Hoppa till innehåll

Nr 124 2015

  • av

Vår astropedagog går på export

Den pedagogiska sidan av vår verksamhet ute på Tycho Brahe-observatoriet går från klarhet till klarhet. Efter den lyckade föreläsningen i projektet Rymdkunskap för barn, på Kockums Fritid i Malmö, fick vår astropedagog Peter Hemborg en inbjudan att även medverka i en föreläsning i Göteborg i veckan:

På sen eftermiddag 24 november tog föreläsningen fart i Volvosalen på Handelshögskolan. Ungefär 150 lärare av många slag deltog, och fick ett helt paket fyllt med småpaket, allt om astronomi. Ulf Berggren, matematik och naturorienterande lärare och grundare av Rymdkunskap för barn, började med att berätta. Ulf ägnade merparten av sin tid åt rymdfart, där även en astropedagog fick påfyllt i sin kunskapsbank.

kPQicO_uvH34EXe3vB0x89EKwRGKOPzP5X6q6z1AN2M

Ulf och Peter – två pedagoger med glödande astronomiintresse. Foto: Privat

Efter honom kom Charlotte Hedin och pratade om sitt teleskop, om hur man fångar intresset hos barn och unga, även den mest trulige tonåring, genom att visa upp en äkta asteroid. Charlotte berättade också om www.sciencesafari.se , en spännande idé, där en mindre buss fylls med experiment och tas ut till allmänheten. Det blev också några ord om Hastro, så klart.

8TgzOeF5mgqhwDO8H-2PYgplkSY2aLwpSf5bwE14d9A

Charlotte med kollega riggar för visning av kosmisk bakgrundsstrålning… Foto: Peter Hemborg

Peter Hemborg  visade därefter rent praktiskt hur man kan undervisa i astronomi för de yngsta. Detta skedde dels genom att han visade upp sin rymdresväska, fylld med saker som är bra att ha i rymden, som rymddräkt, vatten och blöja, dels genom att dela med sig av pedagogiska tips om hur man kan undervisa barn om stjärnor och stjärnbilder. Exemplen handlade om att göra små stjärnbildskikare i tomma och rena konservburkar genom att spika ett stjärnbildmönster i botten av burken och sedan lyfta upp den mot ljuset, och vips har man fått en liten kikare som visar någon av alla våra nordliga stjärnbilder.

Naturligtvis tog PH också upp vårt fjärrstyrda teleskop, och berättade med illa dold stolthet om det projekt som tog studenterna från Oxie till deras gymnasiearbete till Unga Forskares tävling i Stockholm för att, efter att ha kammat hem ett av priserna där, få åka till Kina och presentera sitt arbete där.

iiOY_2NFUfqqc5NYRq4hPY4gYT7POQj34_gKinEKYVE

Göteborgsk rymdvits… Foto: Peter Hemborg

Peter ombads att  framföra en hälsning tilloss från vännerna i GAK och Christian Vestergaard, som arbetade den här kvällen,och därför inte kunde närvara själv.

ASTB blev, på plats i Göteborg, också  inbjuden att genom Peter att föreläsa för lärare i Kristianstad och i Hässleholm.

Dubbla förmörkelser

Det händer med  jämna mellanrum att SDO = Solar Dynamics Observatory p g a sitt geostationära läge ser jordklotet förmörka solen. Ibland händer det till och med att månen är med i förmörkelsespelet, vilket för första gången kunde dokumenteras  för drygt två månader sen. Då blev bildresultat detta unika:

moon-earth-eclipse-sun-9-13-2015-SDO-e1442268498334

Spektakulärt himlafenomen 13 september. Bildkälla: NASA/SDO

Jordklotets lite luddiga kant överst i bilden beror på ljusbrytningarna i vår atmosfär, medan månskivan utan atmosfär framträder desto skarpare.

Jorden totalförmörkade solen medan månen på detta avstånd gör transiter/passager.

SDO:s bild är upptagen i den extrema UV-våglängden 171 Å.

En alternativ stjärnatlas

Hans Bengtsson erinrar apropå Napoleon som stjärnbild (se förra W-bloggen) att signaturen Knut Lundmark  i Cassiopeia 1956-57 skrev om en alternativ stjärnkarta uttänkt av britten A P Herbert och publicerad 1944. Årsboken återgav hela stjärnkartan i ett utvikningsblad sist i skriften.

Den som ögnar stjärnkartan upptäcker att Betelgeuse fått Nelsons namn, Rigel blev Drake, Magellan och Cooke ingår också i stjärnbilden som döpts om från Orion till The Sailor.

Här finns mycket att gotta sig åt för en stigfinnare i världens geografi, dess kulturhistoria och politiska historia.

Mest synd är det om vår egen stjärnbild, Cassiopeia, som av Mr Herbert förvandlats till USA.

Atlasen finns med lite här och var på nätet, t ex här.

herbert_1944_copia


3 M gästade oss

Den akademiska specifika vikten var ovanligt hög i onsdags (25.11), då TBO gästades – för andra gången – av prof em Anders Gustafsson och hans nyfikna pensionärskamrater i det illustra sällskapet 3 M. De fick sig till livs dels TBO:s historia, dels en lysande föreläsning av Peter Linde på temat exoplaneter och liv i universum, dels visade vi vår teleskopkollektion.

W-bloggens närvarande redaktör försökte för övrigt inför denna lärda publik pressa in astronomin som ett annorlunda inslag i det som brukar kallas "life sciences". Om han lyckades, återstår att se.

Bland gästerna återfanns kardiologen, travlaren och författaren Bengt W Johansson, Malmös siste stadsläkare Kay Rehnmarker med hustrun Sassja, Skotte Mårtrensson (som lärde sig slipa speglar i tonåren för Per-Åke Björklund), Carl-Olof Börjesson, museimannen, murveln m m Per Ragnarson m fl – Per som bor i Oxie, kan allt om Galgbacken och har skissat på ett konstverk som kommunen förhoppningsvis tar till sig och placerar vid vattentornet. Konstverket ska peka ut vad som syns runt horisonten i form av kyrktorn, geografi m m.

Vår satsning på barn och ungdomar noterades alldeles speciellt av 3 M-gänget, som inte var nöjda förrän två timmar gått. Vi var bortåt 20 pers, som även hann inta kaffe, kanelbullar och pepparkakor.

Nya snabba radio bursts

Fem nya väääldigt mystiska  så kallade "fast radio bursts" har observerats.
Detta gång är det inget snack om äktheten i det som avlyssnats. Mikrougnen i observatoriekafféet är utsållad från de misstänktas led.

Örebro inspirerar oss

Vi rustar upp vår närvaro på de sociala medierna. På facebook finns vi nu här:

https://www.facebook.com/tycho.brahe.observatoriet

På kommande torsdag ska Andreas Svenning briefa oss om denna och övriga satsningar. Ljuset kommer från astronomivännerna i – Örebro!

Logga-Örebro-Astronomi-Ljus-bakgrund-300x86

Svart hål slukade solstjärna

Nu har det hänt: radioastronomer har iakttagit en solliknande stjärna,som slukats av ett svart hål och som därefter skapat en intensiv jetstråle.

Tankar inför helgen

1100806712-quote-we-are-probably-nearing-the-limit-of-all-we-can-know-about-astronomy-simon-newcomb-135016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.