Hoppa till innehåll

Nr 16 2016

  • av

Glädjande nyhet (1):

Jens Vellev hedersdoktor i Lund

Våre store Tycho Brahe-kännare Jens Vellev borta i Århus blir hedersdoktor i Lund. Tack till lundahistorikern Gert Jeppsson (red för tidskriften Ale) som uppmärksammat oss på saken – hur kan jag/vi/W-bloggen missat att vårt vän, ASTB-föredragshållare m m upphöjts till den finaste hederstiteln  lärdomsstan, i detta fall Humanistiska fakulteten, kan bjuda på?

– Det bliver spændende med oplevelsen i Lund, påpekar Jens i ett mail i morse när jag försenat grattade honom.

a7add66802

Jag citerar från pressmeddelandet Institutionen för arkeologi och antikens historia:
* Jens Vellev är universitetslektor i medeltids- och renässansarkeologi vid Aarhus Universitet. Vellev är en av Europas ledande forskare och förmedlare inom fältet medeltidsarkeologi/historisk arkeologi, och hela hans verk har präglats av bredd, idérikedom och ett unikt entreprenörskap av stor betydelse för forskare i Lund och på många andra platser.

* Jens Vellev har genom årtionden varit en generös inspiratör för arkeologer i såväl forskning som förmedling, och han har genom sina många initiativ öppnat upp för studenter, doktorander och kolleger att gräva ut, forska och inte minst publicera.
* Vellev är känd som initiativtagare, ägare och huvudredaktör för den ansedda tidskriften ”Hikuin” och förlaget Hikuin som startades 1974. Vellev var även en av initiativtagarna när ämnet medeltidsarkeologi etablerades vid Aarhus Universitet i Danmark 1972. Han medverkade senare till att ämnet breddades så att det från 2006 kom att inkludera renässansen. Jens Vellev tog initiativ till de nordiska kyrkoarkeologiska symposierna med start 1981, till ”Medeltidsåret 1999” och även till ”Renässansåret 2006”.

hikuin_runer

Hikuin var namnet på en viking runt 925 e Kr, en person som ristade in sitt namn på en kam som kom i dagen vid en arkeologisk utgrävning i Århus 1964.

* Jens Vellev har bedrivit en omfattande kulturhistorisk forskning med fokus på medeltidens och renässansens byggnader, föremål och teknik, vilket har kommit till uttryck i en lång rad artiklar och böcker om t ex Viborg domkyrka, Asmild klosterkyrka, gravar, klockgjutning, brobyggande, järnproduktion (utgrävning vid Järnmöllan i Halland), saltproduktion (vilket ledde till rekonstruktion av salthyddor på Läsö och till invigning av ett Saltcenter i Mariager) och tidigt pappersbruk på Ven och andra platser.

images

* De senaste åren har Jens Vellevs forskning kring astronomen Tycho Brahe och hans observatorium, slott och pappersmölla på Ven rönt mycket uppmärksamhet. Under stor mediebevakning och efter många års strävan kunde Vellev leda en internationell forskargrupp vid öppningen av Tycho Brahes grav i Prag i Tjeckien 2010. Syftet var att undersöka de fysiska kvarlevorna för att få klarhet om Tycho Brahes hälsa samt dödsorsak. Undersökningen har presenterats i TV-program på DR2 och även i SVT Vetenskapens värld 2013 samt andra fora.

Glädjande nyhet (2):

Görans norrsken blir frimärken

Grattis till Göran Strand, som blir frimärke. Göran är en av våra ledande norrskensfotografer i Östersund med omnejder och i slutet av året kommer några av hans bästa norrskensbilder ut i form av frimärken.  Det är en serie med fem bilder som samtliga är tagna i Jämtland

– Jag känner mig otroligt stolt och hedrad över att Posten har valt just mina bilder till frimärkena. De är riktigt fina och det ska bli roligt när de kommer ut i handeln, säger Göran.  
Stamp_Norrsken_GoranStrand
Det var redan i december 2014 som Göran blev kontaktad av Posten. De planerade att ta fram en frimärksserie med tema norrsken och tog därför kontakt med Rymdstyrelsen, som i sin tur tipsade om Görans bilder. Urvalsarbetet och formgivningen pågick under hösten, under stort hemlighetsmakeri, och nu ligger frimärkena klara för publicering i slutet av 2016. 
GoranStrand

Göran Strand arbetar under namnet Astrofotografen (hemsidan här), han  har under senare år fått stor uppmärksamhet för sina bilder och filmsekvenser av olika himlafemomen. Han har bidragit med film- och bildmaterial till flera svenska och internationella filmproduktioner. Flera av Görans bilder har utsetts till ”Astronomy Picture of the Day” av NASA och bandet Coldplay använde en av hans norrskensfilmer i musikvideon ”A sky full of stars”.

W-bloggen känner sig som klockaren ni vet – när det regnade på prästen så duggade det på klockaren… Vi är glada över att då och då få återge Görans fantastiska bilder. Det enda som saknas i hans portfölj är ett bildbevis på Storsjöodjuret!!!

(Tack till Arne Lindengard för detta tips.)

Hubble-fundamentet skakar

Tack till vår Stockholmsprofessor Jesper Sollerman som tipsar om en (för oss) synnerligen spännande föreläsning på AlbaNova fredag förmiddag:

NASA-forskaren Michael Way föreläser 12 ds kl 10.30-11.30 på temat "Dismantling Hubble´s Legacy?".

Abstractet lyder så här inbjudande:

Much of Edwin Hubble¹s legacy relies upon his supposed discovery of 3 fundamental relationships/quantities in Astrophysics that were the basis for much of 20th century cosmology. I will discuss how others prior to Hubble either discovered these first or were major (unattributed) contributors to these discoveries.

1101480209_400

Klarar han en kritisk källgranskning?

Till vår stora glädje finns föreläsningen som ett 37-sidigt skelett på nätet som pdf-.fil.

Tre saker diskuteras, själva upptäcktshistorien av andra galaxer med start hos Emanuel Swedenberg et al, galaxklassifikationen som fick Edwin Hubble att fullkomligt fel anklaga Knut Lundmark för plagiarism (nån ursäkt kom aldrig) och historien om hur universums expansion fastställdes. Mängder av namn ges – plus vidare lästips.

Michael Way noterar med adress Hubble i hans stjärnhimmel: Inga upptäckter görs i vakuum!

W-bloggen har Anders Nyholm vid ringside för vidare rapportering.

Supernovan

Diskussionen bland de astronomiska praktikerna (= observatörerna) av supernovan i Centaurus A – scrolla ner till förra W-bloggen – kan bäst följas på Astronomer´s Telegram. T ex när det gäller den slutgiltiga typklassificeringen. Olika bud gäller.

Meteoritnedslaget i Köpenhamn

Fyndkarta om meteorstenarna, som dansade ner i Köpenhamn, kan studeras  på Geologisk museums hemsida.

Tankar för dagen

När och var fälldes detta yttrande? Jag är nyfiken på källan.

quote-i-was-there-when-abbe-georges-lemaitre-first-proposed-this-big-bang-theory-there-is-hannes-alfven-58-67-26

 

       
     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.