Hoppa till innehåll

Nr 123 2015

  • av

Morgonpigg komet syntes mellan Stockholmsmolnen

Jag måste säga att jag beundrar våra fantastiska  astrofotografer. Är det en glipa i molnen, vips är de där och dokumenterar vad som är på gång. Som nu Peter Rosén med sin kometbild från igår morse (23.11), en dokumentation av engångskometen Catalina (C/2013 US10)  som rundat solen och som 7 december kommer att ses som en ljussvag  fläck på morgonkvisten nära Venus och nymånen.

Peter-RosAcn-_MG_8860x12-5Heng_1448282030

Peter bild öppnade spaceweather.com-sajten. Kolla även astronets: forumsajt.

Grattis!

Och notera kometsvansen.

Fjärrstyraren trimmades

Ett gäng ASTB:are testade i tisdagskväll 23.11 tekniken att hemifrån styra vårt fjärrstyrbara TBO-teleskop på Mount Oxie. Vädret var som det var, men Peter Linde och Peter Larsson, som ledde övningen on location tillsammans med Jon Saalbach, var ändå nöjda.

– Trots det molniga vädret visade sig kvällens tester värdefulla, alla lyckades koppla upp sig både till teleskopet och kameran, precis enligt manualen, noterar Peter Linde.

Liv i alternativa universa

Ett bra bevis på att idéerna om liv i alternativa universa, med andra naturkonstanter än våra, tas mer och mer på allvar, bevisas i denna traktat.

Rosetta störtar 2016

Ett värdigt slut för Rosetta-sonden när kometen rör sig ut i planetsystemet och pengarna i projektet är slut: Låt farkosten mjukkrascha på sin komet i augusti 2016. In i det sista kommer sonden att dokumentera vad som sker, upplösningen av kometytan blir i de sista bilderna 1 cm/pixel!!!

Allt enligt en rapport i Nature.

Astronomins "nobelpris"

1 december är sista datumet för att tipsa om kandidater till nästa års Kavli-pris, varav ett på 1 miljon US dollar går till en/flera astrofysiker.

_banner_hd_kavli_prize

Nappe som stjärnbild

Det hände sig på den tiden att Napoleon skrivit på freden i Tilsit 1807 och att professorerna i Leipzig upphöjde kejsaren till stjärnbild – de tre stjärnorna i Orions bälte och svärdet skulle hädanefter kallas Napolewon.

Det där var så lagom roligt för britterna som hotade med att kalla asterismen Nelson i stället.

I British Museums samlingar finns denna cartoon, en kommentar till Nappes motsträviga upphöjelse alltmedan han fortfarande levde och ansåg sig ha mer elände kvar att utföra på jordklotet.

Värt att fundera på och över nu när Orion dominerar i söder.

AN00082186_001_l

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.