum, ser Charons varv ut så här. Bildkälla:NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute)

I 3 ggr-förstoringen kan vi se polarkalotterna och Bengt Rosengren har hjälpt till med  att photoshopa lite mörkt mellan fläckarna.

Pluto-icecap-4(5)

JPL:s sajt om New Horizons går att surfa in på här.

Nostalgihörnet 1:

Radiopjäs om Patrick Moore

Nyligen sände BBCs Drama on Radio 4 en pjäs om Patrick Moore – med Tom Hollander i huvudrollen. Pjäsen The Far Side of Moore handlade om Patricks första stapplande steg som BBC-kändis på 1950-talet och betyget i The Daily Telegraph var översvallande: "The best thing in ages!"

Vi ska försöka få tag i en copy, radiopjäsen sändes så sent som i april. I den får vi bl a veta att amatören Patrick hade en akademisk konkurrent vid namn Henry King, som dock drog det korta strået.

Tv-längköraren The Sky at Night sändes första gången 1957 med Patrick som oslagbart ankare och femton är senare var Patrick en av de firade gästerna på IUAA-kongressen i Malmö…

0129

Patrick i folkhavet i Malmö. Foto: Privat

Nostalgihörnet 2:

Bengt Westerlund – på bild!

Det finns konstigt nog väldigt få bilder på Uppsala-professorn Bengt Westerlund, som ju flimrade förbi på HST:s 25-årsjubileumsartikel för några dagar sedan om en av hans stjärnhopar (Westerlund 2).

Jag visste att Bertil Pettersson, vår egen Uppsala-astronom, hade bilder i sitt privatarkiv och Bertil rotade snabbt fram detta bildbevis från, om jag inte minns fel, en astronomdag i Uppsala med utflykt till Kvistaberg. Det bör ha varit i slutet av 60-talet.

På bilden syns fr v Åke Wallenquist, Bengt Westerlund, Wallenquists hustru Phine Weitkamp, vår sedermerra Amerikaexport Leif Andersson kikar fram och t h syns en… ja, så fräsch och oskyldig såg man faktiskt ut för drygt femtio år sen!

Downloader-11

Foto: Bertil Pettersson

Liksom för Westerlund var öppna stjärnhopar Wallenquists astronomiska passion.  Jag tror de påverkade varandra i sitt intresse för Vintergatans stjärnkrubbor.

Filmen om "Pollenkungen" här

Lars Olefeldt läser Helsingborgs Dagblad med argusögon och har upptäckt en intervju med dokumentärfilmaren som gjort en film om "Pollenkungen" Gösta Carlsson, Pollenkungen som trodde sig ha upplevt en landning av ett flygande tefat utanför Ängelholm 1946.

deepskyLog är här

Tack till ASTB-kompisen Mikael Anderlund, som tipsar om facebook-sajten deepskyLog där vi bl a kan ta del av mycket konstfulla teckningar av deepsky-objekt – Mikaels egen specialitet.

MESSENGER R.I.P.

Den framgångsrika Mekurius-sonden MESSENGER har nu störtat på vår lilla  grannplanet närmast solen.Kraschen ägde rum 30 april, helt enligt planerna på Merkurius bortre sida.

MESSENGER_Mercury_impact_24hrsbefore_CBE


Bildkälla; NASA

Info på MESSENGERS hemsida!

Under drygt 4000 varv runt Merkirus hann sonden dokumentera en rad nya fakta kring planeten, och in i det sista fotograferades planetytan. Så här såg den sista bilden ut för några dagar sedan:

Last_Image

Bldkälla: NASA/JPL/MESSENGER

Gåtan A T Hellberg…

.. är löst. W-bloggen efterlyste honom tillsammans med Gustav Holmberg i nr 10/2015, och nu har vi kommit i kontakt med barnbarnet Torgny Vikbladh.

☛ Axel Teodor Hellberg var i själva verket en av ASTB:s stiftare 1937, var företagare (fastightesägare) i Malmö, han var en stor astronomientusiast med stort teleskop i villan ute i Kulladal – ett teleksop med vilket han tydligen gjorde en hel del solfläcksobservationer. Huset var försett med takluckor genom vilka teleskopet kunde riktas.

☛ Torgny berättar helt otroliga saker om sin anfader, och roligast av allt är att hans mamma i dag är 87 år gammal ochg mår bra. Hon är den ende överlevande av en barnaskara på  nio! Vi ska närma oss henne med stor takt och känsla, för vi är många som är nyfikna på hennes pappa och Torgnys morfar.

☛ Resterna av teleskopet finns också, på en vind i Kvarnby – statusen är det säkert si så där men det är klart vi ska inspektera och dokumentera det.

Hubbles konstant

Ännu ett bidrag från Nick D Kims elaka sajt Science and Ink:

nz411

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.